Točka zdravja

Hrepenimo po boljšem - A brez žrtve?!

Vsaj 40 odstotkov ljudi sploh ne ve, da je njihov krvni tlak povišan, tudi zato, ker tipičnih znakov zanj sploh ni. A visok krvni tlak oz hipertenzija pomeni bistveno zvišano možnost za okvaro srca, za možgansko kap in posledično seveda za številne invalidnosti. Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča kar sedemkrat.


S povišanim krvnim tlakom se sooča že skoraj 50 odstotkov odraslih Slovencev. Zakaj, kje so vzroki? Zakaj odstotek iz leta v leto narašča?


Ker je med pomembnimi dejavniki tveganja stres in nezdrav življenjski slog, je med obolelimi tudi vse več mladih, ki so nanj še veliko manj pozorni kot starostniki. 


Kot prvo je pomemben zdrav način življenja, ki se ga ne da »predpisati na recept«, ampak je odvisen od nas samih. Kaj smo pripravljeni žrtvovati, da bo naše telo polno in pripravljeno na življenjske izzive? Začeti je potrebno pri sebi. Začeti že v mladosti. Prej začnemo, boljše je. Dednost je sicer pomemben dejavnik tveganja, ampak geni niso dovolj. Velik problem že v mladosti predstavlja debelost, ki je povezana s slabo prehrano (veliko soli, hitra hrana, kalorična vrednost hranil) in pomanjkanjem gibanja, kar močno vpliva na povišan krvni tlak. Tempo življenja nas sili v to, da si ne vzamemo časa za pripravo večih in zdravih obrokov. Velikokrat tudi slišim: »Zakaj bi se čemu odpovedal, če pa se odlično počutim v svoji koži.« In za vsakim če-jem stoji nesprejemanje žrtve, dokler telo samo ne sporoči, da ne zmore več. Pri trajno povišanem krvnem tlaku je to velikokrat že prepozno, saj gre za »tiho ubijanje« in zato je še toliko bolj pomembno, da ga redno kontroliramo in pravi čas ukrepamo.


Drugi problem je, da si mnogi, ki si merijo krvni tlak, le-tega ne merijo pravilno. Osnova pri tem je izbira pravega aparata, ki mora biti validiran, to pomeni preverjen s strani ustreznih inštitucij in kaže pravo vrednost krvnega tlaka. Naslednji korak pri pravilni oceni kakšen je krvni tlak, je ustrezen način merjenja. Veliko dejavnikov je, ki vpliva na vrednosti krvnega tlaka. Pomembno je, da se pred merjenjem vsaj 5 minut umirite, spočijete, posedite. Nato si izmerite krvni tlak celo večkrat zaporedoma, ne samo enkrat. Večkrat se postavlja vprašanje zakaj večkrat? Zato ker krvni tlak niha. Niha od vsakega utripa do utripa. Kaj šele v določenem času. In ker je zelo odvisen od zunanjih vplivov. Če hočemo ugotoviti, kakšen je povprečen krvni tlak, je potrebno uporabljati standardne metode merjenja. 


Še večja težava pa je, da večina tistih, ki ima predpisano terapijo, te sploh ne jemlje redno in zato zdravljenje ni tako uspešno kot bi lahko bilo. Velikokrat se tudi sama sprašujem, zakaj je temu tako? Zakaj je uspešnost zdravljenja pri nas tako nizka, kljub ogromnemu številu zdravil za zniževanje krvnega tlaka? Vse kaže na to, da se težko sprijaznimo s tem, da gre za bolezen, da je terapija doživljenjska, da opuščanje odmerka pomeni ponovni dvig krvnega tlaka in se enostavno bojimo dvigniti »križ na ramena«. In to kljub temu, da imamo možnost za uspešno terapijo. Kaj torej sploh pričakujemo od življenja, po čem hrepenimo? Brez odpovedi in žrtve, le z željo, da se dvignemo na »goro užitkov«? 

Na poti, kjer si sam, je včasih težko. Če rabite pomoč in nekoga, ki vas bo spremljal in Vam pomagal, se oglasite v Pomurskih lekarnah, kjer smo Vam vedno na voljo. Posebno pozornost bomo hipertenziji namenili 17. maja ko je Dan hipertenzije. Na ta dan bomo v lekarnah tudi  brezplačno merili krvni tlak.  
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj