Točka zdravja

Kako dolgo ne smem voziti po jemanju tega zdravila?

Gospod, ki mu je zaradi močnejših bolečin zdravnik predpisal zdravilo z učinkovino tramadol, je zanemaril opozorilo o prepovedi vožnje. Tistega dopoldneva si je ob kavi s prijateljem privoščil celo eno alkoholno pijačo. Ob vožnji domov je povzročil nesrečo. Dovoljene vsebnosti alkohola v krvi sicer ni presegel, je pa bil pod vplivom psihoaktivnega zdravila. Zdravila, ob zdravljenju s katerim ne bi smel voziti.

Zdravila s tramadolom v lekarnah pogosto izdajamo. To so psihoaktivna zdravila, pri katerih je upravljanje vozil in strojev absolutno prepovedano. Občutek imam, da nekateri prejemniki tega zdravila opozorila glede vpliva na sposobnost vožnje ne vzamejo resno. Nekatere opozorilo prestraši in jih zanima, koliko časa po zaužitju zdravila ne smejo voziti.

Magistri farmacije na to zelo težko odgovorimo natančno. Odziv bolnikov na tramadol se lahko od človeka do človeka precej razlikuje. Neželeni učinki, med katere spada tudi zmanjšana sposobnost upravljanja vozil in strojev, so pri nekaterih močneje, pri drugih šibkejše izraženi. Neželeni učinki tramadola načeloma z njegovo daljšo uporabo izzvenijo oz. niso več tako močno izraženi.

Kljub temu pa se ne moremo zanašati le na občutek uporabnika zdravila, saj ta težko oceni, ali je njegova sposobnost upravljanja vozil in strojev okrnjena. Pa tudi zakonodaja mu v tem primeru ni v prid. Ta namreč v nasprotju z alkoholom ne opredeljuje največje dovoljene vrednosti v krvi. To pomeni, da oseba, ki jemlje tako zdravilo, ni zmožna za vožnjo in ne za tvegano delo, dokler je zdravilo prisotno v telesu.

Če hočemo dati natančen odgovor, moramo poznati čas, v katerem se bo zdravilo popolnoma izločilo iz telesa. Ob prometni nesreči lahko ob odvzemu krvi določijo zdravilo v krvi tudi pri zelo nizkih koncentracijah. Čeprav je skoraj nemogoče točno predvideti čas, v katerem se iz telesa izloči vsa količina zdravila, se običajno zadovoljimo z oceno časa, v katerem telo zapusti 97 odstotkov učinkovine. Farmacevti, ki poznamo farmakokinetične podatke o zdravilu, lahko izračunamo, da se to pri zdravilu s tramadolom zgodi v približno dnevu in pol po zaužitju odmerka.

Na žalost naš odgovor ni dokončen. Zadevo dodatno zapletejo drugi dejavniki, recimo dejstvo, da se učinkovina (tramadol) v telesu presnavlja v metabolite, ki imajo prav tako psihoaktivno delovanje. Izločanje aktivnega metabolita traja skoraj dva dni.

Odvisno je tudi od podatka, kako dolgo jemljemo zdravilo. Načeloma se ob dalj časa trajajočem jemanju zdravila njegovi neželeni učinki zmanjšajo, po drugi strani pa se podaljša čas izločanja iz telesa. Ta čas je daljši tudi v primeru uporabe zdravila v formulaciji s podaljšanim sproščanjem.

Na izločanje zdravila iz telesa vpliva tudi stanje jeter in/ali ledvic. Če je delovanje teh organov slabše, je verjetno ta čas 2- do 3-krat daljši. Podobno je tudi v primeru sočasne uporabe zdravil, ki vplivajo na presnovo tramadola.

Ne spregledati pa ne smemo niti drugih psihoaktivnih zdravil, ob sočasni uporabi se njihovi neželeni učinki glede sposobnosti upravljanja vozil in strojev seštevajo. Na to je verjetno pozabil tudi gospod, predstavljen na začetku, ki je podcenil nevarnost zaužite alkoholne pijače.

Vpliv večine predstavljenih dejavnikov je nemogoče natančno določiti, zato tudi ni možno natančno za vsakega posameznika navesti podatka, kdaj se bo zdravilo v celoti izločilo iz telesa. Na podlagi predstavljenega ne prej kot v dveh dneh.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj