Točka zdravja

Kako znižati povišano telesno temperaturo?

Povišana telesna temperatura je obrambni mehanizem telesa, saj se preko povišane temperature telo spopade s povzročitelji bolezni in jih skuša uničiti. Zato je povišana telesna temperatura pravzaprav koristna in mora biti njeno zniževanje premišljeno. 


Nedvomno je telesno temperaturo potrebno zdraviti oziroma znižati pri otrocih, saj lahko povzroči nastanek vročinskih krčev. Prav tako je nujno zniževanje temperature pri odraslih, ki imajo srčno ali pljučno bolezen, saj zvišana telesna temperatura poveča potrebo po kisiku. Pri telesni temperaturi nad 37⁰ C se pri vsakem nadaljnjem zvišanju temperature za 0,5⁰ C potreba po kisiku poveča za 7 %. Zvišana telesna temperatura lahko povzroča tudi spremembe v delovanju možganov.


Vročinski krči so eden izmed morebitnih zapletov povišane telesne temperature. Zato moramo biti pri otrocih izjemno previdni. Vročinski krči nastanejo zaradi nezmožnosti prilagoditve nezrelih otrokovih možganov na nenaden hiter porast telesne temperature in ne zaradi same višine temperature. Odražajo se kot sočasno in nekontrolirano proženje možganskih živčnih celic. Po mehanizmu nastanka in po klinični sliki so zelo podobni epileptičnim napadom. Najpogosteje se pojavljajo med 6 mesecem in 6 letom starosti. Po tej starosti navadno spontano izzvenijo, kar je povezano z zorenjem živčnega sistema. Vročinski krči nastanejo pri porastu telesne temperature nad 38,5⁰ C in zato je to tudi tista kritična meja, pri kateri je zniževanje nujno!

Zdravljenje z zdravili:
Zdravila, ki znižajo povišano telesno temperaturo imenujemo antipiretiki. Antipiretiki so hkrati tudi analgetiki – torej ublažijo tudi bolečine. Najpogosteje uporabljen antipiretik je paracetamol. Učinkovina se nahaja v več farmacevtskih oblikah (Lekadol, Calpol, Daleron sirup, Lekadol, Panadol, Daleron tablete, Paracetamol svečke…), zato se zdravila s paracetamolom lahko poslužimo pri vseh starostnih obdobjih. Nekoliko več pazljivosti je potrebno pri bolnikih z jetrnimi okvarami. Odmerek je potrebno prilagoditi starosti in teži bolnika.
Pogosto uporabljeno in učinkovito zdravilo v boju s povišano telesno temperaturo je tudi acetilsalicilna kislina (Aspirin). Vendar tega zdravila nikakor ne dajemo otrokom do 12. leta starosti, saj pri njih poveča tveganje za nastanek Reyevega sindroma, ki lahko povzroči tudi smrt. 
Pogosto odrasli posežejo po nekoliko močnejšem anatipiretiku iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (Nalgesin S, Diverin, Ibubel, ); iz te skupine se zdravilo na recept lahko predpiše  tudi otrokom, ki mu vročine ne znižajo ostali antipiretiki in je nevarnost vročinskih krčev (Voltaren svečke, Brufen sirup, Ibuprofen sirup…).

Drugi splošni ukrepi pri vročini:
Vsekakor je nujno nadomeščanje izgubljene tekočine, ki se pri vročini izgublja s potenjem. A zgolj tekočina ni dovolj; izgubljajo se namreč tudi elektroliti. Zato je priporočljivo dodajanje elektrolitov v obliki rehidracijske soli. Najbolj izpostavljena skupina so otroci, pri katerih hitreje prihaja do dehidracije. Zato ponujam podatek, da je otroku, ki tehta 10 kg ob vročini potrebno zagotoviti do 1,2 l tekočine na dan, pri 20 kilogramskem otroku 1,8 l tekočine, pri 30 kilogramskem otroku pa 2,2 l tekočine. 
Prav tako se priporoča zniževanje vročine s kopeljo in obkladki – še posebej, če zgolj zdravila niso pomagala. Otroka položimo v vodo, ki ima 38⁰ C (to bo za otroka, ki ima povišano telesno temperaturo prijetno topla kopel in ne bo prehudega šoka). Hitro začnemo z dodajanjem hladne vode, tako da v 5 minutah vodo ohladimo na 32⁰ C. Otroka hladimo 5 do 10 minut. Če močno joka ali ga trese mrzlica prenehamo. Nato otroka hitro zavijemo v odejo, da se ne prehladi in ga položimo v posteljo. Tudi mlačni ovitki so dobrodošli in zaradi izhlapevanja delujejo hitreje kot kopeli. Golega otroka ovijemo v mlačno ožeto rjuho (30-33⁰ C), čez pa ovijemo suho rjuho. Pustimo 5 minut, postopek pa 2 do 3 krat ponovimo. 

Ob povišani telesni temperaturi si pogosto pripravimo čaj iz bezga in lipe, ki spodbujata potenje. Pokrijmo se in se skušajmo spotiti.  In seveda ne pozabimo na počitek. Ta pomaga, da si telo spočije in okrepi svoje zmogljivosti samozdravljenja.  Zato nikar ne preslišimo telesa, kajti včasih prosi zgolj počitka!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj