Točka zdravja

Kako oskrbeti rano?

Tudi v času dopustniških dni nam nezgode velikokrat zagodejo. Tako se mimogrede urežemo, si odrgnemo komolec ali potolčemo koleno. Na srečo se takšne poškodbe hitro zacelijo, a ob nepravilni oskrbi nam lahko tudi manjše rane povzročijo neprijetnosti. Zato si je smiselno zapomniti, da vsaka manjša rana, če želimo, da se hitro zaceli in ne vname, potrebuje dva osnovna koraka prve pomoči: rano je potrebno očistiti in zaustaviti krvavitev, v kolikor je prisotna.

Vrste ran
Vreznina ima gladke robove in lahko hudo krvavi, če je poškodba globoka. Poškoduje lahko mišice, tetive in živce pod kožo. Če je ne očistimo, se lahko okuži in v kolikor je široko odprta, lahko pušča brazgotine.
Odrgnina nastane, kadar je koža bila drgnjena ob grobo površino. Ob tem se male krvne žilice v koži potrgajo in zato se izceja kri. Velikokrat je površina poškodbe velika, zato se odrgnine lahko hitro okužijo z umazanijo in bakterijami.
Vbodnina je ozka, globoka luknja, ki nastane zaradi vdora žeblja ali drugega predmeta, ki predre kožo. Vbodnine ponavadi ne krvavijo močno, lahko pa povzročijo notranjo poškodbo. Velikokrat se navidezno zacelijo, kar ljudje zmotno pripišejo uspešni zacelitvi. Vendar lahko pride do hudih okužb, tetanusa… Zato je pazljivost nujna!

Kaj storiti ob poškodbi?
Prvotnega pomena je, da preden začnemo z oskrbo, skrbno umijemo roke s toplo vodo in milom ter razkužimo, če imamo možnost. V kolikor vode ni na dosegu rok, uporabimo razkužilo. Tudi koža, ki je na prvi pogled čista, na sebi nosi bakterije, ki sprožijo okužbo.
Če rana krvavi, malenkost pustite, ker bo iztekajoča kri sprala umazanijo iz rane. Seveda to velja za manjše rane in manjše krvavitve! Sperite rano pod tekočo vodo in z blagim milom, še bolje pa je, če rano sperete s fiziološko raztopino. Razkužite rano z ustreznim razkužilom in čistite iz notranjosti rane navzven. Ko je rana čista, jo do suhega popivnajte s sterilno gazo. 
Če rana krvavi, na rano položite sterilno gazo in narahlo pritisnite. Ko se krvavitev ustavi, rano oskrbite z pripravkom v obliki mazila, kreme ali gela za hitrejše celjenje. Obvezo nato povežite s povojem. Obveza je dobrodošla, saj rano varuje pred okužbo, prav tako pa zmanjša možnost izsušitve rane. Celice se namreč hitreje obnavljajo in manj brazgotinijo, če je prisotno vlažno okolje.

Kaj nam lahko ponudi lekarna?
Za oskrbo ran imamo v lekarni tudi brez recepta na voljo kar pestro ponudbo pripravkov. 
•    obvezilni material:
Na voljo je široka izbira obvezilnega materiala: gaze, komprese, povoji, sodobne obloge za hitrejše celjenje, gaze, ki preprečujejo sprijemanje obvezilnega materiala z rano, lahko so prepojene z mazilom ali razkužilom,… Svetuje se uporaba sterilnega materiala, zato so ponavadi na voljo tudi posamična pakiranja.
•    pripravki za razkuževanje:
Primerni pripravek je raztopina rivanola, ki ima močno bakteriostatično delovanje, kar pomeni, da zavira razvoj bakterij. Prav tako je dobrodošel razredčeni etanol (70%), ki ima optimalno antiseptično delovanje, učinkuje pa tudi baktericidno, kar pomeni, da preprečijo razmnoževanje bakterij. Ko izhlapeva, kožo tudi hladi. Tudi jodove raztopine so primerne. Jod je namreč bektericid, a deluje tudi proti glivicam, virusom in sporam. Tudi klorheksidin kot antiseptik je v mnogih pripravkih in je na voljo v obliki kreme ali pršila. 
•    pripravki za hitrejše celjenje:  
Na voljo je veliko pripravkov, ki pospešujejo regeneracijo kože. Takšno lastnost ima zagotovo ribje olje v mazilih (Ribogal, Ribodermin…), ki pospešuje epitelizacijo in na ta način celjenje poškodovane kože. Vsebuje namreč vitamin A in D ter omega 3 maščobne kisline, ki delujejo protivnetno. Določeni pripravki vsebujejo ognjič, ki deluje protimikrobno in protivnetno, pospešuje fiziološko regeneracijo in epitelizacijo kože. Mnogo pripravkov vsebuje tudi cinkov oksid, ki je antiseptik in absorbent (nase veže izloček rane). Dekspantenol (Bepanthen plus krema) se po nanosu z lahkoto in hitro absorbira, v kožnih celicah pa se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki vpliva na tvorbo in obnovo epitelija ter povečuje čvrstost brazgotin, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja. Pripravki s hialuronsko kislino zagotavljajo vlažno celjenje in so zato dobra izbira (Cicatridina pršilo in mazilo, Bionect pršilo, krema ali gaze), lahko je dodano tudi koloidno srebro, ki preprečuje razvoj bakterij.
•    pripravki za nego brazgotin:
V kolikor je rana obsežnejša in globoka, lahko pušča brazgotine. Tem se lahko izognemo z uporabo pripravkov, ki zmehčajo brazgotinasto tkivo (Contrakel, Dermatix, Cicatrix …). Ko se rana zaceli in vzbrsti mlado tkivo, začnemo z nego.

Priprava mazil doma
Dandanes se ljudje pogosto odločajo za pripravo raznih mazil doma z izgovorom, da je to naravno, eko in bio… Tako je vse bolj moderno, da se doma izdelujejo mazila z ognjičem, kamilico, šentjanževko, aloe vero,… Velikokrat kar v podlagi svinjske masti. Ne zavedajoč se, da tudi vse, kar je naravno ni nujno, da je varno. Čeprav nam naravni izvor daje občutek popolne varnosti, pa se tudi v zeliščih razen zdravilnih učinkovin skrivajo učinkovine, ki so strupene ali jih vsaj ne želimo uporabiti v določene zdravilne namene. In le kako bi lahko te neželene učinkovine doma odstranili?! A to nikakor ni edini problem pri domači izdelavi! Koliko rastline vsebuje potrebno količino učinkovine, da bo mazilo delovalo? Kako to učinkovino izlužiti? Se topi v masti, v katero jo bomo vgradili? Je tam obstojna? Kaj pa mast, je sterilna, očiščena vseh nepotrebnih primesi in alergenov? Bomo s segrevanjem ohranili lastnosti ali pa pospešili proces kvarjenja? 
Nešteto vprašanj, ki zahtevajo odgovor in realizacijo, če želimo, da je pripravek kvaliteten, varen in učinkovit. In vse bolj na dlani je, da bomo z domačo izdelavo temu težko kos.
Tudi zato svetujemo previdnost in izbiro v lekarni. 

Ker se manjše rane hitro in lepo zacelijo, si ponavadi zaradi njih ne delamo prevelikih skrbi. Drugače je z ranami, ki jih zada življenje. Teh ne zacelimo tako zlepa….

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj