Točka zdravja

Kaj je suho oko?

Marsikaterega obiskovalca lekarne, ki se obrne na farmacevtskega strokovnjaka, preseneti pojasnilo, da njegove težave z očmi verjetno lahko pripišemo suhemu očesu. Ljudje ne pričakujejo, da bi bilo solzenje lahko posledica suhega očesa. Glede na termin »suho oko« pravzaprav upravičeno domnevajo, da je za to stanje značilno pomanjkanje solz, ne pa solzenje.

Suho oko se lahko kaže s pomanjkanjem solz, a tudi s prekomernim solzenjem. Zakaj do tega pride, bomo pojasnili pozneje. Najprej si poglejmo, kaj sploh je suho oko. Definicija strokovnjakov, ki se ukvarjajo z zdravljenjem tega stanja, iz leta 2017 pravi: »Suho oko je večfaktorska bolezen očesne površine, za katero je značilna izguba homeostaze solznega filma in jo spremljajo očesni simptomi, pri katerih se pojavljajo nestabilnost in hiperosmolarnost solznega filma, vnetje in poškodbe očesne površine ter nevrosenzorične nepravilnosti.«

V ozadju nastanka suhega očesa prepoznamo dva mehanizma. Okrepljeno izhlapevanje solz (hiperevaporativno suho oko) je posledica pomanjkanja lipidnega sloja, ki privede do prelivanja solz čez rob veke. Ob pomanjkanju vodnega sloja solz (hiposekrecijsko suho oko) solzne žleze ne proizvajajo dovolj vodne sestavine solz, da bi ohranile zdravo površino očesa. Pri posamezniku gre običajno za skupek oziroma preplet obeh mehanizmov, posledica katerih je stanje, ki onemogoča zaščitno funkcijo solz, zaradi česar ima bolnik težave.

Simptomi suhega očesa vključujejo draženje, peskavost (občutek peska ali tujka v očeh), pekoč občutek, bolečino, solzenje oči in motnje vida, ki na splošno prizadenejo obe očesi. Na začetku sem omenil začudenje, ki smo ga deležni, ko osebi s solzenjem oči povemo, da gre za suho oko. Solzenje oči je namreč povezano s pomanjkanjem lipidnega sloja, ko solzne žleze kljub povečanemu izločanju (vodenih) solz ne morejo zadovoljivo zaščititi očesa.

Opisani simptomi pa niso edini, ki motijo ljudi s suhim očesom. Težave, ki izzovejo suho oko, so namreč lahko zelo neugodne, saj bistveno vplivajo na kakovost življenja. Pri velikem številu bolnikov se suho oko izraža kot splošna utrujenost, zmanjšana zbranost, večja razdražljivost in pogosti glavoboli. Težave se pogosteje pojavijo v klimatiziranih in centralno ogrevanih prostorih, v vetru in močnem soncu. Povečujejo se z dolgotrajnim delom z računalnikom ali gledanjem televizije. Pri ženskah se težave lahko povečajo v času predmenstrualnega sindroma.

Farmacevtski strokovnjaki lahko prepoznamo simptome suhega očesa. Lahko tudi ocenimo, ali so simptomi posledica kakšnega drugega stanja. Kljub temu je priporočljivo, da ob simptomih, ki bi lahko kazali na suho oko, obiščemo zdravnika (oftalmologa), ki bo postavil diagnozo. O tem, kako lajšamo težave s suhim očesom, pa v prihodnje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj