Točka zdravja

Kaj vzeti s seboj na dopust?

Končno je nastopil čas dopustov. Čas, ko marsikdo že pripravlja počitniški kovček. Da pa bodo dopustniški dnevi res takšni kot si jih želimo in nam jih ne pokvarijo razne zdravstvene težave, je prav, da vanj dodamo tudi potovalno lekarno. A kaj sploh vzeti s seboj?

 

Od česa je odvisna vsebina potovalne lekarne? 
Ko se odpravljamo na dopust, si moramo zastaviti 5 temeljnih  vprašanj:
1.    Kam grem? Zanima nas, katere bolezni se pojavljajo na tem področju? Kakšne so klimatske razmere? Kakšen je splošni higienski standard v deželi, dostopnost zdravstvene oskrbe, urejenost prometa? Je dežela politično stabilna?
2.    Kaj bom počel? Vemo, da nekateri uživajo bolj v umirjenem dopustu, spet drugi so v nenehnem gibanju, v raziskovanj; taborijo, se potapljajo, plezajo,… 
3.    Kako dolgo bom potoval? Daljše potovanje je pogosto združeno s kulturnim šokom, pa tudi izpostavljanje škodljivim agensom je daljše. Pri daljšem potovanju se tudi zmanjša upoštevanje splošnih dietno-higienskih priporočil, zato ne smemo pozabiti tudi na to in temu primerno priredimo naš kovček, tudi kar se tiče zdravil.
4.    Kako bom potoval? Ali gremo z osebnim avtomobilom, letalom, javnim prevozom,… 
5.    In navsezadnje, zelo pomembno je, da se potovanje prilagodi starosti in zdravstvenemu stanju.

Tukaj velja izpostaviti otroke, nosečnice in starejše, kronične bolnike. Te skupine zahtevajo posebno obravnavo in večjo skrb ob pripravah na potovanja.


Odgovori na ta vprašanja, nam že ponudijo vsebino oz. priporočijo kaj moramo vzeti s seboj in predvsem na to se moramo opirati, ko pripravljamo prtljago za na pot. Seveda je smiselno, da nasvet pred odhodom poiščete tudi v Pomurskih lekarnah, kjer Vam bomo radi svetovali in pomagali ustrezno sestaviti potovalno lekarno.


Katere težave so pogoste? 
Pogoste na dopustu so alergije. Tako na sonce, kot na pike žuželk, hrano,... Nadalje se na dopustu velikokrat poruši normalno ravnovesje črevesne flore, bodisi zaradi prehrane ali zaradi kakšne okužbe. Zato so pogoste driske, napenjanje, tudi zaprtje lahko nastopi zaradi spremembe okolja in druge želodčne težave. Nevarne so tudi dehidracije, sploh ob driski, pa tudi zaradi močnega znojenja v vročih dneh ali pri športnih dejavnostih, kjer izgubljamo  velike količine vode in soli. Nenazadnje nas lahko na potovanju bolijo zob, glava ali nas doleti zvit gleženj. Ne glede na letni čas, pa nas lahko doletita tudi prehlad ali zvišana telesna temperatura. Stalni spremljevalci na potovanjih so tudi nadležni komarji, mravlje in drug mrčes. 

 

Kaj naj vsebuje potovalna lekarna?
Skrbno pripravimo zdravila, ki jih redno jemljemo in nam jih je predpisal zdravnik. Upoštevati moramo dolžino dopusta, da s seboj vzamemo zadostno količino. V nekaterih državah se za nekatera zdravila zahteva posebna potrdila o uživanju teh zdravil, zato se je o tem predhodno potrebno pozanimati. 
Nadalje v potovalni lekarni ne smejo manjkati zdravila proti bolečinam in vročini (analgetiki in antipiretiki). Ne pozabimo na probiotike in medicinsko oglje, ki nam bodo prišli še kako prav, če nas doleti driska ali druge prebavne težave. 

Repelenti nas rešijo nadležnih žuželk, klopov in komarjev, antihistaminiki v obliki gelov ali tablet pa bodo pomagali ob morebitnih alergijah. Ne pozabimo na zaščitne kreme pred sončnimi žarki in kakšen pripravek, ki nas bo ohladil in pomiril razdraženo kožo, če bomo predolgo zadremali na soncu. 

V kolikor je potovalna slabost tista, ki želi dopust skaliti že takoj na začetku, imejmo v obrambi tablete proti potovalni slabosti, ingver ali akupresurni trak.
Po potrebi dodajmo še material za oskrbo rane, razkužilne robčke, pinceto, termometer in obliže za žulje.

Sami presodite, kaj potrebujete, bodite razumni pri izbiri in vse skupaj lepo zložite v kovček, ki je mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti. 
Želim vam varno potovanje, čim manj zdravstvenih težav in seveda obilo brezskrbnih dni, kjerkoli že boste. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj