Točka zdravja

Kako se počutiš v svoji koži?


Zaščitimo kožo pred sončnimi žarki 

Saj vam je znan tisti rek: »V tvoji koži pa res ne bi želel biti!« Pogosto to rečemo ali si vsaj mislimo, ko se drugi spopada z neljubimi dogodki ali težavami. 
Pa se kdaj vprašamo, kako bi na tovrstno vprašanje odgovorila koža? Kaj bi porekla, če bi vprašanje razumela dobesedno? In kako se pravzaprav počuti v svoji koži? Pokukajmo v njen dan, vživimo se v njeno kožo in poglejmo, kaj nam sporoča…
 

Sonce neusmiljeno pripeka…
Ura je poldne, sonce neusmiljeno pripeka, ti pa se odločiš, da boš popoldne preživel na soncu. Zakaj pa ne, saj smo dopust komaj čakali. Pripravlja se druženje ob dobri hrani, klepet in igre na prostem! Le kaj bi lahko bilo lepšega. Vendar…
Ne morem razumeti, zakaj ni nikjer niti trohice sence, ki bi lahko služila kot fizična zaščita mene. Podobno, a še boljšo funkcijo bi imeli dolgi lahni rokavi, dolge hlače in pokrivalo. A na to si ti kar pozabil. Skušam razumeti in upam, da imaš s seboj kremo z zaščitnim faktorjem. Čakam, čakam, čakam… Ti pa nič; dobro razpoložen poskrbiš za svoje potrebe in tako je videti, da se na soncu odlično zabavaš, name pa si očitno pozabil. Nisi me niti zaščitil, niti nahranil. Če bi zjutraj name nanesel vsaj nekaj kreme in me tako nahranil, bi morda lažje preživljala te ure na žgočem soncu. 
Kaj si želim, me sprašuješ? Na kratko ti bom opisala!
Imam sicer samoobnovitveno vlogo in zaščito s pigmentom melanin, a samo do neke mere. Zato so zame UVA in UVB žarki sončne svetlobe tudi škodljivi. Najboljši način preprečevanja škodljivih vplivov sonca je seveda izogibanje močni, neposredni sončni svetlobi. Svetuje se zadrževanje v senci kadarkoli je pač to mogoče in izogibanje izpostavljenosti soncu med 10.00 in 16.00 uro. Ker takrat sonce najmočneje pripeka, je tudi njegova škodljivost največja. Oblačila in navadno okensko steklo filtrirajo skoraj vse škodljive žarke. Voda je slab UV filter; žarki lahko v bistri vodi prodrejo do 30 cm globoko. Tudi oblaki in megla slabo filtrirajo UV žarke, zato me lahko sonce opeče tudi v oblačnih in meglenih dneh. Voda in pesek odbijajo sončno svetlobo in povečujejo količino UV žarkov, ki me zadenejo. In seveda me lahko najbolje zaščitiš z zaščitnimi sredstvi.


Zaščitna sredstva vsebujejo sestavine, ki filtrirajo UV-A in UV-B žarke. Nanesi jih 20 – 30 minut pred odhodom na sonce. Še posebej te prosim, da mi nameniš dovoljšno količino zaščitnih sredstev. Včasih iztisneš sredstva iz tube zgolj za velikost oreha in potem misliš, da si me dovolj zaščitil po celotni površini telesa. To je tako, kot če bi ti ob žeji popil kapljico vode! Zato te res prosim, ne varčuj tako zelo! Za enkraten nanos pri meni, ki sem odrasla, porabi približno 35 ml zaščitnega sredstva. To je količina 2 dobrih žlic! 
Ja, če bi postopal tako, bi bila danes v svoji koži čisto zadovoljna! Tako pa….
 

Pordela sem…
Joj, že čutim prve odtise sončnih žarkov. Že pordevam! Naj ti zaupam, da sta rdečina kože in sončne opekline prvi akutni posledici prekomerne izpostavljenosti soncu. Vendar to še ni vse. Ja, vem, to se bo uredilo, a ne smeš pozabiti na možnost pojava kroničnih ali poznih posledic sončenja. Govorim o učinkih, ki jih puščajo žarki na meni po daljšem času. Če se bom zvila v gube, ali se bom stanjšala, ali se celo posula s sončnimi pegami, vem, da boš jezen. A veliko huje in zelo žalostno bo, če se bo na meni  pojavilo rakavo obolenje.

Kaj svetujem? Prav to, kar sem te že poprosila – zaščitna sredstva. Če kljub temu pordim, me prosim ne praskaj! Vem, da je tebi prijetno, saj se vklopi središče za ugodje v možganih, a s praskanjem boš izzval še vnetje. Zato me speri s hladno vodo in prosim nahrani me! Ne z mastnimi pripravki, ki mi ne pustijo dihati in izhlapevati toploto. Pač pa name nanesi vlažilne pripravke, lahko z dodatkom dekspantenola, kamilice, aloe vere ali ognjiča, za mojo boljšo obnovo.

Da, tako enostavno je to! In tako bova na soncu lahko oba uživala! In če me bo kdo vprašal, kako sem, bom lahko s ponosom odgovorila: »V svoji koži se tako prijetno počutim!«  

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj