Točka zdravja

Imam alergijo na zaščitno kremo?

Zavedate se pomena zaščite pred neželenimi vplivi sončnih žarkov, zato se primerno oblečete ter v obdobju močnejše sončne pripeke iščete senco. Kljub temu obstajajo situacije, predvsem ko ste ob morju ali na bazenu, ko kožo nastavljate neposrednim sončnim žarkom. Pred pojavom sončnih opeklin ali drugih neželenih vplivov sončnih žarkov se takrat zaščitite z zaščitnim sredstvom. A tokrat so se vam po uporabi nove kreme pojavile na koži spremembe v obliki srbečih izpuščajev. Kaj je bilo narobe?


Zaščito pred neželenimi vplivi sončnih žarkov nam pogosto nudijo različni izdelki, ki jih sicer uvrščamo med kozmetična sredstva. Za kozmetiko pa velja, da lahko pri posamezniku povzročijo tudi neželene reakcije na koži. Najpogostejši neželen učinek na koži, ki se lahko pojavi po nanosu zaščitnega sredstva je kontaktni dermatitis. Poznamo različne tipe kontaktnega dermatitisa, ki je lahko posledica draženja ali alergijskega odgovora na določeno sestavino pripravka. Lahko pa gre za reakcijo na sestavino v pripravku, ki jo spodbudi UV-svetloba. Lahko rečemo, da gre za dokaj ironično situacijo, saj nam zaščitno sredstvo, ki naj bi nas ščitilo pred sončnimi žarki ob izpostavljenosti nasprotno škoduje.


Sami boste težko ločili med posameznimi tipi reakcij, nedvomno pa določene spremembe na koži, kot je rdečina, izpuščaji, srbečica, oteklina ali mehurji nakazujejo na katero od opisanih reakcij. V tem primeru je prvi ukrep prekinitev uporabe kozmetičnega sredstva. Prav bi bilo ugotoviti, katera sestavina je vzrok pojavu reakcije na koži, kar lahko stori le zdravnik. Na ta način se pri izbiri kozmetike v prihodnje izognemo nakupu izdelkov, ki lahko izzovejo podobne težave.


Med sestavine, ki lahko povzročajo neželene reakcije na koži uvrščamo filtre, ki nas ščitijo pred UV-A in UV-B žarki. Eden prvih uporabljenih kemičnih filtrov je bila para-amino benzojska kislina (PABA), za katero je znano, da lahko povzroči fotoalergični kontaktni dermatitis. V modernejših pripravkih se PABA več ne uporablja pogosto, saj je povzročala madeže na obleki. V uporabi so estri PABA, ki povzročajo manj reakcij na koži. Nekateri posamezniki razvijejo preobčutljivo reakcijo na prisotne konzervanse v kozmetičnih pripravkih. Znani po tem so parabeni, ki se relativno pogosto uporabljajo v kozmetični industriji, saj gre za poceni spojine s širokim protimikrobnim in protiglivičnim spektrom delovanja. 


Če ste po uporabi zaščitnega sredstva opazili omenjene spremembe na koži priporočamo prenehanje uporabe izdelka. Pri zaščitnih sredstvih vam v lekarni svetujemo izdelke, pri katerih je manjša možnost pojava neželenih kožnih reakcij. Med taka spadajo zaščitna sredstva, ki vsebujejo anorganske UV filtre, kot je recimo cinkov oksid in titanov dioksid. Gre za spojini, ki fizično blokirata tako UV-A kot tudi UV-B žarke in ne povzročata kontaktnega dermatitisa ali fotosenzitivnih reakcij.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj