Točka zdravja

Kako si razporediti jemanje zdravil?

Dokler imamo le eno ali dve zdravili, praviloma nimamo težav z jemanjem. Ob napredovanju kroničnih bolezni, pojavu več bolezni ali po kakšnem resnem srčno-žilnem dogodku (npr. možganska kap, srčni infarkt) lahko število zdravil precej naraste. Takrat se hitro pojavi dilema, kako si razporediti jemanje zdravil. Če preberemo navodila, ki pri enih zdravilih navajajo jemanje pred jedjo, drugih s hrano, enih zjutraj, drugih opoldne itd., se hitro znajdemo pred težko nalogo. Brez pomoči strokovnjaka lahko hitro pride do dveh skrajnosti, bodisi vzamemo vsa zdravila hkrati bodisi odmerjamo zdravila ločeno v časovnih presledkih ves dan. V dosedanji lekarniški praksi sem večkrat srečal obe skrajnosti, bodisi pacienta, ki je zjutraj zaužil pest zdravil in nato nobenega več, bodisi pacienta, ki je praktično vsako od svojih zdravil zaužil ob drugem času.

Kot običajno nobena skrajnost ni dobra. V prvem primeru izkoristek zdravil ne bo optimalen, lahko pride celo do neželenih pojavov. V drugem primeru je izkoristek zdravil ustrezen, vendar jemanje zdravila postane prevelika okupacija in tako neugodno vpliva na kakovost življenja. Kakšna je torej rešitev?

Nekega splošnega nasveta, ki bi ga lahko upoštevali vsi, ni, saj so zdravila preveč raznolika. Tudi pri enakem zdravilu se v praksi ne obnese najbolje enak nasvet, saj je zdravljenje treba prilagoditi vsakemu posamezniku. Najustreznejša rešitev je pogovor s strokovnjakom, ki dobro pozna lastnosti zdravil, razume njihovo delovanje in zna pri odločitvi upoštevati tudi posameznikovo situacijo. Naj ponazorim z dvema primeroma.

Prvi je gospod, ki je zjutraj zaužil vsa svoja zdravila. Zaradi tega mu je krvni tlak preveč padel in se je dopoldne spopadal z omotico. K slabemu počutju je prispeval tudi prevelik padec krvnega sladkorja, saj zdravila za sladkorno bolezen ni zaužil na pravi način. Po pogovoru sva naredila nekaj potrebnih sprememb in razdelila odmerjanje zdravil na zjutraj in zvečer. Na podlagi tega je sicer imel malce več opravka z zdravili, a se je izognil resnim težavam.

Drug primer je pacient, ki je zdravila odmerjal ob najmanj osmih različnih časih med dnevom, saj se je bal, da bodo medsebojno neugodno součinkovala. Med pogovorom o uporabi zdravil sva med drugim skupaj pripravila načrt, ki je število odmerjanj zmanjšal za polovico. Seveda je razlika, ali moraš na zdravila pomisliti 8-krat ali 3- do 4-krat dnevno. Breme za pacienta je v drugem primeru neprimerno manjše, hkrati pa smo ohranili optimalen izkoristek zdravil in nismo neugodno vplivali na varnost zdravljenja z zdravili.

Za takšen posvet z magistrom farmacije si je treba vzeti dovolj časa. V ta namen tudi v Pomurskih lekarnah ponujamo posvet, ki smo ga poimenovali pregled uporabe zdravil. Naše izkušnje z dosedanjih posvetov so zelo pozitivne. Običajno potrebujemo 30 do 45 minut, da se v miru pogovorimo o zdravilih in s pacientom pripravimo ustrezen načrt uporabe zdravil.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj