Točka zdravja

Kako preprečiti pike in vbode insektov

Izmed insektov nas najpogosteje ogrožajo komarji in klopi. V domačem okolju so na srečo piki komarjev kvečjemu nevšečnost, ugrizi klopov pa nas lahko okužijo z resno virusno (klopni meningoencefalitis) ali bakterijsko (borelioza) boleznijo. Na potovanjih pa tudi piki komarjev lahko resno ogrozijo zdravstveno stanje, saj prenašajo recimo malarijo, okužbo z virusom zika ali virusom zahodnega Nila.

Ustrezno zaščito je treba zagotoviti vsaj takrat, kadar smo ogroženi zaradi morebitne okužbe, ki jo lahko prenašajo insekti. Pomembno je, da se zaščitimo na več načinov. Ker gre pri omenjenih insektih, kot so komarji in klopi, za krvosese, je prvi nasvet zakriti čim večjo površino kože, kadar se zadržujemo oziroma gibljemo v okolju, kjer je večja verjetnost, da bomo naleteli na njih. V ta namen uporabimo hlače z dolgimi hlačnicami ter obleko, ki zaščiti tudi roke z dolgimi rokavi. Ne pozabimo na nogavice in primerno obutev. Doma se je najbolje zaščititi z mrežami proti komarjem, ki omenjenim insektom onemogočajo vstop v naš dom.

Velikokrat pa ne gre brez uporabe izdelkov, ki insekte odganjajo. S tujko jim pravimo repelenti. Če želimo dalj časa trajajočo zaščito pred raznimi insekti, je najbolje poseči po izdelku, ki vsebuje vsaj 20 % DEET. Gre za snov, ki ščiti pred komarji, klopi in drugimi insekti. Med repelenti omogoča najdaljšo zaščito, vsaj nekaj ur, tudi do osem ali več. Posežemo lahko tudi po izdelkih, ki vsebujejo druge vrste repelentov, a se je v tem primeru treba zavedati, da je predvsem v primeru uporabe naravnih snovi zaščita slabša in krajša. Seveda moramo za ustrezno zaščito na izpostavljene predele kože nanesti dovolj repelenta in nanos ponoviti v ustreznih časovnih intervalih. Kadar uporabljamo zaščitna sredstva pred neželenimi učinki izpostavljanja sončni svetlobi, priporočamo, da repelent nanesemo po nanosu zaščitnega sredstva in ne obratno. V tem primeru bomo njegov učinek zmanjšali. Nekatere repelente lahko nanašamo na obleko, nobenega od njih pa ne nanašamo pod obleko. Obleka namreč preprečuje izhlapevanje repelenta s površine kože in s tem zmanjšuje njegov učinek, poleg tega lahko poveča možnost absorpcije skozi kožo in s tem pojav neželenih učinkov.

Okrog svojega doma poskrbimo, da ne bo posod ali predelov s stoječo vodo, ki so pomembno okolje v življenjskem ciklu razvoja komarja. Vsaj enkrat tedensko izpraznite vse posode, ki bi nemara vsebovale vodo. Prav tako poskrbimo za redno košnjo trave. Klopov ne najdemo samo v divjini, lahko so tudi v okolici našega doma, na vrtovih ali sadovnjakih, ne samo na drevesih ali grmičevju, ampak tudi v (visoki) travi.

Če je prišlo do ugriza klopa, s pravočasno odstranitvijo predvidoma še lahko preprečimo prenos bolezni, kot sta borelioza in klopni meningoencefalitis. 
Tako se ga lotimo:

·         Klopa primemo, kolikor je mogoče čim bližje površini kože s pomočjo pincete s tanko konico. Pincete, namenjene odstranjevanju klopov, je možno kupiti v lekarni.

·         Klopa z enakomerno močjo vlečemo iz kože. Ne vlecimo sunkovito, niti ne sukajmo pincete med vlekom. S tem lahko povzročimo, da se sprednji del klopa z usti odtrga in ostane v koži. Če se nam to pripeti, skušajmo ta del odstraniti iz kože s pinceto. Kadar pri tem nismo uspešni, pustimo zadevo na miru, sčasoma se bo koža sama zacelila in v tem procesu preostanek klopa izločila oziroma razgradila.

·         Po odstranitvi klopa temeljito očistimo mesto ugriza in roke z alkoholom ali milom in vodo.

·         Klop, ki smo ga odstranili, je živ, zato ga je treba odstraniti iz naše bližine oziroma na ustrezen način uničiti, da se ne prisesa ponovno na nas.

Če se v nekaj dneh do nekaj tednih po odstranitvi klopa pojavi izpuščaj ali zvišana telesna temperatura, o tem obvestite zdravnika. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj