Točka zdravja

Kaj storiti, ko naše oči uzrejo kurje oko?

Vam je poznana bolečina in neprijeten občutek, ko korak pritisne na kurje oko? In kljub temu, da noge namakate in namakate v vodi kurje oko še kar naprej nepremično strmi v vas? 

 

Kurja očesa so pogosta in izredno nadležna težava, zaradi katere se ljudje pogosto oglasijo v lekarni. A zanimivo je to, da jih naše telo dela izključno zato, da obvaruje in zaščiti občutljivo kožo, ki pritiska in se drgne ob kost. Kurja očesa so odebelitve kože, ki rastejo pod kožo v stožčasti obliki. So trnu podoben tujek iz poroženelih celic, ki imajo sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki so prepredene z živci.

 

Vzroki nastanka:

Ponavadi se kurja očesa pojavljajo na prstih na blazinicah nog in povsod tam, kjer je prisotno nenehno drgnjenje. Nekatera kurja očesa ali otiščanci nastajajo zaradi nepravilne hoje, veliko več pa jih nastane zaradi neprimerne obutve. Najhujše so visoke pete, ki močno pritiskajo na določeno mesto in s tem povečajo možnost nastanka sprememb. Pravzaprav je to mrtev predel povrhnje kožne plasti, ki je izredno zadebeljen. Velikokrat smo v dilemi, ali gre za otiščanec ali za bradavico. Zdravljenje je popolnoma različno, kajti bradavice nastanejo zaradi virusne okužbe, so zelo občutljive in ob drgnjenju zakrvavijo, medtem ko otiščanci in kurja očesa ne krvavijo, razen, če hkrati poškodujemo tudi okolno tkivo.  ali če ob hoji kurje oko pritiska ob kost ali na živce v spodnjih plasteh kože.

 

Preprečevanje:

Kurja očesa je lažje preprečevati, kakor pa zdraviti. Poglavitno je, da odstranimo vir draženja in dodatno nosimo neko oporo oz. varovalne pripomočke, ki ublažijo draženje. V lekarni so v ta namen na voljo zaščitne blazinice in obročki, ki jih nalepimo na ogroženo mesto. Velik poudarek in pozornost moramo nameniti primerni obutvi, ki naj se dobro prilega. Čevlji naj bodo primerne velikosti in dovolj široki. Izogibajte se koničastim čevljem in čevljem z visoko peto. Priporočljivi so tudi ortopedski vložki, še posebej, če se pete ali podplati Vaših čevljev neenakomerno ponosijo. Hkrati pa ne smemo pozabiti na ustrezno nego naših nog, ki je pomembna preventiva pred nastankom kurjih očes.

 

Zdravljenje:

V lekarni je na voljo brez recepta kar precej pripravkov, ki pomagajo pri odstranjevanju kurjih očes. Najpogosteje se uporabljajo pripravki s salicilno kislino in drugimi podobnimi učinkovinami, ki deluje kot keratolitik, saj raztapljajo keratin in s tem odstranjujejo odmrlo kožo. Pripravke nanesemo v tanki plasti, pustimo nekaj časa delovati, nato pa predel odmakamo v topli, osoljeni kopeli, in si pomagamo s pilico. Postopek ustrezno dolgo ponavljamo, da odstranimo ves odmrli predel. Pripravki so na voljo v lekarni brez recepta in so v obliki obližev, tekočine, mazil, pisal,… Pri nanosu je potrebna pazljivost, da ne nanesemo na zdrav predel kože, kajti prihaja lahko do draženja in poškodb. Kadar so predeli z otiščanci ali kurjimi očesi preobsežni in/ali pregloboki je potrebno postopek večkrat ponoviti. Tudi zato je pomembno, da poskrbimo, da ne bo prihajalo do kurjih očes in da jih, če že nastanejo, odpravimo čimprej!

 

So kurja očesa nevarna?

Kurja očesa sama po sebi niso nevarni, lahko pa se stanje zakomplicira, če pride do okužbe. To se pogosto zgodi, če skušamo kurje oko ali otiščanec na silo odstraniti. Tveganje je večje zlasti pri sladkornih bolnikih, bolnikih z aterosklerozo in bolnikih z obtočnimi motnjami. Zato nikar sami ne trgajte in ne režite odmrle kože in tkiva.

Najboljše zdravljenje je, da najdete vzrok, zakaj sploh prihaja do nastanka sprememb in ko ugotovite, se poskusite temu izogniti. Vsekakor pa bodite prijazni do svojih nog, namenite jim ustrezno nego. Namakajte noge vsak dan v kopeli z dodatkom, ki kožo zmehča. V lekarni je na voljo kar nekaj takšnih pripravkov, v obliki soli za kopel ali oljne kopeli. Nato nanesite na kožo vlažilne kreme, na podlagi aloe vere, uree..., ki kožo zmehčajo, ohranjajo vlažno in pomirjajo. Na voljo je tudi veliko krem, pen in drugih pripravkov, ki skrbijo za svežino in negujejo vaše noge.

 

Z ponujenimi nasveti, verjamem, da nas kurje oko ne bo več nepremično gledalo in oviralo naš korak  na poteh življenja.

 

 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj