Točka zdravja

Kaj mora vedeti bolnik o svojih zdravilih za zniževanje povišanega krvnega tlaka?

Z zdravili resno posegamo v delovanje našega telesa, zato moramo osvojiti določeno znanje o njih, preden jih začnemo uporabljati. Pri tem nimamo v mislih le pravilnega načina uporabe, pač pa tudi poznavanje previdnostnih ukrepov, nevarnosti, ki jih morebiti prinašajo, ipd. V okviru projekta farmacevtske skrbi »Vprašajte o svojem zdravilu«, ki poteka pod okriljem Lekarniške zbornice Slovenije, lekarniški farmacevti uporabnika zdravil spodbujamo k poznavanju njegovih zdravil. Poznati mora odgovore na naslednja vprašanja:
 

Kako se zdravilo imenuje?
Poleg zaščitenega imena je priporočljivo poznati tudi ime učinkovine. To je pomembno iz dveh razlogov: prvič, ker je lahko ista učinkovina prisotna v več zdravilih, in drugič, ker so v različnih državah prisotna različna poimenovanja zdravil. Poleg imena je priporočljivo poznati tudi odmerek zdravila.
 

Zakaj zdravilo uporabljam?
Zaradi povišanega krvnega tlaka običajno ne čutimo kratkoročnih posledic, kar marsikaterega posameznika odvrne od redne uporabe. Motivacija za redno uporabo zdravil bistveno naraste, če se zaveste, katere koristi prinaša znižanje hipertenzije (preprečitev pešanja srčne mišice, srčnega infarkta, težav z vidom, hudih glavobolov, možganske kapi in poškodbe ledvic). 
 

Kako in kdaj moram zdravilo uporabiti?
Zdravila v obliki tablet ali kapsul običajno zaužijemo cele, s kozarcem vode. O deljenju tablet ali odpiranju kapsul se prepričajte v navodilu za uporabo, lahko pa o tem povprašate tudi lekarniškega farmacevta. Z uporabo zdravil v določenem delu dneva, recimo diuretikov zjutraj in ne zvečer, se izognete pogostejšemu uriniranju ponoči. Včasih pa lahko odmerjanje prilagodimo v primeru pojava neželenih učinkov, recimo ob oteklinah spodnjih okončin uporabimo zdravilo iz skupine zaviralcev kalcijevih kanalčkov zvečer. Zaradi možnosti hitrega in precejšnjega znižanja krvnega tlaka svetujemo vsaj prvi odmerek zaviralca adrenergičnih receptorjev alfa ali zaviralca angiotenzinske konvertaze zvečer pred spanjem. Čeprav uporabljamo antihipertenzivna zdravila običajno redno, pa lahko včasih zdravnik predpiše dodatno zdravilo, ki ga bolnik vzame, ko kljub redni uporabi ostalih antihipertenzivnih zdravil ne uspe doseči znižanja krvnega tlaka v okviru dogovorjenih vrednosti.
 

Ali se moram v času zdravljenja z zdravilom izogibati določenim zdravilom, hrani ali pijači?
Z večanjem števila sočasno rabljenih zdravil narašča verjetnost izražanja neugodnih posledic medsebojnega delovanja zdravil. Med te prištevamo povečan ali zmanjšan učinek, lahko tudi popoln izostanek učinka ter pojav neželenih ali celo toksičnih učinkov. Včasih je posledica medsebojnega delovanja zdravil tudi okvara določenega organa. Zato je zelo pomembno, da se pred prvo uporabo zdravila preveri ustreznost sočasnega zdravljenja z obstoječimi zdravili. Na zdravljenje z antihipertenzivnimi zdravili vpliva tudi hrana in pijača. Nekatera zdravila je bolje zaužiti na prazen želodec, medtem ko se druga priporoča zaužiti s hrano. Alkoholu se je, posebno ob uporabi nekatere vrste antihipertenzivnih zdravil, priporočljivo izogibati.
 

Ali lahko upravljam vozila ali stroje?
Ob uvajanju nekatere vrste antihipertenzivnih zdravil sicer zaradi možnosti pojava omotice svetujemo previdnost, drugače pa upravljanje vozil in strojev ni odsvetovano.
 

O katerih neželenih učinkih in tveganjih zdravila moram biti obveščen in kaj naj storim, če se pri meni izrazijo?
Uporaba antihipertenzivnih zdravil prinaša s seboj tudi nekatera tveganja in možnost pojava neželenih učinkov. Gre za pojave, ki so specifični za posamezno vrsto zdravil, kot je denimo pojav suhega kašlja pri uporabi zaviralcev angiotenzinske konvertaze. Bolnik jih mora znati prepoznati ter pravilno ukrepati. Med ukrepe prištevamo tako dejanja s katerimi preprečimo ali zmanjšamo neugodne posledice, kakor tudi pravočasen obisk zdravnika. 

Informacije o zdravilu boste našli na priloženem lističu z navodilom za uporabo. Ob prvi izdaji zdravila lahko na to opozorite tudi lekarniškega farmacevta. Ta vam bo podal dodatne informacije, ki bodo omogočile pravilno in varno zdravljenje z zdravilom.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj