Točka zdravja

Kamilica, prava (Matricaria chamomilla)

Kamilica, prava (Matricaria chamomilla)

Uporabni del
Cvet.

Raba v prehrani
Svet Evrope jo razvršča v skupno naravnih začimb N2, ki se lahko dodajo živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, a za kamilico še niso določene. Pogosto se rabi za čajne napitke. Slovenska zakonodaja jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Je karminativ, sprošča vetrove, spazmolitik, blaži krčne bolečine, blagi sedativ in hipnotik, nekoliko pomirja in rahlo uspava, antiinflamatorno sredstvo, blaži vnetja, antikataralno sredstvo, blaži sluznična vnetja, pri katerih se izloča sokrvca, sluz ali gnoj, antiseptik, razkužuje, adstringent, skrči prizadete tkivne površine in omeji bolezenski proces, razstruplja pa tudi bakterijske strupe in spodbuja kožno presnovo in celjenje ran. Notranje se rabi proti prebavnim motnjam živčnega izvora, ki jih spremljajo vetrovi, potovalni slabosti, driski zaradi živčnosti, nemiru, in še posebno proti prebavnim motnjam v želodcu in črevesju s spremljajočo živčno razdražljivostjo pri otrocih. Zunanje obkladki poparka blažijo kožna vnetja, celijo opekline in rane, tudi razjedo goleni, lajšajo bolečine, pomagajo pri oteklinah in zlati žili in blažijo vnetja dojk. Vdihavanje kamiličnih sopar pomaga pri nahodu in vnetju obnosnih votlin ter gornjih dihalnih poti, izpiranje s poparkom in grgranje pa zdravi vnetje žrelne in ustne sluznice ter dlesni.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, sveže pripravljen kot poparek iz 2 do 8 gramov droge 3-krat na dan med obroki. 3 grame prelijte s poldrugim decilitrom vrele vode, pokrito pustite stati 5 do 10 minut in precedite. Uporabite ga lahko tudi za grgranje in izpiranje ust večkrat na dan. Poparek za obkladke in izpiranje ran pripravite iz 3 do 10 gramov na 1 deciliter vode. Kopeli in delne kopeli, na primer za zadnjične in spolne predele, iz 50 gramov na 10 litrov vode. Kamilične sopare pa s prelitjem 3 do 6 gramov s poldrugim decilitrom vrele vode. 1 žlička droge tehta približno 1 gram.

Novejša dognanja
Naredili so precej raziskav na živalih, s katerimi so potrdili, da uničuje bakterije, glivice in viruse, blaži vnetja in krče, zdravi razjede in zniža zvišano količino sečnine v krvi. Dobro sta proučeni protialergično in protivnetno delovanje. Alergične reakcije so povezane s prenašalcem bioloških sporočil histaminom, azulenske spojine iz kamiličnega eteričnega olja naj bi zavirale njegovo sproščanje v tkivih in tako preprečile alergični izbruh. Sestavini matricin in hamazulen učinkujeta protivnetno, prva bolj kot druga, prav tako seskviterpenske bisabololne spojine, med njimi najbolj alfa-bisabolol in cis-spiroeter. Protivnetno delovanje flavonoidov je znano že od prej. Alfa-bisabolol zdravi razjede, povzročene z zdravili ali s stresom. Kumarini uničujejo bakterije, že od prej pa se ve, da zavirajo strjevanje krvi. Visokomolekularni polisaharidi zvečajo odpornost proti okužbi. Eterično olje zveča izločanje in vsebnost holesterola v žolču. Bisabolol in flavonoidi blažijo krče gladkih mišic, flavonoid apigenin je na primer 3-krat učinkovitejši od znanega spazmolitika papaverina, bisabolol je enako učinkovit, eterično olje v celoti pa je manj učinkovito. Spazmolitične lastnosti ima tudi spiroeter. Vodni izvleček zveča maternično napetost. Etanolni izvleček cele rastline zavira rast virusov, tudi herpes. Eterično olje zniža raven sečnine v serumu. Sposobno je delno obnoviti jetrno tkivo, najbrž zaradi azulenov. V večjih odmerkih znižuje krvni tlak, upočasni dihanje in delovanje srca.

