Točka zdravja

Kako uporabljamo kapljice za oči?

Kapljice za oči uporabljamo za različna bolezenska stanja oči, ob poškodbah očes ali po operativnih postopkih na očesu. Lahko jih vkapavamo enkrat dnevno ali večkrat na dan. Lahko jih uporabljamo le določen čas, ali pa praktično stalno.


Vsekakor kapljice za oči ne sodijo med farmacevtske oblike, ki jih je najlažje uporabljati, ne glede, če jih odmerjate sebi ali drugi osebi. Ljudje se pogosto pritožujejo nad tresenjem rok, ko držijo vsebnik s kapljicami nad očesom. Zaradi tega jim kapljice pogosto padejo izven očesa na obraz, kar pomeni, da morajo postopek ponoviti. Kapljice, ki stečejo po licih do ust lahko v ustih pustijo tudi neprijeten okus.

Kako torej pravilno in enostavno uporabljati kapljice za oči?

Lekarniški farmacevti vam priporočamo naslednji način:
Pred aplikacijo kapljic v oči najprej preverite rok uporabnosti in pretresite vsebnik, če je potrebno. Kapljice so uporabne do zadnjega dne meseca izpisanega na vsebniku oziroma določen čas po odprtju vsebnika. Ta čas običajno traja 28 dni, lahko se pa tudi razlikuje med različnimi kapljicami. Z upoštevanjem roka uporabnosti zagotovite uporabo kapljic, ki niso kontaminirane oziroma imajo še ustrezno učinkovitost. Priporočamo vam, da ob odprtju vsebnika nanj napišete datum prvega odprtja, saj boste na ta način vedeli, do kdaj so kapljice uporabne.


Pred odpiranjem vsebnika si umijte roke. Na ta način zmanjšate možnost okužbe, tako očesa kot vsebine zdravila.
Kapljice si aplicirajte leže ali sede.


Eno roko stisnite v pest, položite jo pod oko in s členki potegnite spodnjo veko navzdol, da se naredi žepek. Z drugo roko primite vsebnik in jo naslonite na prvo roko, vsebnik pa držite nad očesom s konico obrnjenim navzdol proti očesu. Na ta način bo manjša verjetnost, da bi se vam roka v kateri držite vsebnik s kapljicami zatresla in bi kapljica padla izven očesa.


Poglejte navzgor in iz vsebnika iztisnite eno kapljico v žepek med očesom in spodnjo veko. Pazite, da se z vrhom kapalnega dela ne dotaknete očesa, vek, trepalnic, kože v bližini ali drugih površin, da zmanjšate možnost mikrobiološke kontaminacije.


Zaprite oko in s prstom nežno pritisnite ob notranjem robu očesa za 30 do 60 sekund, s čimer zagotovite, da se bo kapljica popolnoma absorbirala.
Aplicirajte samo toliko kapljic, kot vam je bilo naročeno. Običajno naenkrat odmerimo samo eno kapljico v oko. Ob neuspešni aplikaciji kapljice si lahko vkapate takoj drugo kapljico. Morebiten presežek bo odtekel iz očesa in ne bo škodoval vašemu očesu. Če uporabljate dvoje različnih kapljic za isto oko upoštevajte vsaj 5 minutni razmik pri aplikaciji, kar je dovolj časa, da se prva kapljica absorbira v oko. V nasprotnem primeru tvegate, da bo druga kapljica iz očesa izplavila prvo kapljico in tako zmanjšalo oziroma preprečila njen učinek. Če uporabljate kapljice in mazilo za isto oko vedno najprej aplicirajte kapljico in nato po vsaj 5 minutnem razmiku še mazilo.


Kapljice shranjujte po navodilu, bodisi pri sobni temperaturi (nikoli v bližini radiatorja), bodisi v hladilniku (ne v zamrzovalniku). Kapljice, ki jih več ne rabite ali jim je rok uporabnosti potekel vrnite v lekarno, kjer jih oddamo med odpadna zdravila. 


Izkušnje kažejo, da imajo ljudje pogosto težave s tehniko apliciranja kapljic. Rešitev je lahko pomoč bližnjih, nikakor pa se ne sramujte za pomoč prositi v lekarni. Pomembna vloga lekarniškega farmacevta ob izdaji zdravil je tudi to, da vas naučimo pravilne uporabe zdravil.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj