Točka zdravja

Kako si pomagati ob zaprtju?

Ste se kdaj vprašali, koliko dela imajo naša prebavila?! Vse, kar zaužijemo, predelajo v nekaj urah. Hranilne snovi iz zaužite hrane in pijače skrbno spravijo v krvni obtok in s tem zagotovijo hrano vsem celicam našega organizma; vse odpadne snovi, ki jih telo ne potrebuje pa prebavila pripravijo na iztrebljanje. 
Na hitrost prebavljanja in iztrebljanja vpliva prehrana, zdravila, starost in način življenja. Nekateri blato odvajajo vsak dan, pri drugih je ta potreba nekajkrat na teden. Kadar  iztrebljanje ni pogostejše kot enkrat do dvakrat na teden, ko postaja oteženo in ga spremljajo bolečine in krči, ko je blato trdo in zapečeno in tudi po iztrebljanju ostaja občutek napetosti in nepopolne izpraznitve črevesja, govorimo o zaprtju (zapeka, obstipacija). 

VZROKI:
Vzrokov za zaprtje je veliko. Pogosto se težava pojavi zaradi premalo tekočine in vlaknin v prehani, premalo telesne aktivnosti, kar čutijo predvsem starejši ljudje, ki jim je gibanje zaradi bolezni oteženo. Prav tako je zaprtje lahko posledica uživanja določenih zdravil, omeniti velja predvsem narkotične analgetike, železove pripravke, določene antidepresive in antiepileptike,… Tudi mnoge bolezni lahko izzovejo zaprtje: težave s ščitnico, možganska kap, multipla skleroza, sladkorna bolezen,… Kadar ima človek težave z hemoroidi, lahko prihaja do zaprtja zaradi bolečin. Nemalokrat pa se, predvsem pri otrocih pojavlja problem zavestnega zadrževanja blata. Zanemarljiv tudi ni vzrok zaprtja, ki se pojavlja pri ljudeh, ki pogosto posegajo po odvajalih in s tem »polenijo« črevo in možnost iztrebljanja. 

ZDRAVLJENJE:
Kadar zaprtje povzroča kakšna bolezen, jo je potrebno zdraviti. Sicer je zaprtje najbolje preprečevati in zdraviti s kombinacijo zadostne telesne aktivnosti, primerne prehrane in občasne uporabe primernih odvajal.
V lekarni je na voljo kar nekaj odvajal, ki se dobijo tudi brez recepta. Nekatera so varna tudi ob dolgotrajni uporabi, nekatera pa se smejo uporabljati le krajši čas in poredkoma. V prvi vrsti izbiramo odvajala, ki povečajo volumen blata in redkeje kot druga zmotijo normalno delovanje črevesja. To so otrobi, seme indijskega trpotca, laneno seme, suhe slive in fige. Zahtevajo dovolj velik vnos tekočine in se lahko uporabljajo daljši čas. Osmozna odvajala, kot so magnezijev sulfat in laktuloza so prav tako varna in jih je potrebno zaužiti z veliko količino tekočine. 
Na voljo pa so tudi stimulativna odvajala, ki dražijo črevesno steno in tako pospešijo gibanje črevesa. To so ricinovo olje, listi sene in skorja krhlike v zeliščnih čajih in tabletah ter kemične učinkovine (bisakodil). So zelo učinkovita odvajala, vendar lahko prepogosta uporaba vodi v polenitev črevesja. Črevesje se nanje navadi, se poleni in odvajanje brez pripravkov zato sploh ni več mogoče. Zato so primerna le za občasno uporabo.

PO ČEM POSEČI?
Ljudje se pogosto oglasijo v lekarni z izdelano željo, da bodo zaprtje ugnali z nečim »naravnim«, kot radi porečejo. Tako se pogosto odločijo za zeliščni odvajalni čaj ali zeliščne tablete. In čeprav vsebujejo zelišča, ki so naravnega izvora ter zato dajejo občutek popolne varnosti, so vse prej kot to. Tudi učinkovine naravnega izvora, ki jih vsebujejo listi sene in krhlike lahko izkazujejo stranske učinke. To so namreč takoimenovana stimulativna odvajala, ki dražijo črevesno steno in hitro izzovejo učinek, vendar se nanje črevo izjemno hitro navadi in se poleni. Tako iztrebljanja brez stimulacije čez čas ni več pričakovati. 
To je tudi razlog in odgovor, zakaj v lekarni za zdravljenje zaprtja v določenih primerih odsvetujemo tovrstna zeliščna zdravila in pripravke in ponudimo drug pripravek.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?
Uživati je potrebno hrano bogato z vlakninami (sadje, zelenjava, sušeno sadje – fige, suhe slive, rozine; otrobi, oves, laneno seme, neoluščena žita, stročnice). Vlaknine na naraven način olajšajo iztrebljanje,  ker vežejo vodo in nabreknejo ter tako zmehčajo blato in pritisnejo na črevo. Zato jih kar dodajte v prehrano (20 do 30 g dnevno). Poskusite lahko s suhimi slivami, ki jih čez noč namočite v vodi. Naslednjo jutro popijte tekočino in zaužijte zmehčane slive. Če to postane rutina ob zajtrku, tudi črevo postaja rutinirano glede odvajanja. V kolikor boste pomoč poiskali v otrobih ali lanenem semenu, morate biti pozorni na pravilno pripravo. Semena morajo nabrekati, zato jih zmešajte v soku ali vodi in zaužijte. Poskrbite, da boste s povečanjem vnosa vlaknin povečali tudi vnos tekočine, kajti vlaknine so učinkovite samo ob sočasno zaužiti tekočini. Izogibajte se pravemu čaju, čokoladi, kavi, močnatim jedem, suhomesnatim izdelkom in izdelkom iz bele moke. Dnevno popijte 1,5 do 2 litra vode. Tudi kozarec tople vode s sokom cele limone na tešče, je dobrodošla pomoč pri odvajanju. Bodite telesno aktivni, kolikor vam to omogoča vaše zdravstveno stanje. Blato odvajajte redno, ob istem času in ga ne zadržujte. 
Kadar vse to ne zadošča, lahko posežete po odvajalu. A ne pozabite, da lahko tudi »naravno« ponagaja, zato ne preslišite nasveta v lekarni!  

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj