Točka zdravja

Jetra – »naš laboratorij«

Jetra so za kožo naš največji in v nekaterih pogledih najzapletenejši organ v telesu. So ključna za presnovo ter čiščenje škodljivih snovi iz človeškega telesa.

Preden kri z vsemi hranili prispe iz črevesja do preostalih delov telesa, potuje skozi jetra, kjer se obdela. Kri se obdela na dva načina: bakterije in drugi tujki (strupi, konzervansi, alkohol,…), ki so se absorbirali iz črevesa, se odstranijo, veliko absorbiranih hranil pa se razgradi do oblike, ki jo telo lahko uporabi. Jetra vse to opravijo razmeroma hitro in kri, napolnjena s hranili, se vrne v splošni krvni obtok. Kot največja žleza v telesu proizvedejo dnevno skoraj liter žolča, ki v črevesju razgrajuje maščobe. Jetra prav tako sodelujejo pri sintezi hormonov (estrogenov, testosterona in hormonov nadledvičnih žlez) in holesterola, ki je življenjsko pomemben del vsake celične membrane. Uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja. Iz krvi vsrkajo čezmerno glukozo in jo shranjujejo v obliki glikogena. Po drugi strani pa v primeru zmanjšane količine sladkorja sproščajo glukozo v kri. So shramba za v maščobah topne vitamine A, D, E in K. Če torej povzamemo vse zgoraj navedeno, lahko jetra  poimenujemo »kemijski laboratorij«, v katerem se dnevno vrši več kot tisoč življenjsko pomembnih procesov, katerih produkti so ključni za vitalne funkcije telesa. 

»Bolna jetra«
Posebnost jeter je ta, da so organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino. Jetra torej ne bolijo, kar je včasih lahko zaskrbljujoče. Povečan vnos maščob močno obremeni glavno funkcijo jeter - razstrupljanje, maščoba se začne nalagati med jetrnimi celicami in to lahko vodi v vnetje ter nadaljnje v raka jetrnih celic. Simptomi preobremenjenih in poškodovanih jeter se običajno najprej opazijo posredno kot slaba, počasna prebava, tiščanje pod desnim rebrnim lokom, pomanjkanje energije in apetita, stalna utrujenost, srbeča koža, človek lahko postane rumen, njegovo blato se spremeni.
Zanesljiv dokaz »bolnih jeter« ponuja temeljita krvna slika, iz katere so šele razvidne povišane vrednosti jetrnih testov.

Vzroki
Glavni vzroki zamaščenosti jeter so sladkorna bolezen, kopičenje maščobnega tkiva v predelu trebuha, visoka raven holesterola in maščob v krvi ter visok krvni tlak (skupek vseh teh motenj imenujemo metabolni sindrom), slabe prehranjevalne navade, alkoholizem, nepravilna in pretirana uporaba zdravil (v jetrih se namreč presnavlja večina zdravil) ter toksini iz okolja (zrak, voda, čistila, kozmetika,…). Med bolj ogroženimi so tudi mladi, ki veliko potujejo, ki imajo tvegane spolne odnose ali pa se drogirajo, saj se lahko okužijo z virusom hepatitisa B ali C.

Sposobnost naravne regeneracije!
Jetra so eden redkih organov, ki se obnavljajo! Ponujajo nam možnost, da ob občasnih »prekrških« še lahko popravimo napako in telesu povrnemo energijo. Vendar brez našega truda, skrbi za zdravje in pravočasnega ukrepanja tudi tu »doživimo poraz«. Vsekakor je pomembna zdrava prehrana z zmernim vnosom maščob, potrebno je opustiti kajenje, zmanjšati prekomerno telesno težo, se redno gibati, piti veliko vode, urediti prebavo, pri zdravilih pa strogo upoštevati priporočila zdravnika ali lekarniškega farmacevta.

Samozdravljenje
V primeru, da z zdravim življenjskim slogom ne dosežete vidnih rezultatov, lahko posežete po pripravkih, ki so v lekarni na voljo brez recepta. Po posvetu z lekarniškim farmacevtom najprej ocenimo ali je samozdravljenje sploh smiselno, oz. je potrebno obiskati zdravnika. Pripravki rastlinskega izvora, ki so vam na voljo, vsebujejo učinkovine s pozitivnim delovanjem na jetra: pegasti badelj (plodovi imajo zdravilne lastnosti zaradi vsebnosti silimarina - zmes flavonskih spojin, ki zmanjšuje privzem toksinov v jetrne celice, pomaga pri regeneraciji celic in deluje antioksidativno; silimarin je v vodi slabo topen, zato pitje čaja ni tako učinkovito kot uživanje standardiziranih izvlečkov te zdravilne rastline v obliki prehranskega dopolnila), golostebelni sladki koren (gliciretinska kislina deluje protivnetno), indijska kosmulja (izvlečki delujejo razstrupljevalno, vsebujejo tudi grenčine, ki ugodno vplivajo na prebavo), vitamini B kompleksa (B vitamini so ključni pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob – se priporočajo kot podpora pri terapiji čiščenja telesa), vitamin E in artičoka (oba imata visok antioksidativni učinek na jetrne celice, artičoka poleg tega vpliva na nastanek in izločanje žolča, izboljša jetrno presnovo ter tako ščiti jetra). 

»Zdravilo je stol za pogrnjeno mizo. Vsega dobrega in zdravega si privoščite, le posodo čezmernosti pustite nedotaknjeno.« Pa ne zato, da si ne bi privoščili, ampak naj vam bo na prvem mestu dobro počutje, zdrav duh v telesu in zavedajte se, da ste vi tisti, ki v veliki meri dajete telesu možnost: biti zdrav!  

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj