Točka zdravja

Kako se spopasti s slabokrvnostjo?

Da do razvoja anemije sploh ne pride, lahko največ storimo sami.
Železo je mineral, ki ga potrebujemo vsi, da se v naših telesih tvorijo eritrociti, ki delujočim mišicam prenašajo kisik. Pomanjkanje železa v telesu povzroči slabokrvnost, ki jo spremlja splošno pomanjkanje energije. Da do razvoja anemije sploh ne pride, lahko največ storimo sami. Ključnega pomena je ustrezen vnos mikrohranil: železo, folna kislina in vitamin B12, vitamin B6 in B2, baker ter antioksidanta vitamin C in E. Kadar pa je anemija že razvita, je potrebno čimprejšnje zdravljenje z ustreznimi zdravili.


Kaj lahko sami storimo?
Najpomembnejša je vsekakor pozorna izbira jedi, ki vsebujejo veliko železa. Železo se nahaja v rdečem mesu (goveje meso), jetrih, ribah, ostrigah…  Predvsem v živalskih virih, kjer je železo v t.i. hem obliki, se dokazano dosti lažje in hitreje absorbira iz prebavil v kri kot železo iz rastlin. V eni od prejšnjih številk Vestnika smo omenili, da je glavni problem železa njegova omejena absorpcija. Zato je smiselno uživati hranila, ki omogočajo lažje vsrkavanje tega minerala v kri. Železo v nehemski obliki, ki se slabše absorbira, je v rumenjaku, temno zeleni listnati zelenjavi, oreščkih, neoluščenih žitih in suhem sadju (rozine, marelice, datlji, slive). Predvsem vegetarijanci morajo zato biti pazljivi in dnevno zaužiti nekoliko večjo količino železa. Prav tako je oblika železa v hrani rastlinskega porekla bolj občutljiva na različne inhibitorje (zaviralce), ki se tudi nahajajo v hrani. Zato bodimo pozorni ne samo na količino hrane, bogate z železom, ampak tudi na kombinacijo hranil, ki jih istočasno zaužijemo. 
Snovi, ki zavirajo absorpcijo železa so: fitati, beljakovine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, tanin in kofein v pravem čaju in kavi, čaji, ki vsebujejo čreslovine, kalcij in fosfor, mlečni izdelki, nekatere začimbe (origano). Glede na vsa ta dejstva, pade tudi teorija o špinači, ki se je še vedno drži sloves proti slabokrvnosti. Špinača res vsebuje veliko železa, po drugi strani pa tudi fitate, ki zavirajo absorpcijo železa. Zato ob uživanju špinače, le to postrezite z rezinami pomaranče ali pa po kosilu zaužijte pomarančni sok. Negativne učinke nekaterih zaviralcev absorpcije železa lahko precej zmanjšamo, če istočasno uživamo vitamin C, ki dokazano pospeši absorpcijo železa – celo do štirikrat. Podoben učinek imajo tudi vitamin A in B2 ter ostale organske kisline, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi (citronska, jabolčna, pa tudi ocetna, ki se nahaja v kisu).

Zdravljenje
Pri zdravljenju bolnikov z anemijo poskušamo odstraniti vzrok ali pozdraviti osnovno bolezen, ki je anemijo povzročila. Zdravnik z laboratorijskimi preiskavami krvi določi vrednost hematokrita, hemoglobina, velikost eritrocitov in vrednost železa. Vsi ti parametri pomagajo odkriti vzrok anemije in glede na to potem ustrezno ukrepamo. 
V primeru anemije zgolj prehrana, bogata z železom, ni dovolj. Da zapolnimo zaloge, moramo železo nujno dodajati v obliki dopolnil. V lekarni so na voljo pripravki, ki se dobijo brez recepta (sirup, tablete, šumeče tablete, sok rdeče pese), lahko pa vam zdravnik predpiše tudi zdravilo na recept. Lekarniški farmacevti vam svetujemo, da pripravke zaužijete 30 minut pred obrokom, saj se takrat železo najboljše absorbira. Na boljšo absorpcijo vplivate tudi tako, da istočasno spijete kozarec pomarančnega soka ali vitamina C (še posebej priporočljivo, če zaužijete železo po jedi). Zaradi uživanja pripravkov železa je blato lahko črno obarvano. To je normalen, neškodljiv pojav. Ker je sposobnost črevesa za absorpcijo železa omejena, zelo veliki odmerki prav tako niso priporočljivi, poleg tega lahko povzročajo stranske učinke kot so slabost in zaprtje ali hujše zdravstvene zaplete. 
V primeru anemije zaradi pomanjkanja folne kisline je potrebno nujno zdravljenje (nosečnice, doječe matere, bolniki s Crohnovo boleznijo, bolniki, ki redno jemljejo zdravila proti epilepsiji in kontracepcijske tablete, alkoholiki). Ker so zaloge v jetrih majhne, se pomanjkanje lahko razvije v nekaj mesecih uživanja hrane brez folne kisline. Potrebno je zaužiti več surove zelenjave (pazite: folna kislina se s prekuhavanjem razgradi!), svežega sadja in mesa. 
Za hitro in učinkovito ukrepanje je zato najbolje, da se oglasite v lekarni, kjer vam bomo lekarniški farmacevti s svetovanjem, in glede na vaše znake slabokrvnosti, pomagali. Tako vam bo povrnjena polnost življenja in s svežino v telesu boste zakorakali novim izzivom naproti.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj