Točka zdravja

Kaj morajo starši vedeti o otrokovih zdravilih

Zdravila otrokom praviloma odmerjajo starši, ki morajo upoštevati navodila zdravnika in farmacevta. Ne glede na način izdaje zdravila in namen uporabe lahko prinaša zdravljenje z zdravilom, posebno ob nepravilni uporabi, neko tveganje. Zato je zelo pomembno, da so starši seznanjeni z nekaterimi informacijami o zdravilu, ki ga prejema otrok.

 

Ime zdravila

Starši naj bi poznali ne le ime otrokovega zdravila, ampak tudi ime učinkovine. Na ta način se izognejo prekomernemu odmerjanju, saj lahko zdravila z različnimi imeni vsebujejo enako učinkovino.

 

Namen uporabe zdravila

Poznavanje namena uporabe zdravila omogoča, da otrok prejme ustrezno zdravilo. Upoštevati je treba, da lahko nekatera zdravila lajšajo oziroma zdravijo več zdravstvenih težav, npr. paracetamol znižuje povišano telesno temperaturo in tudi lajša bolečino.

 

Odmerjanje zdravila

Zdravilo bo učinkovito le, če ga bo otrok prejel v pravilnem odmerku, ustreznem časovnem intervalu in predpisan čas zdravljenja. Zdravila, namenjena otrokom, so pogosto v obliki sirupov. Pri odmerjanju teh je zelo pomembno, da dajemo natančno predpisano količino s priloženimi odmerniki (pri sirupih uporabimo merilno žličko ali brizgo, ne jedilnih žlic, saj takšno odmerjanje ni dovolj natančno).

Kadar zdravnik predpiše, da mora otrok jemati zdravilo trikrat na dan, to pomeni: zjutraj – ko se zbudi, opoldne – okoli kosila in zvečer – preden gre spat. Če pa zdravnik predpiše, da je treba dajati zdravilo na osem ur, to pomeni natanko na osem ur (v tem primeru je najugodneje jemati zdravilo ob 6., 14. in 22. uri). Tega se je treba držati zlasti pri antibiotikih, pri katerih zamik odmerka ne sme biti daljši od ene ure.

 

Način uporabe zdravila

Zdravilo dajemo otroku tako, kot je opisano v navodilih za uporabo oz. skladno z navodili in prikazom farmacevta. Pri uporabi inhalacijskih zdravil je lažje, če se uporabi pripomoček, inhalacijska buča.

 

Sočasna uporaba hrane in pijače

Nekatera zdravila je bolje vzeti na prazen želodec, druga med jedjo ali po njej. Kot pijačo je najvarneje uporabiti vodo, glede prikritja okusa zdravila s sokom se je treba posvetovati s farmacevtom. Pozornost velja pri sočasni uporabi mleka in mlečnih izdelkov z nekaterimi zdravili, saj se snovi iz mleka lahko vežejo na zdravilno učinkovino in zmanjšajo njeno prehajanje iz črevesja v kri ter tako zmanjšajo učinek.

 

Neželeni učinki

Pri zdravljenju otrok se neželeni učinki zdravil praviloma pojavijo redko in so običajno blagi. Če bi opazili resen neželeni učinek, je priporočljivo obvestiti zdravnika. Zdravnika in farmacevta je treba seznaniti z morebitno preobčutljivostjo otroka za neko zdravilo.

 

Shranjevanje zdravil

Čeprav so zdravila namenjena otrokom, si jih ne odmerjajo sami, niti ne smejo imeti dostopa do njih. Zdravila za otroke je treba, podobno kot druga, shranjevati nedostopna otrokom. Večina zdravil se shranjuje pri sobni temperaturi do 25 °C, v suhem in temnem prostoru. Nekatera so občutljiva za toploto in jih je treba hraniti v hladilniku, na kar še posebej opozorimo ob izdaji v lekarni.

 

Starše spodbujamo, naj se v primeru nejasnosti ali pri iskanju informacij, povezanih z zdravili, obrnejo na lekarniškega farmacevta. V okviru letošnjega dneva slovenskih lekarn (26. september) smo pripravili knjižico z naslovom O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in otroci, v kateri lahko starši najdejo številne koristne informacije. Knjižica je na voljo v vseh lekarniških enotah Pomurskih lekarn.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj