Točka zdravja

Je za težave z želodcem lahko kriva tudi bakterija?

Zgaga, slabost, napihnjenost so lahko simptomi Helicobacter pylori

Na vprašanje v naslovu lahko odgovorimo pritrdilno. Bakterija Helicobacter pylori je namreč tista, ki je kriva za prenekatere težave kot so napihnjenost, zgago, slabo prebavo,…
 

Kaj je Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori je vrsta mikroaerofilnih gram negativnih bakterij (prilagojene na okolje z malo kisika). Ta bakterija ima encim ureazo, ki nevtralizira kislost v svojem neposrednem okolju, kar ji omogoča preživetje v kislem okolju želodca.

Kakšne težave povzroča Helicobater pylori?
Okužba s Helicobacter pylori je najpogostejša okužba pri ljudeh, saj je z njo okužena več kot polovica človeštva, vendar pa okužba večini ne povzroča težav in simptomov. Samo 10% ljudi okuženih z omenjeno bakterijo ima simptomatske težave kot so zgaga, slab zadah, napihnjenost, slabost, driska, bolečine v zgornjem delu trebuha,…
Bakterija povzroča vnetje želodčne sluznice, ulkuse v želodcu in dvanajstniku in ima vlogo pri razvoju nekaterih vrst želodčnega raka. 

Kako se okužba prenaša?
Prenos okužbe ni popolnoma razjasnjen. Večina bakterij živi na ljudeh in tako je najverjetneje, da se bakterija iz okužene osebe preseli tudi na zdravo in jo tako okuži. Okužba je pogostejša v odrasli dobi, zagotovo pa na njo vpliva cela vrsta dejavnikov, najpogostejša je pot preko izločkov.

Kako okužbo odkrivamo?
Za odkrivanje so v uporabi invazivne in neivanzivne metode. Najpogostejša je invazivna metoda, ko se z endoskopom pregleda zgornji del prebavil (gastroskopija) in odvzame košček želodčne sluznice za pregled. 
Neivanzivna metoda je takoimenovani dihalni test, kjer se okužba določa v izdihanem zraku. Ta metoda je običajno uporabljena, ko se preverja uspešnost zdravljenja.

Kakšno je zdravljenje Helicobacter pylori?
Okužbo s Helicobacter pylori je smiselno zdraviti, če povzroča simptome. O izboru zdravil za zdravljenje odloča zdravnik; priporoča se 7 do 10 dnevno zdravljenje s kombinacijo dveh  antibiotikov, ki delujejo na bakterijo ter dodatek zaviralcev protonske črpalke, ki zavira izločanje želodčne kisline.

Lahko okužbo preprečimo?
Ker so vzroki za nastanek nejasni, tudi vseh dejavnikov ne moremo predviditi in zajeziti. Ker pa je najpomembnejši način prenosa črevesno-ustna pot, je izredno pomembna higiena rok. 

Kaj lahko storimo sami?
Da bi s prehrano lahko uničili bakterijo, je praktično nemogoče. Lahko pa pomagamo ublažiti simptome z pravilno in uravnoteženo prehrano in manjšimi obroki. Izogibati se je potrebno kavi, alkoholu, cigaretom, mastni in začinjeni hrani ter nasploh stvarem, ki nam težave povzročajo. Ko posežemo po analgetikih, se izogibajmo nesteroidnih antirevmatikov (Nalgesin S, Ibubel, Ibacut, Diverin,…), ki agresivno delujejo na sluznico črevesja.
Če želimo sami preveriti ali imamo Helicobacter pylori, je v lekarni brez recepta na voljo tudi test za samokontrolo. Seveda je o smisel nosti uporabe glede na simptomatiko priporočljivo povprašati farmacevta v lekarni.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj