Točka zdravja

Izzivi pri uporabi antiparkinsonikov

S pojmom antiparkinsoniki označujemo zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Gre za kronično, napredujočo možgansko bolezen, za katero so značilni štirje tipični klinični znaki: motnje telesne drže, siromašnost gibov, tresenje v mirovanju in otrdelost. Glede na to ni presenetljivo, da se bolniki s Parkinsonovo boleznijo soočajo z dodatnimi izzivi, poleg drugih, ki jih ne manjka pri zdravljenju drugih bolezni, ki v osnovi ne vplivajo na motorične sposobnosti bolnika.

Pomemben delež antiparkinsonikov tvorijo zdravila, ki povečajo količino dopamina oz. njegov učinek v možganih. Zdravniki pri zdravljenju s temi zdravili pogosto uberejo strategijo individualnega pristopa in iskanja ustreznega odmerka oziroma režima odmerjanja, s čimer dosežejo ugodno razmerje med učinkom in pojavnostjo neželenih učinkov. Pri iskanju ustreznih odmerkov lahko pridemo v situacijo, ko je potrebna razdelitev tablet na polovice. Velikost ali bolje rečeno majhnost tablet je pri tem precejšen izziv. Delitev tablet lahko precej olajšamo z nakupom rezalnika za tablete.

Posebno ob napredovanju bolezni se poveča število prejetih zdravil, kakor tudi pogostost dnevnih odmerkov zdravil. Lekarniški farmacevti bolnikom lahko izdelamo osebno kartico zdravil, ki jim ponuja vse pomembne informacije glede uporabe zdravil. Med drugim je na zelo pregleden način predstavljena informacija o tem, kdaj moramo posamezne odmerke zaužiti. Bolnik lahko uporabi tudi različne opomnike (uporaba ustreznih aplikacij na mobilnih elektronskih napravah, pomoč bližnjih, nastavitev alarma ...).

Pri odmerjanju zdravil, ki jih zaužijemo, je hrana zelo pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na učinkovitost ali varnost zdravljenja z zdravilom. To velja tudi za nekatera zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Zdravila z levodopo je treba zaužiti pred obrokom (vsaj pol ure) ali nekaj časa po njem (najmanj 1 uro). Če zaužijemo visokoproteinski obrok, namreč aminokisline tekmujejo z levodopo pri absorpciji iz prebavil in s tem zmanjšajo učinek zdravila.

Na možnost medsebojnega delovanja zdravil na recept bo pomislil zdravnik, glede sočasne uporabe vaših zdravil z zdravili brez recepta pa se kar pozanimajte v lekarni. Pri zdravljenju z zaviralci monoaminooksidaze recimo odsvetujemo uporabo zdravil iz šentjanževke. Podobno se zaradi nevarnosti pojava hipertenzije izogibamo tudi sočasnemu zdravljenju s simpatikomimetiki, ki jih vsebujejo zdravila za lajšanje dihanja skozi nos, npr. ob prehladnih obolenjih.

Izzivi pri zdravljenju z antiparkinsoniki so številni, če upoštevamo še pridružene bolezni, pa je možnosti skorajda nešteto. Ravno v takih primerih se za koristnega izkaže individualni posvet o uporabi zdravil, ki ga ponujamo tudi v Pomurskih lekarnah. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj