Točka zdravja

Janež, vrtni (Pimpinella anisum)

Janež, vrtni (Pimpinella anisum)

Uporabni del
Plod.

Raba v prehrani in pravni položaj
Na veliko se uporablja kot začimba. Janeževo eterično olje in izlužnina sta tudi sestavini nekaterih likerjev in žganih pijač. Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, a za janež še niso določene. V ZDA je razvrščen v skupino GRAS, ki je v splošnem smislu varna. Pri nas spada v kategorijo zdravilnih rastlin H, ki imajo enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Zaradi eteričnega olja je karminativ, sredstvo proti napihnjenosti, ker nekoliko vznemiri črevesne mišice, premalo, da bi črevo močneje odvajalo blato, a dovolj, da se izženejo plini, ki nastanejo ob razkroju hrane. Tudi prepreči nastanek plinov, ker izboljša prebavo in zavira razmnoževanje bakterij, zaradi katerih bi se ob nenormalnem črevesnem vrenju razvili. Je antiparazitik, uničuje zajedalce v prebavilih. Učinkuje proti prebavnim krčem, zato se kot aromatično protikrčno dopolnilo doda spodbujevalnim odvajalom, na primer krhliki in seni, ki jih včasih povzročajo, iz istega razloga je primerno sredstvo proti prebavnim krčem s spremljajočimi vetrovi. Je antiseptik in ekspektorans: razkužuje dihala, ker izhlapeva skoznje, ter olajša izkašljevanje. Pomaga pri sapničnem katarju, vnetju sapnika in sapnic s spremljajočim vztrajnim kašljem ter pri oslovskem in dušečem kašlju.
V ljudskem zdravilstvu je poleg omenjenega čislan kot galaktagog, doječim materam pospeši nastanek in izločanje mleka, kot hormonsko estrogensko sredstvo pa tudi spodbudi menstruacijo, olajša porod in ublaži težave v meni. Zveča libido, spolno slo. Zunanje se rabi za zatiranje uši in garij.

Odmerek za odrasle
Od 1 do 5 g sveže zdrobljenih janeževih plodov - čajna žlička droge tehta približno 3,5 grama - se prelije s poldrugim decilitrom vrele vode, pokrito pusti stati 10-15 minut in precedi. Za razredčenje in izkašljevanje goste sapnične sluzi naj se po požirkih popije skodelica toplega svežega napitka zjutraj, lahko tudi še zvečer pred spanjem; ob želodčno-črevesnih težavah pa velika žlica večkrat na dan. Dojenčkom in majhnim otrokom se lahko da žličko napitka po potrebi v otroško stekleničko.

Novejša dognanja
Farmakološko učinkovit je v glavnem zaradi anetola in njegovih dimerov. Prvi je po kemični strukturi podoben kateholaminom, aminskim prenašalcem bioloških sporočil v simpatičnem živčevju: adrenalinu, noradrenalinu in dopaminu, pa tudi miristicinu, halucinogeni spojini, ki povzroča čutne prevare in jo janež prav tako vsebuje v manjši meri. Drugi so kemično zelo podobni estrogenskima učinkovinama stilbenu in stilbestrolu, pa tudi delujejo podobno kot ženski spolni hormon estrogen.
Raziskave na živalih kažejo, da imata anetol in miristicin blage insekticidne lastnosti, uničujeta žuželke. Poparek cele rastline nekoliko zveča množino gama-aminomaslene kisline v možganskem tkivu, a premalo, da bi se upravičila zeliščna raba proti lomečim krčem po arabskem izročilu. Omenjena spojina sicer zmanjša osrednjo živčno dejavnost, kar ima pomirjevalni učinek.
Raziskave pri ljudeh potrjujejo janeževe karminativne in izkašljevalne lastnosti. Anetol in njegovi dimeri posredno in neposredno pomagajo k izločanju materinega mleka. Prvi se zaradi kemične podobnosti namesto dopamina veže na receptorna mesta zanj, ker pa sam nima učinka, se s tem prepreči, da bi se zavrl prolaktin, hormon za izločanje mleka. Drugi spodbudijo nastanek mleka zaradi podobnosti estrogenu. Bergapten se v kombinaciji z ultravijolično svetlobo UVA uporablja za zdravljenje luskavice. Znana dišava bergamotovo eterično olje zaradi njegove vsebnosti povzroči alergično reakcijo na osvetljeni koži, tako imenovani Berloque-dermatitis.

Stranski učinki in strupenost
Janež in njegovo eterično olje lahko povzročita alergijo na dotik, opazili so jo pri občutljivih posameznikih po rabi krem, mil in zobnih krem, odišavljenih z janeževim oljem. V čezmernih odmerkih, ne pa zmernih, naj bi bil hepatotoksičen, strupen za jetra. Alergične in dražilne lastnosti ima vsebujoči anetol. Bergapten je fototoksičen, povzroči preobčutljivostno reakcijo na osvetljeni koži, osumljen je tudi rakotvornosti. Že mililiter janeževega olja lahko sili na bruhanje ali ga izzove ter povzroči pljučni edem, zabuhla pljuča. Po ljudskem izročilu je abortiv, povzroči splav. Dolgotrajna raba poškoduje črevesno sluznico in povzroči kataralno vnetje.

Prepovedi in opozorila
Janežovo olje naj se ne bi rabilo na vneti in alergični koži, poleg tega sestavina bergapten lahko povzroči alergično reakcijo na osvetljeni koži pri preobčutljivih posameznikih. Čezmerni janeževi vzetki zaradi vsebujočih kumarinov nepredvidljivo zvečajo učinek zdravljenja z antikoagulansi, sredstvi proti strjevanju krvi; zaradi podobnosti anetola kateholaminom motijo zdravljenje z zaviralniki monoaminooksidaze, vrsto zdravil zoper potrtost; zaradi estrogenske dejavnosti anetola in njegovih dimerov pa vplivajo na hormonsko zdravljenje in učinek hormonskih protizanositvenih sredstev; na vsezadnje lahko povzročijo podobne nevrološke učinke kot muškatni orešček, saj je anetol podoben tudi halucinigenemu sredstvu miristicinu. Večtedenska neprekinjena zdravilska raba brez zdravstvenega nadzora ni priporočljiva. Karminativi se ne smejo uživati ob enteritisu, vnetju tankega črevesa.

Lekarniško mnenje
Janež je kemično dobro proučen in dokumentirani farmakološki učinki upravičijo nekaj zeliščne rabe. Veliko se uporablja kot začimba, prav tako pa kot okusno in dišeče zdravilo pomaga izkašljati gosto sapnično sluz ter odpraviti prebavne motnje, ki se kažejo kot blaga vznemirjenost prebavil, krči, občutek napihnjenosti, napenjanje in spahovanje. Vsebujoči spojini anetol in estragol naj ne bi bili niti rakotvorni, čeprav sta po kemični strukturi podobni safrolu, znanemu jetrnemu in rakotvornemu strupu, niti hepatotoksični za ljudi, če se janež uživa v količinah, običajnih v prehrani, čeprav sta strupeni za jetra glodalcev. Nekoliko manj pomaga pri izkašljevanju kot komarček, a bolj kot kumina; nekoliko manj izganja vetrove kot kumina, a bolj kot komarček. Dovoljen je tudi za nosečnice, doječe matere, otroke in dojenčke, saj ni znano, da bi povzročil težave ob zmerni rabi, ne priporočamo pa čezmernih vzetkov in dolgotrajnega jemanja, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena.

Misel
Zdravila so za bolne, ne za zdrave.
Janež je za sedem dohtarjev, njegov antidot (nasprotni strup) pa sta zmernost in omika.

Nazaj