Točka zdravja

Kako ukrepati ob znakih srčnega infarkta?

Se spomnite prispevka v Vestniku, ko nam je srce šepetalo: Pomisli kdaj name, bijem le zate?! Če njegovi prošnji ne prisluhnemo, se pogosto zgodi, da srce nekega dne ne zmore več.  Pojavi se značilna bolečina in simptomatika, ki nakazuje srčni infarkt.

Simptomi srčnega infarkta

 • Značilna bolečina je tista, po kateri pogosto prepoznamo srčni infarkt. Običajno se pojavi za prsnico, je pekoča, žgoča in stiskajoča. Lahko se širi v vrat in spodnjo čeljust, v levo ramo in vzdolž leve roke, v zgornji del trebuha in nazaj v hrbet.
 • Jakost bolečine se ne spreminja s kašljem, z globino dihanja, s spremembo položaja telesa ali s pritiskom na prsni koš. Traja več kot nekaj minut, lahko izgine in se ponovno vrne. 
 • Prav tako lahko bolnika sili na bruhanje, čuti težino in bolečino v želodcu. Včasih bolniki simptomatiko razlagajo kot slabo prebavo, napihnjenost in težave z zgago! 
 • Bolnik se znoji, je omotičen, utrujen, v obraz je bled in težko diha.

Kako ukrepati?
Vsak, ki ima podobne znake, naj pokliče nujno medicinsko pomoč in sicer takoj, brez odlašanja! Bolnik ne sme sam sesti za volan. Večina bolnikov ima dovolj časa, da še pravočasno pridejo v bolnišnico, toda ukrepati morajo hitro!

Bolnik, ki tako bolečino občuti PRVIČ, doma nima tablet nitroglicerina, zato:

 1. Ob bolečini v mirovanju, ki traja več kot 5 minut, naj vzame 500 mg acetilsalicilne kisline (Aspirin®, Aspirin Protect®, Aspirin Direct®, Aspirin pluc C ®, Andol®, Cardiopirin®). Najbolje je, da tableto zgrize, saj bo tako učinek hitrejši!
 2. Takoj obvestimo urgentno medicinsko ekipo, s klicem na telefonsko številko 112!
 3. Bolnik naj miruje; do prihoda reševalcev skrbno nadzorujemo in skrbimo za njegovo udobje (razrahljamo ovratnik...).
 4. Pripravimo tudi zdravstveno izkaznico in vso zdravstveno dokumentacijo, ki jo imamo doma ter seznam vseh zdravil, ki jih bolnik jemlje.

Bolniki z že ZNANO angino pektoris, ki jemljejo zdravila za angino pektoris, dobro poznajo težave v prsih.

 1. Če jemljejo zdravila nitroglicerina (Nitrolingual® pršilo ali Angised® tablete), naj vzamejo en odmerek. Nitroglicerin vedno vzamejo sede, ker je učinek na krvni tlak zelo hiter in lahko sproži omotico. 
 2. Če gre za napad angine pektoris, mora bolečina popustiti v 2-5 minutah.
 3. Če v tem času bolečina ne popusti, naj bolnik vzame nitroglicerin še dvakrat v 5-minutnih časovnih razmikih.
 4. Če bolečina tudi po tem (po prejetih 3 odmerkih nitroglicerina) ne popusti, lahko gre za razvijajoč se srčni infarkt.
 5. Poklicati je treba službo nujne medicinske pomoči na 112.
 6. Med čakanjem na reševalno ekipo damo bolniku 500 mg acetilsalicilne kisline (Aspirin®, Aspirin Protect®, Aspirin Direct®, Aspirin pluc C ®, Andol®, Cardiopirin®). Tableto naj zgrize!
 7. Bolnik naj miruje; do prihoda reševalcev skrbno nadzorujemo in skrbimo za njegovo udobje (razrahljamo ovratnik, itd.).
 8. Pripravimo tudi zdravstveno izkaznico in vso zdravstveno dokumentacijo, ki jo imamo doma ter seznam vseh zdravil, ki jih bolnik jemlje.

Ob tretji pojavni obliki akutnega koronarnega sindroma, torej NENADNI SRČNI SMRTI, pride do nenadnega kolapsa z izgubo zavesti in odsotnostjo tipnih pulzov, pojavi pa se manj kot 1 uro po začetku morebitnih (a ne nujno prisotnih) simptomov.

Ukrepamo s temeljnimi postopki oživljanja in defibrilacijo. Edino pravo upanje za boljše preživetje teh bolnikov je, če očividci takoj začnejo s temeljnimi postopki oživljanja, ob tem pa po potrebi uporabijo defibrilator, ki so na javnih mestih že dostopni.

V Sloveniji utrpi srčni infarkt približno 3000 oseb na leto, okrog 1000 ljudi pa umre zaradi nenadne srčne smrti, ki je tudi posledica koronarne bolezni. Pomembno je, da poznamo znake srčnega infarkta, saj bomo le tako lahko pravočasno ukrepali in preprečili najhujše. Zato se naučimo prepoznati simptome srčnega infarkta, ponovimo temeljne postopke oživljanja in se naučimo uporabljati defibrilator. Pravilno in pravočasno ukrepanje lahko reši življenje – meni in Tebi!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj