Točka zdravja

Kako ohraniti zdravo srce?

Najverjetneje se, dragi bralci, spomnite, da smo že pisali o tem, kako nam srce vsakodnevno šepeče: pomisli kdaj name, bijem le zate! Pa bi lahko temu pritrdili?! Pomagamo srcu, da bi čim dlje ostalo zdravo?! In pravzaprav, kako lahko pomagamo srcu, da ne bo opešalo? 

Ateroskleroza
Ateroskleroza je poglavitni vzrok srčnih obolenj. Gre za zamaščenost žil, kar vodi v oženje svetline teh žil, posledica pa je zmanjšana prekrvljenost srca, ki je še posebej izrazita v trenutkih, ko so potrebe srca po kisiku in hranilih povečane (npr. ob naporu). Proces ateroskleroze se začne že v zgodnjem otroštvu, vendar takrat ne povzroča težav, z leti pa se stanje žil zaradi nje postopno slabša, tudi in predvsem na račun izpostavljenosti nekaterim dejavnikom tveganja, kot so kajenje, nezdrava prehrana, telesna neaktivnost in stres.

Vzroki ateroskleroze
Temeljnega vzroka za nastanek ateroskleroze ne poznamo. So pa poznani dejavniki, ki aterosklerozo pospešujejo. To so predvsem: visok krvni tlak in holesterol, kajenje, sladkorna bolezen, debelost, pomanjkanje telesne dejavnosti in starost. Za posameznika je dejavnik tveganja tudi, če ima bližnjega sorodnika, pri katerem se je ateroskleroza razvila že v srednjem življenjskem obdobju (pri moških pred 55. letom oz. pri ženskah pred 65. letom starosti). Moški so glede ateroskleroze bolj ogroženi kakor ženske, vendar se nevarnost po menopavzi zveča tudi pri ženskah in se v starosti izenači z ogroženostjo moških.

Veliko dobrega za srce in žile lahko storimo sami
Ker temeljnega vzroka ateroskleroze ne poznamo, lahko lajšamo le njene posledice. Predvsem pa je na vsakem posamezniku, da dejavnike tveganja, na katere lahko vpliva, zmanjša na minimum.  Na srečo nekateri od ukrepov za dosego teh ciljev olajšajo doseganje drugih. Če npr. oseba začne redno telesno vaditi, bo lažje shujšala, to pa bo pomagalo znižati holesterol in krvni tlak. Opustitev kajenja pomaga znižati tako holesterol kot krvni tlak. Zato je potrebno zavedanje, da je najboljše zdravljenje ateroskleroze njeno preprečevanje. In zanimivo je, da ima pri tem odločilno vlogo prav vsak posameznik!

Kaj torej storiti in po čem poseči?

  • Česen (Allium sativum) je ena najstarejših rastlin, ki jo ljudje že od nekdaj uporabljajo v zdravilne namene. Čeprav je znano, da česen krepi imunski sistem in preprečuje okužbe z bakterijami, glivicami, virusi in črevesnimi paraziti, je danes priljubljen predvsem zaradi ugodnega vpliva na srce in ožilje – pomaga uravnavati (zniževati) krvni tlak in raven maščob ter zmanjšuje nevarnost nastajanja krvnih strdkov. Zato se svetuje, da se uživa česen v prehrani. Ker je za dosego učinka potrebno zaužiti precej česna dan (za preprečevanje ateroskleroze naj bi na dan zaužili eno glavico česna oziroma 0,5 do 1 g česnovega praška ali 1600 mg česnovega macerata) in ker vemo, kako neprijeten zadah nam povzroči, se mnogo ljudi odloči za dodatek česna v obliki kapsul, ki se dobijo v lekarni brez recepta.
     
  • Omega 3 maščobne kisline so prav tako priporočljive in smo o njih že pisali. Pomembno delujejo zoper bolezni srca in ožilja, in sicer zmanjšujejo nastajanje krvnih strdkov, uravnavajo krvni tlak in raven maščob v krvi (posebno učinkovito znižujejo previsoko raven trigliceridov). Za ugodne učinke zadoščata dva ribja obroka na teden, oziroma uživanje ribjega olja v kapsulah (vsaj 300 mg čistih maščob omega-3 na dan). 
     
  • Glog (Crataegus monogyna in Crataegus laevigata) spada med zdravilne rastline, ki ne smejo manjkati v nobeni sodobni ali tradicionalni čajni mešanici za krepitev delovanja srca. Glog izboljšuje preskrbo srčne mišice s kisikom in preprečuje poškodbe celic zaradi prostih radikalov, izboljša pretok krvi in izboljša krčljivost srčne mišice (srce lažje potisne kri v žile).
     
  • Seveda pa ne pozabimo na koencim Q10, magnezij in kalcij. In seveda na redno telesno dejavnost in uravnoteženo prehrano. 

Kot vidimo, lahko za krepko in zdravo srce sami veliko storimo. Ob vsem tem pa ne pozabimo, da moramo v življenju biti tudi v sozvočju s seboj in z drugimi. Kajti šele takrat bo srce lahko zaigralo ubrano simfonijo.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj