Točka zdravja

Kakšno je vaše mnenje o statinih?

Podobno vprašanje nam v lekarni pogosto zastavijo, posebno med storitvijo pregled uporabe zdravil, ko imamo na voljo precej časa, da lahko razložimo tudi delovanje posameznih zdravil. Kljub temu, da ne občutijo nobenih težav posamezniki zavračajo zdravljenje. Temu pritrjujejo tudi rezultati nedavno opravljene raziskave, ki kažejo da skoraj polovica Slovencev po enem letu statinov več ne uporablja. Neredko posameznik dvomi v smiselnost zdravljenja s statini, saj ga skrbijo neželeni učinki. Resda se lahko pri njih, kot tudi ostalih zdravilih, ti lahko pojavijo, a predvidena pojavnost niti slučajno ni tako visoka. Je torej skrb upravičena?
 
Zdravnik pri odločitvi glede predpisa zdravila pretehta koristi in tveganje. Ne moremo trditi, da je zdravljenje s statini brez tveganja, a je to praviloma bistveno manjše od koristi. Kakšne so torej njihove koristi, kako delujejo? Statini so skupina zdravil, ki zmanjšujejo nastanek holesterola v jetrih, posredno pa tudi prispevajo k odstranjevanju holesterola iz krvi. Zakaj je to pomembno? Preko zniževanja LDL holesterola upočasnimo aterosklerozo, ki med drugim povzroča togost in zožitve žil ter zmanjšamo pojavnost srčnožilnih obolenj. Ta so najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu in vključujejo:
 
koronarno srčno bolezen (posledica omejenega dotoka krvi srčni mišici zaradi ateroskleroze)
angino pektoris (občutimo kot bolečino v prsnem košu in je posledica koronarne srčne bolezni)
srčni infarkt (posledica nenadne blokade dotoka krvi srčni mišici)
možgansko (ishemično) kap in tranzitorno ishemično atako (posledica prekinitve krvnega dotoka delom možganov)
periferno arterijsko bolezen (naloženi maščobni plaki na stenah žil omejujejo dotok krvi udom).
 
Z uporabo statinov sicer teh bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa preprečimo poslabšanje ali ponovno pojavitev.
 
Statini so pri zniževanju LDL-holesterola zelo učinkoviti, saj lahko znižajo vrednosti do 60 %, prav tako so zelo uspešni pri preprečevanju  koronarne srčne bolezni, srčnega infarkta, možganske kapi, kar lahko verjetno pripišemo tudi dodatnim tako imenovanih pleiotropnih učinkom, saj delujejo protivnetno, antioksidativno idr. S stabilizacijo aterosklerotičnih plakov si recimo razlagamo dodatni učinek na preprečevanje infarkta ali kapi. Poleg tega statini znižajo tudi koncentracijo trigliceridov in zvišajo koncentracijo HDL-holesterola, ki mu pogovorno rečemo tudi dobri holesterol, saj pomaga odstranjevati holesterol iz krvi. 
Pri večini ljudi zdravljenih s statini se neželeni učinki ne pojavijo. Pri manjšem deležu bolnikov se lahko pojavijo predvsem blagi neželeni učinki kot napetost v trebuhu, glavobol ali slabo počutje. Ostali resnejši neželeni učinki, kot so bolečine v mišicah, vpliv na jetrne encime, povišana vrednost glukoze so redkejši, vpliva na pomnjenje pa znanstvenikom še ni uspelo nedvoumno povezati z uporabo statinov. Njihovo pojavnost težko napovemo, pogosteje jih sicer opažamo pri starejših osebah (nad 70 let), pri ljudeh z boleznimi jeter, ob prejemanju visokih odmerkov, ob sočasni uporabi nekaterih drugih zdravil ali ob prekomernem uživanju alkohola. Če opazite težave, ki bi lahko bile posledice neželenih učinkov z zdravljenjem ne prekinite samovoljno, pač pa se posvetujte s svojim zdravnikom. 
 
Pogosto nam vprašanje o smiselnosti nadaljevanja zdravljenja s statini zastavijo posamezniki, ki so s pomočjo statina uspeli znižati vrednost holesterola na želeno raven. S prekinitvijo zdravljenja bi se vrednosti holesterola najverjetneje spet zvišale, kar bi spet povečalo tveganje za srčnožilne dogodke, zato svetujemo neprekinjeno zdravljenje.
 
Vas še vedno skrbi uporaba statinov? Pogovorite se o tem s svojim zdravnikom. Lahko pa se oglasite v lekarni, kjer ponujamo novo storitev imenovano pregled uporabe zdravil. Z lekarniškim farmacevtom se lahko v miru pogovorite o svojih zdravilih, razložimo vam kako zdravila delujejo, preverite pa tudi, če jih pravilno uporabljate. 
 
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj