Točka zdravja

Joj, vsa ta zdravila...

Verjetno poznate rek, da zdravila niso bomboni. In še res je. Zdravila so vse prej kot to. Prav tako zdravila niso samo tablete ali kapsule, ki jih poplaknemo z malo vode, ampak so to lahko tudi različni praški, granule, šumeče tablete, sirupi, kapljice, pršila, vdihovalniki, mazila, svečke, nalepke za na kožo, injekcije… Po drugi strani pa vse, kar je v obliki tablet ali kapsul, ni nujno zdravilo.


Nihče ni preveč navdušen nad tem, da mora jemati zdravila, a če si želimo povrniti ali ohraniti zdravje, olajšati bolečine ali kakšne druge zdravstvene težave, so zdravila včasih edina rešitev. Da pa nam bodo tako različna zdravila lahko kar najbolj pomagala, se je potrebno z njimi dodobra seznaniti in jih znati pravilno uporabiti.


Kaj morate torej vedeti o svojih zdravilih, na kaj morate biti pozorni, oziroma kaj vse lahko delate narobe?
Čeprav se sliši malce smešno, je pomembno, da zdravila, ki so vam bila predpisana, tudi zares jemljete. Včasih to ni tako preprosto kot se zdi. Če ste čez dan aktivni, hodite v službo ali ste zaposleni z vsakodnevnimi aktivnostmi, je potrebno kar nekaj discipline, da se spomnite na svoja zdravila in jih vzamete ob predvidenem času. Če se vam dogaja, da pogosto pozabite na svoja zdravila, obstaja kar nekaj enostavnih a zelo učinkovitih trikov, ki so vam lahko v pomoč. Prav tako se lahko shema odmerjanja (ali po domače razpored, ki določa, kdaj vzeti katero zdravilo) prilagodi vašim dnevnim navadan.

Prav tako je pomembno, da zdravila uporabite pravilno. Pravilen način uporabe pomeni, da zdravilo uporabite tako, da bo to kar najbolj učinkovito in varno. Najmanj težav s pravilnim načinom uporabe je ponavadi pri tabletah in kapsulah, ki jih je potrebno le enostavno pogoltniti in poplakniti z vodo. Poznamo pa tudi tablete, ki jih je potrebno za optimalno delovanje raztopiti v ustih ali prežvečiti, in spet take, pri katerih bi z žvečenjem, raztapljanjem, rezanjem ali drobljenjem uničili njihov učinek ali celo ogrozili svoje zdravje. Pravilen način uporabe je še posebej pomemben pri nekaterih bolj zahtevnih farmacevtskih oblikah, kot so na primer različni vdihovalniki (pogosto jim rečemo tudi inhalatoriji ali po domače kar pumpice). Poglavje zase so še napolnjene injekcijske brizge ali različni peresniki, s pomočjo katerih si je potrebno zdravilo injicirati pod kožo.


Na žalost pa to, da se spomnite vzeti zdravilo in ga tudi pravilno uporabite ni dovolj. Pri marsikaterem zdravilu je potrebno paziti še na vpliv drugih snovi, ki jih prav tako vnašate v telo. To je lahko hrana, ki v določenih primerih dobro učinkuje na delovanje zdravil, zaščiti prebavila pred draženjem in zmanjša neželene učinke zdravila ali po drugi strani zmanjša in v najslabšem primeru celo onemogoči delovanje zdravila. Prav zato je potrebno vedeti ali je zdravilo bolje vzeti na tešče, pred jedjo, med jedjo ali po njej. Prav tako je potrebno vedeti, s katero hrano lahko zdravilo vzamete in s katero hrano ga ne smete vzeti. Prav tako ni vseeno, s čim ga poplaknete. Delovanje je lahko različno, če tableto poplaknete z navadno vodo, mineralno vodo, sadnim sokom ali mlekom. Na delovanje zdravila pa lahko vplivajo tudi druga zdravila ali prehranska dopolnila. Znano je, da se določena zdravila med seboj "ne marajo" preveč. Če želimo, da se ne "skregajo", jih je potrebno vzeti ločeno, v določenih primerih pa je po posvetu z zdravnikom potrebna celo njihova zamenjava. Enako velja za prehranska dopolnila, ki jih marsikdo jemlje v dobri veri, da mu bodo pomagala okrepiti zdravje, a lahko njihova sočasna uporaba izniči delovanje nekaterih zdravil.

Sedaj, ko ste se spomnili, da morate vzeti zdravilo in ste ga tudi uporabili na primeren način, obenem pa niste pozabili na možen vplive hrane, pijače in drugih zdravil, pa ste lahko spregledali še nekaj. In sicer čas jemanja zdravila. Marsikateri procesi v telesu potekajo bolj intenzivno ob določenem delu dneva ali cirkadiano. Če želimo z zdravili vplivati na te procese, jih je potrebno vzeti ob primernem času, tako da upoštevamo čas po katerem začne zdravilo polno delovati in kako dolgo učinek traja. Poleg tega, da z jemanjem zdravila ob pravem času povečamo njegovo učinkovitost, lahko na ta način zmanjšamo tudi njegove neželene učinke.


Joj, vsa ta zdravila…Ker pravilna uporaba zdravil, res ni mačji kašelj, še posebej, če jim morate uporabljati kar nekaj različnih vrst, vam v Pomurskih lekarnah z veseljem pomagamo. Če se vam zdi, da svojih zdravil ne poznate dovolj dobro ali niste prepričani, da jih uporabljate pravilno, se lahko oglasite na osebni pogovor o vaših zdravilih s posebej usposobljenim magistrom farmacije. Na ta način boste na štiri oči preverili vaše poznavanje zdravil, njihovo pravilno uporabo in izvedeli vse, kar vas o zdravilih zanima. Kako ta pogovor izgleda, kako poteka, kaj točno na njem izveste in kako se nanj pripravite, pa v enem od naslednjih člankov.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj