Točka zdravja

Kajenje vpliva na delovanje zdravil

Kajenje tobaka je eden vodilnih vzrokov kroničnih obolenj in smrti, vključujoč bolezni dihal, srčno-žilne bolezni in različnih vrst rakavih bolezni. Kljub temu veliko ljudi ostaja oziroma postaja kadilcev. 
Ob opisanih neželenih posledicah kajenja ostaja včasih spregledan še en negativen vpliv kajenja, to je vpliv snovi cigaretnega dima na delovanje zdravil. Delovanje zdravil lahko moti nikotin, ki se v možganih veže na nikotinske holinergične receptorje in izzove sproščanje več nevrotransmiterjev (dopamin, adrenalin, acetilholin, gama-amino maslene kisline in beta endorfina). Stimulira tudi sproščanje nekaterih hormonov (rastni hormon, prolaktin, adrenokortikotropni hormon). Ob kajenju tobaka se sprošča veliko različnih snovi, med drugim ogljikov monoksid in ostali toksini, recimo policiklični aromatični ogljikovodiki, ki so odgovorni za indukcijo nekaterih jetrnih encimov (predvsem CYP1A2, CYP2B6). Gre za encime, ki sodelujejo pri presnovi različnih zdravil. Posledica je spremenjen učinek teh zdravil. 
V kolikšni meri se bo vpliv cigaretnega dima izrazil na delovanju zdravil je odvisno od več dejavnikov. Nekateri so odvisni od dednih lastnosti, nedvomno je pomembno število pokajenih cigaret. Vsekakor pri vsaj desetih pokajenih cigaretah dnevno več ne smemo spregledati neugodnega učinka na delovanje zdravil. 
Kajenje torej lahko predvsem zmanjša učinek več zdravil, pogosto gre za psihotropna zdravila, ki se uporabljajo kot antipsihotiki, to so zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje psihičnih motenj, zlasti shizofrenije (npr. klozapin, olanzapin, risperidon, haloperidol). Prav tako je ob zdravljenju z nekaterimi antidepresivi - zdravila, ki izboljšujejo razpoloženje pri depresivnih bolnikih (fluvoksamin, mirtazapin, trazodon, duloksetin, amitriptilin, escitalopram) potrebno računati na potrebo po večjem odmerku pri kadilcih. Stimulativnemu učinku nikotina verjetno lahko pripišemo dejstvo, da so benzodiazepinska pomirjevala pri kadilcih manj učinkovita, kot pri nekadilcih.


Negativni učinek cigaretnega dima ne zaznamo le pri zdravilih, ki delujejo na centralni živčni sistem. Pregled različnih raziskav denimo kaže, da potrebujejo kadilci višje odmerke varfarina, to je zdravila za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, kot nekadilci. Cigaretni dim lahko pomembno zmanjša učinek teofilina, zdravila za zdravljenje pljučnih bolezni. Obenem lahko zmanjša učinek inhalacijskih kortikosteroidov, ki jih uporabljamo za preprečevanje poslabšanja astme. Ne le, da predstavlja kajenje neodvisen dejavnik tveganja za razvoj rakavih bolezni, kajenje lahko neugodno vpliva tudi na učinkovitost protirakavih zdravil.


Kajenje torej preko delovanja nikotina v centralnem živčevju in vpliva na delovanje encimov v jetrih pomembno součinkuje na delovanje mnogih zdravil. Iz tega razloga moramo ob načrtovanju zdravljenja bolezni z zdravili vedno upoštevati morebiten vpliv kajenja. Zaradi tega je zelo pomembno, da ste pri zdravniku iskreni in mu posredujete vse relevantne podatke, kar vključuje tudi število pokajenih cigaret. V nasprotnem primeru je lahko učinek zdravil pomembno ogrožen. 


Odločitev o prenehanju kajenja je hvalevreden korak, za katerega vam iz srca privoščimo, da bo uspešen. V kolikor se zdravite z zdravilom pa ob tem pomislite na možnost vpliva na delovanje zdravil. Prekinitev kajenja namreč pomeni odtegnitev snovi, ki so vplivale na delovanje zdravil. Učinek zdravil se ob tem lahko spremeni, kar je potrebno korigirati s prilagoditvijo odmerka. Ob prekinitvi kajenja se stanje glede encimske aktivnost precej hitro normalizira, v enem tednu pričakujemo, da ta negativen učinek izzveni. O verjetnosti vpliva na vaša zdravila lahko preverite v lekarni, kjer vam bomo svetovali glede potrebe po obisku zdravnika. Pomagamo pa vam lahko tudi pri tem, da bodo prvi koraki uspešneje vodili v življenje brez cigaretnega dima.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj