Točka zdravja

Kako in kdaj odmerjamo »majhen aspirin«?

Med uporabniki acetilsalicilne kisline v majhnem odmerku (100 mg) se je prijel izraz majhen aspirin. V tem odmerku od acetilsalicilne kisline ne pričakujemo pomembnih antipiretičnih (zniževanje povišane telesne temperature) ali analgetičnih (protibolečinsko delovanje) učinkov. Je pa tak odmerek acetilsalicilne kisline dovolj za uspešno izraženost antitrombotičnih učinkov. Ti mali odmerki so namreč dovolj za zaviranje agregacije (čemur lahko laično rečemo tudi zlepljanje) trombocitov, s čimer se prepreči nastanek krvnih strdkov in pojav večjih srčno-žilnih dogodkov, kot sta možganska kap in srčni infarkt.

V ta namen je treba zdravilo z acetilsalicilno kislino odmerjati redno, enkrat dnevno. Običajno ga odmerjamo opoldne. Včasih komu odmerjanje v tem delu dneva ne ustreza in se sprašuje, ali bi lahko odmerjal ob drugem času, na primer zjutraj ali zvečer. Načeloma ne vidimo potrebe, da bi se zdravilo odmerjalo ravno opoldne. Pravzaprav niti ne vemo natančno pojasniti, zakaj se običajno svetuje odmerjanje opoldne. Morebiti zato, ker ljudje ob tem zdravilu pogosto prejemajo še druga, ki jih odmerjajo zjutraj in/ali zvečer. Z uživanjem opoldne tako razporedimo zdravila čez dan. Morebiti pa je priporočilo o odmerjanju opoldne posledica dejstva, da lahko acetilsalicilna kislina draži želodčno sluznico, kar zmanjšamo, če vzamemo zdravilo ob kosilu. A to velja za navadne tablete, že nekaj let je na našem tržišču samo gastrorezistentna oblika, ki se odmerja na prazen želodec, vsaj pol ure pred jedjo. Zato neposredno draženje želodca ne more biti več pomemben razlog za odmerjanje opoldne.

Kot vidite, nimamo jasnega razloga, zakaj bi morali zdravilo z acetilsalicilno kislino odmerjati ravno opoldne. To se zdi smiselno le, če želimo odmerjanje zdravil čez dan ustrezno razporediti, ob pogoju, da osebi tak režim ustreza. Drug razlog bi bil, da se želimo izogniti potencialno škodljivemu součinkovanju z drugim zdravilom. Da torej zmanjšamo neželene posledice interakcij, na katere lahko vplivamo z ločitvijo odmerjanja dveh zdravil.

Marsikdo pomisli, da je razlog odmerjanja zdravila z acetilsalicilno kislino opoldne v tem, da tako dosežemo najbolj optimalen učinek. Tudi tega ne moremo potrditi. Acetilsalicilna kislina deluje tako, da nepovrnljivo zavre nastajanje tromboksana A2 v trombocitih, s čimer prepreči zlepljanje trombocitov. Učinek traja celotno življenjsko dobo trombocitov, kar pomeni, da ni pomembno, v katerem delu dneva zdravilo zaužijemo.

Kakšno je torej priporočilo glede odmerjanja zdravila z acetilsalicilno kislino v majhnem odmerku? Nič ni narobe, če zdravilo odmerjate opoldne, prav tako ne, če ga odmerjate zjutraj ali zvečer. Najbolj pomembno je, da zdravilo odmerjate redno. Če uporabljate več zdravil, pa je priporočljivo, da se odločite za pregled uporabe zdravil. Dodatno usposobljen magister farmacije se bo z vami pogovoril o vaših zdravilih in vam svetoval glede pravilne in varne uporabe zdravil.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj