Točka zdravja

Kako se spoprijeti s pomladanskimi alergijami?

Narava se počasi prebuja in razen veselja in pomladnega razpoloženja s seboj prinaša tudi nevšečnosti za vse tiste, ki trpijo zaradi alergij. Pogosta nadloga pomladni dni je namreč alergijski rinitis ali seneni nahod. Pojavljanje alergij je že nekaj let v porastu in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zavzemajo alergije četrto mesto na svetovni lestvici težav z zdravjem. Zato v pomladnih dneh mnogi pomoč in nasvet poiščejo v lekarni. Odgovor na vprašanje »Kaj lahko ponudimo in kako lahko pomagamo?« bom podala v prispevku.
 
Vzroki in simptomi
Seneni nahod je motnja imunskega sistema, za katero je značilen nenormalni odziv našega organizma na nenevarno snov – zrna peloda. Imunski sistem ščiti telo pred tujki (alergeni) s tem, da proizvaja protitelesa in druge kemične snovi za boj proti njim in se ne odziva na neškodljive snovi, kakor so pelodna zrna. Kadar pa imunski sistem ni sposoben ločiti nevarnih snovi od nenevarnih, se sproži alergijska reakcija tudi ob stiku s pelodnimi zrni.  Tako se začne sproščati histamin, ki povzroči vrsto reakcij in značilnih simptomov: kihanje, smrkanje, izcedek iz oči, izcedek iz nosu ali pa zamašen nos, srbenje v nosu, žrelu in na ustnem nebu, kašljanje, pritisk v ušesih in nosu, zaspanost…. 
 
Kdaj se pojavlja alergijski rinitis?
Obdobja, ko se v zraku pojavljajo posamezne vrste pelodov, se razlikujejo glede na klimatske pogoje in rastlinsko sestavo posameznega območja. Spomladanski seneni nahod povzročajo leska, breza, vrba, pozneje v zgodnjem poletju cvetijo bukev, javor, hrast in številne travniške rastline, v poznem poletju pa pelin in trstika. 
 
Kaj nam lahko ponudijo Pomurske lekarne?
Vsekakor tudi za alergijski rinitis velja načelo, da je bolje preprečevati kot pa zdraviti. Zato je v prvi vrsti smiselno, da se izogibamo alergenom. Seveda je to veliko lažje reči kot pa storiti. Pa vendar obstaja možnost, da alergenu otežimo vstop v naše telo! V ta namen so v lekarni brez recepta na voljo pripravki, ki se vpihnejo v nos (Nasaleze, Aqua maris allergy pršilo). Tako na nosni sluznici tvorijo nevidno zaščito, kamor se ujamejo vdihani alergeni. S tem je alergenom preprečen nadaljnji vstop in razvoj alergijske reakcije! 
Antihistaminiki so zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv in odpravijo ali omilijo bolezenske znake in simptome. V lekarni so na voljo tudi antihistaminiki, ki se dobijo brez recepta (Flonidan S tablete, Claritine S tablete, Letizen S tablete,…). 
Velikokrat ljudje radi posegajo po nosnih dekongestivih, ki olajšajo dihanje (Operil, Olynth, Nasic pršilo, Septanazal,…). Vendar vse prevečkrat pozabljajo, da je dolgotrajna uporaba škodljiva, saj lahko povzroči ireverzibilno skrčitev nosnih žilic, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu. Zato velikokrat svetujemo uporabo fiziološke raztopine, ki nosno sluznico vlaži in regenerira, hkrati pa pripomore k lažjemu izpiranju in izpihovanju alergenov.
Kapljice za oči, ki preprečujejo srbenje in pordelost ter vlažilne kapljice, katerih uporaba je namenjena spiranju alergena.
V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so se izkazala za zelo uspešna. Homeopatija je brez kontraindikacij in jo lahko uporabljamo tudi sočasno z zdravili uradne medicine. 
 
Homeopatija je alternativni način zdravljenja, ki temelji na principu: podobno se zdravi s podobnim. Je individualna metoda zdravljenja, kar pomeni, da se bo vsak posameznik svojevrstno odzval na določen bolezenski znak. Zato zdravljenje in izbira zdravila za enako bolezen pri različnih posameznikih v homeopatiji ni enako!
 
Zato je pomembno da pri posamezniku preko pogovora in opazovanja dobro prepoznamo simptome in težave, s katerimi se sooča. Tako bomo lahko izbirali med zdravili Allium cepa, Apis melifica, Euphrasia, Arsenicum album, Pulsatilla,…  Prednost homeopatskih zdravil za zdravljenje alergij je, da ne povzročajo zaspanosti kot številni antihistaminiki. 
 
Na kaj še ne smemo pozabiti?
Ker se je potrebno izogibati alergenom, je dobro vedeti, da je peloda manj v deževnih dneh, največ pa ga je v vročih, sončnih in vetrovnih dneh ter v jutranjih urah. Priporočljivo je pogosto umivanje las in rok ter izpiranje nosu in oči. Prehrani dodajte magnezij in kalcij, saj pomagata uravnavati tvorbo histamina. 
 
Verjamem, da smo skozi prispevek podali precej nasvetov, ki bodo pomagali v boju z alergijami. In tako bo letos prebujajoča se pomlad tudi tistim, ki se spopadajo s tovrstnimi težavami, prinesla veselje.
 
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj