Točka zdravja

Kako osladiti grenkobo sladkorne bolezni?

V državah Evropske unije je število obolelih za sladkorno bolezen približno 30 milijonov, v Sloveniji okrog 160 000. Zaskrbljujoče je predvsem to, da število skoraj povsod po svetu strmo narašča. 

V današnjem prispevku se bomo dotaknili predvsem zapletov, nanizali pa bomo tudi nekaj nasvetov, ki lahko pripomorejo, da je življenje s sladkorno boleznijo nekoliko lažje. 
 

Pri sladkorni bolezni nas skrbijo predvsem zapleti. 

Slabo urejena sladkorna bolezen, ki za seboj potegne stalno povišano glukozo v krvi, vodi v zaplete, ki ogrožajo življenje bolnikov s sladkorno boleznijo. 
•    diabetična nefropatija – obolenja ledvic
•    diabetična retinopatija – okvara oči. Če je krvni sladkor dlje časa zvišan, se pojavijo na očesnem ozadju številne različno velike krvavitve, nastanejo nove kapilare in razraste se vezivo. To pripelje v slabovidnost in tudi do slepote.
•    diabetična nevropatija – okvara živcev. Prizadeto je predvsem periferno živčevje spodnjih okončin. Bolnik tam izgubi občutek za dotik, bolečino in toploto. Pesti ga lahko huda pekoča in stalna bolečina v predelu stopal, goleni in stegen. Redkeje so prizadete zgornje okončine. Okvari pa se lahko tudi avtonomno živčevje, ki spremeni delovanje organov. Pojavijo se, denimo, stalne driske, sečni mehur se ne more izprazniti in erektilna funkcija oslabi. 
•    diabetično stopalo - okvare žil in živcev v nogah. To lahko vodi tudi v amputacijom okončin. Nastane zaradi okvare žil in živcev v stopalu ali celi nogi. Tu okvara živcev, zmanjšana prekrvavitve, kar lahko pripelje do uničenja tkiva. Najprej nastanejo male ranice, ki se ne zacelijo. K temu prispevajo še nepravilna obutev, nepravilna nega nog, nestrokovna pedikura, poškodbe in okužbe ran. Zmanjšan je tudi občutek za dotik, bolečino in temperaturo. Rana ne boli, zato ji pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Nevarna je tudi uporaba kemičnih sredstev za mehčanje trde kože in kurjih očes. Zaradi okvare živcev se spremeni napetost mišic. Stopalo in prsti se deformirajo. Na mestih, kjer nastanejo veliki pritiski pri hoji ali stanju, se razraste trda koža, pod njo pa se pogosto pojavi razjeda. Tudi znojenje je zmanjšano ali ga celo ni, zato je koža suha in razpokana, takšna pa je ranljiva za okužbe. Zato sladkornim bolnikom še toliko bolj svetujemo dobro nego nog, dobro obutev, pregledovanje nog – da v čevelj ne zaide kak kamenček in človeka ožuli. 
•    Bolniki s sladkorno boleznijo imajo več možnosti za nastanek srčnih bolezni (visok krvni tlak, ateroskleroza, srčni infarkt,…) in možganske kapi. Pogostejše pa so tudi okužbe sečil, glivične okužbe spolovil in kože (srbenje kože je tudi znak sladkorne bolezni), oslabljena odpornost.

Kakšna naj bo prehrana sladkornega bolnika?
Prehrana sladkornega bolnika izrazito vpliva na raven krvnega sladkorja. Ogljikovi hidrati so tisti, ki jih želimo v čimvečji meri izločiti. Priporočamo zdravo prehrano z neoluščenimi žiti, veliko sadja in zelenjave, posnetim mlekom in mlečnimi izdelki ter le pustim mesom (zlasti ribe). Nujno je potrebno upoštevati glikemični indeks (GI) živil. Glikemični indeks živil nam pove, kako hitro in koliko se bo po zaužiti hrani vrednost krvnega sladkorja povečala in nato zmanjšala. Težimo seveda k čimnižjemu GI
• GI pod 50 – živila z nizkim GI 
• GI nad 50 – živila z visokim GI
Če želimo nekemu živilu znižati GI, ga jemo skupaj z živili, ki so bogata z dietnimi vlakninami (npr. s solato, otrobi). Na GI vpliva tudi priprava živil: pire krompir ima višji GI kot kuhan krompir v kosih, al dente pripravljene testenine in riž imajo nižji GI kot prekuhane.

Kaj lahko storimo sami?
Poglavitnega pomena je uravnana telesna teža, redna telesna aktivnost, ustrezna nega ter zdrava prehrana. Zmanjšati je potrebno vnos maščob, sladkorjev, soli in alkohola ter povečati vnos sadja in zelenjave. Obroki naj bodo majhni in razporejeni čez dan (5 obrokov). 
Tudi nekatera zdravilne rastline so dobrodošle: listi borovnice znižujejo krvni sladkor, pripomorejo pa tudi k temu, da krvne žile v očesu ne zakrvavijo. Prav tako znižujejo krvni sladkor fižolove luščine pripravljene v obliki čaja. Tudi česen, čebulo, oves in por je priporočljivi dodati k prehrani. 
Pri ljudeh s sladkorno boleznijo so zelo učinkoviti dodatki kroma. Le ta ne zmanjšuje le ravni krvnega sladkorja ampak vpliva tudi na insulin. Pomembni vitamini in minerali so tudi biotin, vitamin B6 in B2, vitamin C in E ter mangan, magnezij cink in baker. Zato ni odveč, če v lekarni povprašate po vitaminsko-mineralnem dodatku. Tudi prehransko dopolnilo s cimetom dokazano ugodno vpliva na krvni sladkor in se dobi v lekarni brez recepta. Prav tako pa vam v lekarni pomagamo pri izbiri in uporabi glukometrov (aparati za merjenje krvnega sladkorja). Ker je možnosti veliko, ponudba izdelkov prav tako, v lekarnah izvajamo farmacevtsko skrb! Z njo vam razen oskrbe z zdravilom, pripravkom ali medicinsko tehničnim pripomočkom pridamo še skrb. To pomeni, da ponudimo pomoč in dodamo nasvet. 
In šele ta poskrbi, da se velikokrat grenko življenje sladkornega bolnika vsaj malo osladi! 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj