Točka zdravja

Izguba okusa

Najverjetneje se Vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli uživati ob skrbno pripravljenih jedeh, pa kar niste zaznali okusov?! Pogosto se to res zgodi, kadar smo prehlajeni in prav hudo je, če nas to doleti v prazničnem decembru, ko nas vsevprek obdaja obilica dobrot! 

Zakaj prihaja do izgube okusa?
Motnje okušanja le redko kažejo na nevarne bolezni, vendar so za bolnika skrajno neprijetne, saj ne more okušati jedi in uživati ob hrani in pijači. Prav tako lahko onemogočijo zaznavo potencialno škodljivih kemijskih snovi, kar lahko ima resne posledice. Večino površine jezika pokriva tisoče drobnih okušalnih brbončic. Ko pride hrana v usta, spodbudi receptorje v okušalnih brbončicah, te pa pošljejo živčne impulze v center za okus v možganih. Okušalne brbončice na konici jezika zaznavajo sladko, ob straneh slano in kislo, zadaj pa grenko. Zanimivo je, da je okus tesno povezan z vohom, zato nas zamašenost nosu, razen težav pri dihanju, ovira tudi pri okušanju. Zato med prebolevanjem nahoda, ki ga spremlja slabši voh, hrana pogosto nima pravega okusa. Za razlikovanje večine arom namreč možgani potrebujejo tako vonj kot okus. Tako npr. možgani razlikujejo aromo koščka čokolade tako, da prejmejo občutek sladkega okusa iz okušalnih brbončic in bogati močni vonj čokolade iz nosu. In šele kombinacija tega dvojega, da popoln okus. 
Oslabitev ali izguba občutka za okus (agevzija) je lahko posledica bolezni jezika. Izguba okusa v starosti je del normalnega staranja, lahko je posledica nekaterih bolezenskih stanj, zdravljenja z zdravili, kirurških posegov in izpostavljanja vplivom okolja. Največkrat izguba okusa ni popolna (agvezija), pogosteje je samo delna (hipogevzija) ali pa je zaznava okusa motena (disgevzija). Prav tako na izgubo okusa vpliva kajenje, suhost ust in jezika, poškodovan ali opečen jezik (opekline jezika lahko začasno uničijo okušalne brbončice),.. Vse to so dejavniki, ki povzročijo izgubo ali popačenje okusa. Prav tako povzroči izgubo okusa obsevanje glave in vratu, določena zdravila lahko vplivajo na okus in njegovo izgubo (zdravila za zdravljenje hiperlipidemij, antihistaminiki, antimikrobna zdravila, antineoplastna zdravila, protivnetna zdravila, bronhodilatatorji in druga zdravila za zdravljenje astme, antihipertenzivi, mišični relaksanti in zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni, antidepresivi in antikonvulzivi, ..). 
Tudi določene bolezni se lahko kažejo s simptomom izgube okusa (SjÖgrenov sindrom, kjer so simptomi suha usta in oči, sladkorna bolezen, alergični rinitis, sinuzitis, virusne okužbe, depresija,…),


Kaj storiti?
Če opazimo, da je okus izginil, najprej poskusite in preizkusite Vaš čut za okus z dišečimi olji in vrstami hrane, npr. s kavo ali z nageljnovimi žbicami, sladkorjem, limonado, soljo in z grenčinami, s čimer boste ugotovili, kaj sploh okusite in v kakšni jakosti. Svetujem Vam tudi, da bodite pozorni na to, ali imajo Vaša usta dovolj sline (niso suha) in jih po potrebi vlažite s požirki vode (ne s sladkimi pijačami), sesanjem bonbonov ali še bolje Nisita tablet, ki vsebujejo NaCl in se dobijo v lekarni brez recepta. Prav tako je na voljo veliko pripravkov v obliki pršil, ustnih vod, zobnih pas, gelov in žvečilk, ki nadomeščajo slino. Lahko bi uporabili tudi Panthol tablete za raztapljanje v ustih, ki vsebujejo kalcijev pantotenat, ki se pretvori v vitamin B5 in je potreben za normalno gradnjo in obnovo kože in sluznic ter se uporablja pri blažjih vnetnih obolenjih ustne votline in žrela. Tudi mnoge ustne vode in žajbljev čaj za grgranje bi lahko pomagale ublažiti težave z okusom. Prav tako pa ne pozabite na dodatek vitaminov, predvsem cinka, bi okrepi okrevanje pri motnjah čuta za okus. 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj