Točka zdravja

Ingver pri slabosti

V poletnih mesecih se radi odpravimo na daljšo pot, ki marsikomu povzroča neprijetne težave v obliki potovalne slabosti. To lahko lajšamo z zdravilom v obliki tablet, na voljo pa imamo tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo ingver. 

Kaj je ingver?
Gre za rastlino, ki jo sicer bolj poznamo v kulinariki. Ingver je trajnica, ki izvira iz Azije, raste v tropskih in subtropskih pasovih. Uporabljamo ga predvsem v kulinariki, recimo kot začimbo, za pripravo raznih napitkov in podobno. Zraste do 50 cm visoko, v zdravilne namene uporabljamo korenino in podzemna stebla. Njegova zdravilna uporaba sega že precej v preteklost, saj ga je poznala že tradicionalna kitajska medicina
 

Zdravilni učinki? 
V literaturi lahko najdemo opise različnih potencialnih farmakoloških učinkov ingverja. Izsledki večinoma temeljijo na tako imenovanih in vitro poskusih, ki so narejeni v laboratorijih, nekateri tudi na živalih. Tokrat se jim ne bomo posvečali, saj ti učinki na ljudeh niso potrjeni. Kar se tiče poskusov na ljudeh, so bili narejeni predvsem v povezavi s slabostjo in bruhanjem: potovalna slabost, slabost in bruhanje med nosečnostjo in slabost z bruhanjem ob kemoterapiji. 
 

Potovalna slabost
Pol ure pred potovanjem priporočamo ustrezen odmerek ingverja, v poskusih so bili uporabljeni 500 mg odmerki posušene korenike. Če traja potovanje dlje časa lahko odmerek ponovimo vsake 4 ure. Dnevni odmerek naj ne preseže 4 g. Za otroke imamo manj podatkov, nekateri viri za otroke stare med 2 in 6 let postavljajo dnevno mejo pri 2 g. 

Slabost med nosečnostjo
Različna združenja imajo nasprotno mnenje glede uporabe ingverja med nosečnostjo. Nekatera, recimo ameriško združenje porodničarjev in ginekologov ga priporoča, medtem ko ga drugi, denimo nemška komisija E, odsvetujejo. Skrbi nas predvsem pomanjkanje podatkov in dejstvo, da so pri eni izmed poskusih na živalih zaznali izgubo zarodka. Na podlagi študij, kjer so sicer zaznali manj slabosti, ne pa tudi epizod bruhanja, je opisan odmerek 250 mg ingverja 4-krat na dan. Dnevno naj nosečnica ne bi zaužila več kot 1500 mg. Odsvetuje se v pozni nosečnosti ter pri nosečnicah z vaginalnimi krvavitvami v preteklosti ali z motnjami v strjevanju krvi.

Slabost ob kemoterapiji
Rezultati uporabe ingverja z namenom preprečevanja slabosti in bruhanja ob kemoterapiji so si precej nasprotujoči. V analizi petih študij, ki je vključevala 800 preiskovancev niso zaznali učinka, medtem ko so v drugih raziskavah opazili izboljšanje pri tistih, ki so ob standardnih zdravilih proti slabosti uživali tudi ingver. Bolnikom na kemoterapiji odsvetujemo samovoljno jemanje ingverja, ne da bi se o tem prej posvetovali s svojim onkologom. 

Opozorila
Pri uporabi izdelkov iz ingverja so poročali o zgagi, riganju, diareji in glavobolih. Pri odmerkih, večjih od 1g dnevno lahko ingver vpliva na funkcijo zlepljanja eritrocitov, zato priporočamo previdnost pri ljudeh, nagnjenih h krvavitvam, vključujoč zdravljeni z zdravili s vplivom na strjevanje krvi. 

Na tržišču ni na voljo izdelkov z ingverjem, ki bi bili registrirani kot zdravila. Trg prehranskih dopolnil ni nadzorovan primerljivo z zdravili, zato previdnost naj ne bo odveč. Pozorni bodite predvsem na količino ingverja v enoti pripravka. Čeprav se ingver tisočletja uporablja v kulinariki, pa upoštevajte dejstvo, da je količina v prehranskih dopolnilih lahko značilno večja. Posvet v lekarni je vsekakor priporočljiv.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj