Točka zdravja

Izpeljano črevo ali stoma (II. del) - nasveti za bolnike

Kljub množici nasvetov in kakovostnim pripomočkom sprejetje stome ni enostavno!

Zagotovo se je bolniku težko sprijazniti z uvedbo stome. Stoma predstavlja osnovni osebnostni življenjski problem, in dokler ni zadovoljivo rešen, je še tako dobro narejena operacija brez veljave. Zato se rehabilitacija vedno prepleta z bolnikovim doživljanjem njegovega stanja. Če druge rešitve za ozdravitev osnovne bolezni ni, mora ta edina rešitev, ki daje upanje, postati za bolnika sprejemljiva. Ko bolnik to razume in sprejme, se začne pot navzgor!

Kožni problemi:
Bolniki s stomo se najpogosteje srečujejo s kožnimi problemi, ki so posledica nepravilno nameščene vrečke (iztekanje blata), znojenja ali nepravilne nege. Pojavi se lahko izpuščaj, ranjena sluznica, vnet ali razdražen lasni mešiček Pomembno je vedeti, da zbiralne vrečke ne moremo namestiti na razdraženo kožo, ki rosi. Potrebno jo je osušiti, vendar nam to ne bo uspelo s tkanino ali gazo. Osnovna metoda za sušenje je uporaba grelne luči ali sušilca za lase. Pred sušenjem stomo zaščitimo pred izsušitvijo z gazo. Na izpuščaj naj se nanese malo posipa (odvečna količina naj se odpihne ali obriše). Če je ranjena sluznica, je potrebno na vrečki povečati odprtino za stomo, pretehtati aktivnosti (prevelika fizična aktivnost) ali zamenjati obliko in velikost kožne podloge. Da se izognete vnetim lasnim mešičkom, predela pod kožno podlogo ne brijete (dlake samo pristrižete)!

Prehrana:
Po operaciji je krajši čas priporočljiva dietna prehrana, ki ima malo ostankov, s čimer se zmanjša količina blata. To pomaga, da se črevo in stoma pozdravita. Po 6 tednih se lahko začne normalno prehranjevanje. Na začetku je potrebno pozornost nameniti spoznavanju, kako se določena vrsta hrane obnese pri vas. Naučiti in spoznati je potrebno, katera hrana povzroča pline ali smrad. Ni se ji potrebno popolnoma odreči; jejte te hrane nekoliko manj ali se ji izognite pred določenimi dogodki, kjer bi vas spravljalo v zadrego. Kajti skoraj vsak bolnik z izpeljanim črevesom najprej pomisli na zadah blata in plinov. Pa vendar se temu da izogniti in tudi zato je pomembno, da bolnik pozna svojo prebavo in se s pravilno prehrano zna varovati neprijetnosti. Jedi, ki običajno povzročajo močnejši smrad, so ribe, jajca, čebula, česen in šparglji ter nekatere začimbe. Svetuje se tudi uporaba vrečk, ki za smrad niso prepustne; na voljo so deodoranti in posebni ogleni filtri, ki se namestijo v vrečko. Ugotoviti je potrebno, kako se vaše telo odziva na določeno vrsto hrane. Jedi, ki povzročajo pline so: špinača, žitarice, zelje, koleraba, grah, ohrovt, redkvice, stročji fižol, gobe, kumare in čebula; pline povzročajo tudi pivo, gazirane pijače ... Da se izognete driskam, omejite sveže sadje, špinačo, stročji fižol, pivo V izogib zaprtju uživajte hrano z veliko ostanki (zelenjava, otrobi, črn kruh), zmanjšajte zelenjavo, ki vsebujejo semena ali zrna, uživajte več tekočine ter sadja in zelenjave. Sami ne posezite po odvajalih! Pozornost je potrebno nameniti tekočini, da ne pride do izsušitve. Čim više leži stoma, tem več tekočine je potrebno zaužiti. Nevarnost izsušitve obstaja posebno pri močnem potenju, bruhanju in driski. Pozorni bodite na simptome, ki nakazujejo izsušitev občutek žeje, suha koža in sluznice, zmanjšana količina in temnejša barva urina, kratko dihanje, utrujenost in krči v trebuhu.

Splošni nasveti:

  • Vrečko si nameščajte stoje ali sede in pazite, da ne prelepite kožnih gub, saj lahko to povzroči, da se vrečka odlepi, ko se boste zravnali. Pomagate si lahko z ogledalom.
  • Oprijeto spodnje perilo preko vrečke daje boljši občutek.
  • Prepričajte se, da je koža suha, preden karkoli lepite nanjo. Pozorni bodite ob uporabi olja za kopanje, kreme za sončenje, ker ovirajo lepljenje vrečke.
  • Uživajte peteršilj po vsakem obroku, pijte pomarančni sok ali uživajte čim več pomaranč. To je hrana, ki pomaga zmanjšati vonj! Rdeča pesa med prebavo ne izgubi svoje barve, zato se ne ustrašite, da je v blatu kri. Ne jejte po 20. uri, da se črevo umiri.
  • Posebno v vročem vremenu nosite zaščito med vrečko in kožo, da se izognete izpuščaju.
  • O vaši stomi morajo vedeti vsi zdravstveni delavci, s katerimi prihajate v stik. Zdravila se vsrkajo v tankem ali debelem črevesju in v izogib neučinkovanju zdravil morajo le-ta biti pravilno izbrana glede na tip stome.
  • Če potujete, imejte nekaj vrečk in sredstev za nego v priročni prtljagi.
  • Nosite lahko katerokoli oblačilo, pazite le, da se ne prilega tesno v pasu in povzroča drgnjenje preko stome.
  • Lahko se tuširate in kopate brez vrečke (čas, ko stoma miruje). Če se kopate z vrečko, robove oblepite.
  • Dobrodošla je včlanitev v društvo združenja bolnikov s stomo ILCO.

Kljub množici nasvetov in kakovostnim pripomočkom sprejetje stome ni enostavno! Pojavljajo se občutki izločenosti in osamljenosti. Zato je celoten zdravstveni tim, vključno s farmacevtom, tisti, ki ima dolžnost in moč takega bolnika opogumiti in prepričati, da je tudi s stomo mogoče živeti aktivno in srečno življenje!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj