Točka zdravja

Je moj krvni tlak povišan?

O povišanem krvnem tlaku govorimo, ko je vrednost nad 120/80. Vendar moramo vedeti, da se krvni tlak nenehno spreminja, a to še ne pomeni, da imamo bolezensko previsok krni tlak. 
Zaradi vsakodnevnih okoliščin namreč lahko sistolični tlak zaniha tudi za 50 do 70 mmHg, diastolični pa do 20 mmHg. krvni tlak se bo zvišal med obremenitvijo, ob bolečini, telesnem naporu, govorjenje (tudi zato je pomembno, da ob merjenju krvnega tlaka zraven ne govorimo). Prav tako se krvni tlak zviša po kajenju, zaužitju kave in seveda po obrokih. V teh primerih je krvni tlak lahko zvišan tudi kot normalen fiziološki pojav in nima škodljivih posledic. 

Kdaj govorimo o visokem krvnem tlaku kot bolezni?
Krvni tlak bi lahko primerjali z zrakom v zračnici. Enako kot zrak v zračnici, kri napolnjuje žile do določene kapacitete. Vsi vemo, če je prevelik zračni tlak v zračnici, ta poči, in prav tako lahko previsok krvni tlak ogrozi ne samo žile, pač pa tudi srce in druge organe. 
In znano je, da nevarnost za bolezni srca in ožilja začnejo naraščati, ko krvni tlak preseže vrednost 120/80 mmHg. Zato tudi ne drži teorija, ki se je želijo mnogi poslužiti – namreč, da je za starejšega človeka dovoljen zgornji tlak 100 + leta. To ne drži. O hipertenziji, ne glede na starost, govorimo, ko je tlak zvišan čez 120/80, mejna vrednost je 140/90 mmHg, o hudi hipertenziji pa govorimo, ko je tlak nad 180/110 mmHg. 
Posamezni skoki krvnega tlaka žil ne okvarijo, seveda če ti skoki niso ekstremni. Škoda na žilah nastane, če so žile dalj časa (govorimo o tednih, mesecih ali celo letih) izpostavljene visokemu krvnemu tlaku. Ti skoki so ponavadi zelo značilni pri ljudeh, ki imajo visok krvni tlak samo med obiskom pri zdravniku – sindrom bele halje.

Simptomov visokega krvnega tlaka NI!
Ponavadi je lahko krvni tlak  zvišan dolgo časa brez opozorilnih težav. Včasih sicer bolniki z zmerno hipertenzijo občutijo glavobole, vrtoglavost, šumenje v ušesih in včasih krvavitve iz nosu, v večini primerov pa povišan krvni tlak ne povzroča težav. Tudi zato ljudje pogosto predpisane terapije ne jemljejo redno, saj povedo: »Odlično se počutim in zato res ne vem, zakaj naj jemljem zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlak. Da imam povišan krvni tlak, so mi ugotovili na preventivnem pregledu!« 
Ja, vse to drži! Povišan krvi tlak nič ne boli, ponavadi ga ne občutimo, nimamo značilnih znakov in simptomov kot pri drugih boleznih in pogosto prav zato povišanega krvnega tlaka ne opazimo dovolj hitro. Zato bolezni povišanega krvnega tlaka pravimo, da je »tiha ubijalka«. Pa vendar s seboj prinaša mnoga tveganja za srčno žilna obolenja.  
Pogosto celo ljudje po tem, ko že prejemajo zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, niso zadovoljni. Pravijo, da se po terapiji slabo počutijo, da so slabotni, brez energije, zaspani in da je bilo počutje prej veliko bolje. In tudi zato, pogosto želijo terapijo opustiti. Zanimivo je, da je to celo res; namreč telo se je privadilo na dolgotrajen visok tlak in ko ga s predpisano terapijo uravnavamo, se telo šele privaja na novo – normalno vrednost krvnega tlaka. A to je samo kratkotrajna sprememba, ki se hitro uravna. Zato se terapije nikakor ne sme samovoljno prekinjati! 

Kaj nam lahko ponudijo Pomurske lekarne?
Pri zvišanem krvnem tlaku govorimo o doživljenjskem zdravljenju s terapijo, ki jo predpiše zdravnik.
Zagotovo pa je dobro vedeti, kaj iz sveta naravnih izvlečkov ter vitaminov in mineralov je dobro dodajati, da nam pomaga urejati krvni tlak. In v lekarni je na voljo kar precej pripravkov, ki se dobijo brez recepta.
Omeniti velja koencim Q10, ki ga je smiselno dodati in predstavlja zakladnico energije, ki je potrebna tudi za delovanje srca. Še posebej, kadar želimo okrepiti delovanje oslabljenega srca, bodisi zaradi starosti, srčnega infarkta, dlje časa povišanega krvnega tlaka ali zaradi določenih zdravil, ki jih jemljemo. Zavedati se moramo, da statini, zmanjšujejo koncentracijo koencima Q10, ki ga imamo v telesu. Statini so zdravila, ki znižujejo holesterol in ta zdravila so pogosto sočasno predpisana, kadar gre za hipertenzijo. 
Če imamo zvišane trigliceride in holesterol, kar je ponavadi prisotno, je smiselno dodati omega 3 maščobne kisline. 
Potrebno je omeniti tudi česen. Česen namreč zavira nastanek ateroksleorze, hkrati pa znižuje holesterol. Pogosto ljudje povprašajo ali je potrebno jemati prehranska dopolnila ali lahko uživajo česen kar v prehrani. Vsekakor se lahko poslužimo prehrane, a pogosto je samo s prehrano težko pridobiti tolikšno količino učinkovine, da bi imela učinek, kakršnega si želimo. 
Izpostavimo še kalcij in magnezij. Magnezij in kalcij sta namreč izredno pomembna pri uravnavanju krvnega tlaka in srčnega ritma. 
Pogosto posegamo tudi po zeliščih; priporočljive so predvsem kombinacije, ki vsebujejo glog in so dobrodošle za krepitev opešanega srca.

Kaj pa homeopatija?
Tudi homeopatija nam je lahko v pomoč pri vpeljani terapiji uradne medicine! Velikokrat dodamo Ignatio, Aconitum, Glonionium… Kadar gre za sindrom bele halje je pravšnja izbira homeopatskega zdravila Gelsemium.

S ponujenimi nasveti in pripravki lahko pomagamo k urejenemu krvnemu tlaku. A ob tem ne pozabimo, da je ob vsej kopici zdravil in prehranskih dopolnil še vedno izredno pomembno zavedanje, da skušamo živeti tako, da ne z besedami in ne z dejanji ne dvigujemo pritiska ne sebi in ne drugim. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj