Točka zdravja

Kako poteka prehlad?

Vsakdo izmed nas je že bil kdaj prehlajen. Pravzaprav je majhna verjetnost, da ne bi zboleli za prehladom vsaj enkrat letno. Prehlad povzročajo virusi, kar pomeni, da ga z antibiotiki ne zdravimo. Običajno ga lahko pozdravimo brez zdravniške pomoči. Zdravljenje prehlada praviloma poteka tako, da blažimo simptome. Kateri simptomi in kdaj se običajno pojavijo ter kako jih blažimo pa opisujemo v nadaljevanju.

1. – 3. dan
Takrat je naše počutje najslabše. Prvi simptom, ki ga občutimo je običajno pekoče, boleče žrelo. Temu sledijo ostali simptomi: kihanje, izcedek iz nosu in/ali zamašen nos. Eden od treh ljudi s prehladom tudi kašlja in se slabo počuti. 
V tem času priporočamo pitje tekočine, saj z znojenjem ter izcedkom iz nosu dodatno izgubljamo vodo iz telesa. Čim več počivajte ter se izogibajte stikom z drugimi ljudmi, saj je v tem času velika verjetnost, da prenesete okužbo na soljudi. Prehranjujte se zdravo, predvsem zagotovite prehrano z veliko sadja in zelenjave. Predvsem preko kihanja, kašljanja in zaradi izcedka iz nosu omogočite širjenje virusov preko površin, dotikov in po zraku. Širjenje virusom boste tudi omejili s kihanjem in kašljanjem v papirnati robček, ki ga čim prej odvrzite med odpadke. Večkrat dnevno si umijte roke z milom in vodo.
Pekoč občutek in bolečino v žrelu si lahko lajšate s pomočjo pastil ali pršil, ki delujejo antiseptično, anestetično, protivnetno oziroma ščitijo in obnavljajo sluznico. Pri izcedku iz nosu si lahko pomagate s fiziološko raztopino v obliki kapljic ali pršil, pri zamašenem nosu pa z zdravili, ki zmanjšajo izcedek in olajšajo dihanje. Zdravila so lahko v različnih farmacevtskih oblikah: kapljice, pršila, tablete. Odvisno od narave kašlja lahko tega blažite in umirjate ali pa olajšujete izkašljevanje nastajajoče sluzi v dihalih.
Bolečino, recimo glavobol lahko lajšate s protibolečinskim zdravilom. Ne spreglejte, da vsa protibolečinska zdravila, ki jih uporabljamo za samozdravljenje (paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilna kislina, naproksen), znižujejo tudi povišano telesno temperaturo. Acetilsalicilne kisline ali naproksena ne smete dati otrokom!

4. – 7. dan 
V tem času se počutje precej izboljša. Simptome, ki še vztrajajo si lahko še blažite dokler ne izzvenijo. Pijte veliko tekočine in z običajnimi aktivnostmi nadaljujte, ko se boste dovolj dobro počutili. 

Po enem tednu
Razen pri mlajših otrocih, pri katerih lahko trajajo težave in slabše počutje do 14 dni, bi morali odrasli in starejši otroci okužbo po enem tednu preboleti. Če vaše počutje ni enako kot pred okužbo z virusi prehlada in čutite simptome (razen kašlja) se posvetuje z izbranim zdravnikom. Naj vas dolgotrajnejši kašelj ne preseneti, saj lahko traja 3 tedne.


Simptomi prehlada so lahko podobni nekaterim drugim boleznim, recimo gripi ali alergijskemu rinitisu. Če ste v dvomih se o tem lahko pogovorite z magistrom farmacije ali farmacevtskim tehnikom. Zelenkasto obarvan izcedek iz nosu recimo ne dokazuje bakterijske okužbe, pač pa kaže na vnetje in draženje nosu. Rahlo povišana telesna temperatura omogoča telesu spoprijemanje z virusi, zato je, razen zelo moteče, ne znižujemo. O načinih samozdravljenja, kakor tudi pri izbiri ustreznega načina samozdravljenja se lahko posvetujete v Pomurskih lekarnah. Pred izbiro zdravil priporočamo posvet z magistrom farmacije predvsem kroničnim bolnikom, ki redno uporabljajo zdravila. Zdravila za samozdravljenje namreč niso primerna za vsakega posameznika.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj