Točka zdravja

Izpeljano črevo ali stoma (I. del)

Stoma, vzroki, izgled stome, zapleti, pripomočki za oskrbo stome, ...

Ime stoma izvira iz grškega jezika in pomeni usta, odprtino. Je kirurško izoblikovana odprtina, skozi katero črevo izloča svoje izločke. Poznamo več vrst stom. O ileostomi govorimo, kadar je del tankega črevesa izpeljan na površino trebuha, o kolostomi pa takrat, kadar se izpelje debelo črevo na površino trebuha. Stome so lahko trajne ali začasne.

Vzroki
Poseg izpeljanega črevesa je najpogosteje potreben pri ulceroznem kolitisu, Chronovi bolezni, družinski polipozi, raku na črevesju in danki, poškodbah danke in prirojenih nepravilnostih ter nekaterih drugih boleznih.

Izgled stome
Zunanja vidna barva stome je rdečkasta, tako kot vsa sluznica prebavnega in urogenitalnega sistema. Stoma ima svetlečo, zdravo rdečo barvo, kar pomeni, da je dobro preskrbljena s krvjo. Krvne žile na stomi so povrhnje, zato se lahko pri čiščenju stome pojavi krvavenje. Takšno krvavenje je primerljivo s krvavenjem pri umivanju zob. V stomi ni živčnih končičev in je praktično neobčutljiva, čeprav morda rdeča barva sluznice daje vtis, da je tkivo močno občutljivo. Bolečina je prisotna, če je predel stome iritiran ali vnet. Na stomi lahko opazujemo rahle premike, ki pomenijo običajno krčenje črevesa.
Takoj po kirurškem posegu je stoma lahko videti otekla, kar je posledica operacije. Oteklina počasi splahni, velikost in oblika se spremenita.

Zapleti
Zapleti v povezavi s stomo so lahko zgodnji ali pozni. Zgodnji zapleti (krvavitve, odmrtje stome, ugreznjenje stome) se pojavijo v času hospitalizacije po operaciji. Pogosto zahtevajo ponovno operacijo. Pozni zapleti se lahko pojavijo po odpustu iz bolnišnice in so v začetku dokaj pogosti ter so najpogosteje povezani s kožo v okolici stome (zatekanje blata pod podlogo in posledično vnetje, alergije na pripomočke za nego in oskrbo stome, vnetja dlačnih mešičkov, krvavitve s površine stome ). Vse zaplete, ki so povezani s spremenjenim videzom stome, mora reševati zdravnik!

Pripomočki za oskrbo stome
Zagotovo se po operaciji in uvedbi stome bolnikovo življenje močno spremeni. In zagotovo se z novim načinom življenja ni lahko sprijazniti. Zato je veliko pozornost potrebno nameniti bolniku samemu in izbrati pripomočke, ki bodo bolniku olajšali življenje s stomo in ga vrnili v normalno življenje brez večjih odpovedovanj.
Osnovni pripomoček je sestavljen iz kožne podloge in vrečke, ki sta lahko združeni v eno enoto ali sta ločeni. Kožne podloge morajo biti iz materialov, ki so hipoalergični, ne dražijo in ne poškodujejo kože ter zdravilno delujejo na morebitno vneto kožo in pospešujejo proces zdravljenja. S pomočjo telesne toplote se kožna podloga dobro sprime s kožo, pozorni pa moramo biti na velikost odprtine. Pri različnih tipih stome in zaradi različnih potreb bolnika se individualno izbira ustrezna vrsta podloge in vrečke.

Vedeti moramo, da stoma ni rana, ampak le nadomestna odprtina za izločanje blata, zato je negovanje tega predela enako intimni negi. Uporabljajo se čistilna tekočina in robčki, ki s kože odstranjujejo ostanke telesnih izločkov. Pozorni smo na to, da mesta ne drgnemo, sicer lahko pride do poškodb. Za zaščito kože uporabljamo pripravke, ki na koži tvorijo zaščitni film, s katerim se preprečuje neposreden stik izločkov s kožo. Uporaba posipa se priporoča na koži, ki rosi. Iritirane kože namreč ni mogoče osušiti z gazo, zato uporabljamo paste ali posipe, ki vpijajo vlago s površine kože in jo tako ohranjajo suho. Po nanosu počakamo 15 do 20 minut in šele nato namestimo podlogo. Na voljo je tudi zatesnitvena pasta, ki zatesni področje okoli stome in omogoča boljšo namestitev kožne podloge. Pri pastah moramo biti pozorni na vsebnost alkohola in pri poškodovani koži izbrati takšno pasto, ki ne vsebuje alkohola in zato ne peče. Uporabni so tudi filtri, ki prečistijo smrdeče pline v vrečki in jih vežejo nase.
Pripomočki za oskrbo stome so na voljo v lekarnah na podlagi naročilnice za tehnični pripomoček.

Danes je na voljo široka izbira izdelkov za oskrbo in nego stome, ki bolniku omogočajo kakovostno in polno življenje. A med kopico izdelkov je potrebno izbrati prave pripomočke, ustrezne posameznemu bolniku. In prepričana sem, da je dobrodošel vsakršen nasvet celotnega tima strokovnjakov: zdravnika, enterostomalnega terapevta, patronažne medicinske sestre in farmacevta! 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj