Točka zdravja

Jagodnjak, navadni ali Rdeča jagoda (Fragaria vesca)

Jagodnjak, navadni ali Rdeča jagoda (Fragaria vesca)

Rastlina je razširjena  v zmernem pasu Evrope in Azije.

Uporabni del
List vsebuje nekoliko čreslovin, flavonoidov, vitamina C in zelo malo eteričnega olja. Učinek je slaboten, listi drugih jagod, tudi vrtnih, naj bi bili zeliščno enakovredni, iz njih se lahko pripravi vsakdanji napitek prijetnega okusa. Korenika učinkuje močneje krčilno, ker vsebuje več čreslovin. Plodovi vsebujejo vitamin C in sluzi.

Zeliščna raba
V ljudski medicini je list blago krčilo proti driski, mladi listi pa so tudi nadomestek za običajni čaj. Droga je sestavina mnogih mešanic »domačega čaja«, ki se jim redko opredeli določen zdravilni namen, na primer »čaj za želodec« in »čaj proti vnetju ven«.  Jagodovemu listu sicer pripisujejo pestro zdravilnost tudi proti drugim boleznim, zunanje naj bi zdravil izpuščaje, notranje pa želodčno-črevesni katar, črevesno lenost, jetrne motnje, zlatenico in katar dihalnih poti, blažil putiko, revmatizem, živčnost in ledvične bolečine, pomagal pri sečnih težavah in ledvičnih kamnih, gnal na vodo in izpiral ledvični pesek, bil v podporo srcu in  spodbudil prekrvitev, zbil vročino, odpravil nočno potenje in "čistil kri", uredil prebavo, izboljšal slabokrvnost in splošno krepil, ustavil močno menstruacijo ter omogočil hujšanje na "naraven način", a navedena zdravilnost ni utemeljena.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez žličko (1g) fino razrezane listne droge in po 10 minutah precedi. Kot antidiaroik, zdravilo proti driski, se popije po požirkih skodelico ohlajenega napitka večkrat na dan.

Novejša dognanja
Niso znana.

Stranski učinki in strupenost
Razen alergičnih reakcij pri preobčutljivih posameznikih niso znani.

Prepovedi in opozorila
Jagodov list lahko sproži alergične reakcije pri ljudeh, ki so preobčutljivi na jagode. Če se uporablja proti driski, je treba vedeti, da  neustrezno zdravljena lahko vodi v nevarno izsušitev organizma; če driska traja več kot 3-4 dni, je treba na posvet k zdravniku.

Lekarniško mnenje
Ker zdravilni namen jagodovih listov ni zadosti utemeljen, zdravilska raba ni upravičena, seveda pa pri driski okusni ohlajeni napitki nadomeščajo izgubljeno tekočino in preprečujejo izsušitev organizma, topli nekoliko zvečajo izločanje vode skozi sečila, pomagajo pa tudi pri izkašljevanju ter pri prehladih preznojijo telo in gasijo žejo, prav tako lahko drogo brez pomislekov rabimo kot sestavino v čajnih zmeseh in podobnih pripravkih, kjer ima vlogo živilskega dodatka. Takšni so tudi plodovi, poparek iz suhih jagod ne bo škodoval, morda bo celo izboljšal presnovo, pripravi se iz treh žlic na poldrugo čašo vode, popije pa dvakrat na dan pol čaše pred jedjo.

Misel
Vabljivo zdravilo je kuharski izdelek in trgovsko blago. Reven lekarnar premore revno zdravilo, bogat trgovec nikakršnega.

Nazaj