Točka zdravja

Indijski trpotec, svetli (Plantago ovata)

Rastlina raste samoniklo v Iranu in Indiji, tam in v sosednjih državah jo tudi gojijo. Enako učinkovit je Indijski trpotec (P. Indica), ki je doma tudi pri nas na peščenih tleh v okolici Celja, gojijo pa ga predvsem v Franciji.

Uporabni del
Seme, zdravilne so sluzi, vsebovane v lupini.

Pravni položaj
Spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Je tako odvajalo kot sredstvo proti driski. Ker sluzi vežejo nase vodo, se pri zaprtju zveča prostornina črevesne vsebine, kar mehansko vzdrami črevo, da potisne blato naprej, to pa rado polzi, ker je zaradi sluzi postalo tudi spolzko. Nastanejo razmere za ugodnejši razvoj prebavnih bakterij, ki še dodatno zvečajo prostornino blata. Pri driski sluzi z vezanjem vode zvečajo židkost črevesne vsebine, s čimer se le-ta počasneje premika, iztrebljanje pa postane manj pogosto.

Odmerek za odrasle
Če ni drugače predpisano, se 1 do 3 žličke (5-15g) semen krajši čas namoči v hladni vodi in zaužije z zadosti tekočine, za odvajanje zjutraj in zvečer, proti driski pa večkrat na dan, a skupaj ne več kot 40g. Otroci med 6-12 letom vzamejo polovico odmerka za odrasle, pred 6 letom pa se zdravijo le pod zdravniškim nadzorom. Vzamejo se cela z dosti tekočine, denimo, po zaužitju 7g droge naj se popije dva decilitra vode. Zaradi postopnega načina delovanja naj zdravljenje zaprtja traja najmanj 2-3 dni, šele tedaj lahko pričakujemo najboljši zdravilni uspeh.

Novejša dognanja
Vlaknine, kamor spadajo tudi sluzi, posredno vplivajo na presnovo. Ker vežejo žolčne kisline in s tem zvečajo njihovo izločanje z blatom, se zmanjša količina holesterola v krvi, saj se le-ta porabi za tvorbo novih žolčnih kislin. Ker upočasnijo črevesno vsrkanje glukoze, se zniža tudi raven sladkorja v krvi. Raziskave na poskusnih živalih so pokazale, da onemogočijo škodljivo delovanje bakterij v debelem črevesu, saj zavrejo njihov encim beta-glukuronidazo, ki sicer razcepi že razstrupljene snovi nazaj v strupene, prav tako se prepreči pretvorba primarnih žolčnih kislin v bolj strupene sekundarne. Kratke maščobne kisline (acetat, propionat, butirat), ki se sprostijo iz prebavljivega dela vlaken po bakterijski fermentaciji v črevesju, imajo lahko hranilni in razvojni učinek na sluznične celice. Sluzi ščitijo sluznice, vzete na tešče pa zmanjšajo občutek lakote.

Stranski učinki in strupenost
Sluzi ne delujejo sistemsko, ker se ne prebavijo in vsrkajo, le deloma jih razcepijo bakterije v debelem črevesu, zato so tudi primerne za nosečnice in doječe matere. Ne dražijo črevesne sluznice in ne povzročijo navajenosti po daljši rabi, zato so uporabne tudi pri kroničnem zaprtju. Preobčutljivost za drogo je redka, strupenost pa zanemarljiva. V prvih dneh jemanja lahko pride do občutka polnosti, ki ponavadi v nekaj dneh preneha.

Prepovedi in opozorila
Ob polnilnih odvajalih naj se vedno popije zadosti tekočine, do dva litra na dan, da se prepreči nastanek blatnih čepov in vetrov, tudi čezmerni odmerki lahko povzročijo nelagoden občutek v trebuhu in napenjanje. Sluzi v obliki praška ali granul se ne smejo žvečiti, ampak se stresejo v kozarec hladne tekočine in takoj popijejo. Če se pojavi trebušna bolečina, ali po 48 urah ni odvajalnega odziva, se mora zdravljenje prekiniti in obiskati zdravnika, na posvet je treba tudi pri zdravljenju driske, ki traja več kot 3-4 dni. Ne smejo se vzeti leže in uporabiti pri bolezenskih zožitvah v požiralniku, želodcu ali črevesju ter ob grozeči ali že obstoječi črevesni zapori ter akutni trebušni bolečini kateregakoli vzroka, denimo zaradi vnetja slepiča, prav tako niso uporabna pri mlahavem črevesu, ki se ne odziva na pritisk prebavne vsebine. Naj jih ne jemljejo sladkorni bolniki, ki se jim težko prilagodi insulinski odmerek, zmanjšano potrebo po insulinu zaradi upočasnjenega vsrkanja ogljikovih hidratov pa je pričakovati po daljši rabi. Zaužijejo naj se najmanj uro pred in po vzetju drugih zdravil, ker lahko upočasnijo tudi njihovo vsrkanje iz prebavil v kri, to velja zlasti za srčne glikozide in kumarinske derivate ter nekatere minerale (Ca, Fe, Zn) in vitamine (B12). Niso znani nobeni škodljivi in strupeni učinki med nosečnostjo in dojenjem niti vpliv na zmožnost upravljanja z vozili in drugimi stroji.

Lekarniško mnenje
Semena indijskega trpotca so primerna za zdravljenje navadnega zaprtja ter v okoliščinah, ko se želi blato iztrebljati z mehkimi gibi, na primer pri razpokah v zadnjiku, zlati žili, po operaciji na danki in kolostomiji, pri sindromu vzdraženega črevesja in divertikularni bolezni ter med nosečnostjo. Nadalje so primerna za vzdrževanje normalne prebave pri dietah s primanjkljajem vlaknin ter pri kratkotrajnem simptomatičnem zdravljenju  nespecifične driske. Zdravilni učinek je odvisen od pitja zadosti tekočine: vode, soka ali čaja.

Misel
Zmernost zveže nasprotja. Gibka pomirja in mirna spodbuja.

Nazaj