Raziskave pri ljudeh so pokazale, da kamilični izvlečki zavirajo vnetja in izločanje prebavnih sokov ter blažijo krče v želodcu in dvanajstniku. Učinkujejo pomirjevalno in uspavalno, na primer pred srčno kateterizacijo so povzročili globok spanec pri 10 od 12 bolnikov. Primerni so za zdravljenje sluzničnih okužb, izpiranje s kamilično ustno vodo 5 ali 6 krat na dan ima protivnetni in adstringentni učinek. Kamilična krema v povezavi z drugim zdravljenjem blaži vnetje in skelenje ter mehča kožo in jemlje duh pri kožnih okužbah na nogah.

Stranski učinki in strupenost
Zapisanih je več alergij na kamilico, tudi dve burni alergični reakciji po zaužitju čajnega napitka pri posameznikih z znano preobčutljivostjo na košarice. Znaki so bili trebušni krči, otečen jezik in žrelo, občutek stisnjenega vratu, nabrekle ustnice in zabuhle oči, vsesplošno srbenje in koprivnica, bobnenje v ušesih ter oteženo dihanje zaradi sapničnega skrčenja. Po zdravilskem zdravljenju sta se oba bolnika opomogla. Poročajo tudi o alergiji na dotik, pa o naduhi in koprivnici, ki so jo povzročile kamilične svečke. Čajni napitek lahko poslabša katerokoli obstoječo alergijo. Alergične lastnosti so včasih pripisovali seskviterpenskemu laktonu antekotulidu, a ga kamilica vsebuje zelo malo ali sploh ne, danes pa proazulenu matrikarinu, pri katerem so jih dokazali z obližnimi testi za alergijo pri preobčutljivih ljudeh za seskviterpenske laktone. Te spojine so vzrok alergij na mnoge rastline, posebno še iz družine košaric, kamor spadajo tudi vratič, rman in arnika. Potrebni pogoj za alergijo naj bi bila alfa-metilenska skupina na laktonskem obroču. Cvetovi vsebujejo antemično kislino, grenčino, ki sili na bruhanje v večjih odmerkih. Akutna strupenost kamilice je nizka, eterično olje na koži ne deluje dražilno.

Prepovedi in opozorila
Obstaja navzkrižna preobčutljivost za rastline z vsebujočimi seskviterpenskimi laktoni, na kamilico preobčutljivi bolniki bodo zelo verjetno alergični tudi na druge pripadnike košaric in obratno pa tudi na nekatere druge cvetnice, na primer zéleno iz družine kobulnic. Poleg tega lahko povzroči alergično reakcijo ali poslabša njene znake pri sicer preobčutljivih posameznikih, na primer astmatikih. Čezmerni odmerki vplivajo na zdravljenje z zdravili proti strjevanju krvi, ker vsebujoče kumarinske sestavine preprečujejo njeno strjevanje. Vpliva na menstruacijski ciklus in maternično napetost. Večja množina alfa-bisabolola je bila škodljiva za živalski plod, manjša množina, ki jo vsebujejo običajni kamilični odmerki, pa ni imela teratogenega učinka. Glede na pravkar omenjene izsledke ne priporočamo čezmernega pitja kamilice med nosečnostjo in dojenjem. Poparek naj se ne uporablja za zdravljenje vnetja očesne veznice ali blizu oči, ker lahko dražilno učinkuje zaradi nekaterih vsebujočih snovi in prevelikih delcev sicer nenevarnih spojin na ta občutljivi organ.

Lekarniško mnenje
S kemičnega vidika je dobro proučena, posebno še eterično olje. Prav to in flavonoidi so farmakološko učinkoviti. Dokumentiranih je veliko učinkov, med njimi
protivnetni in protikrčni najbolj upravičita čislano zeliščno rabo, zanimiv pa je tudi protialergični učinek nekaterih njenih sestavin, ki najbrž pride prav proti prebavnim motnjam zaradi spremembe kraja in podnebja. Notranje jo priporočamo tudi dekletom za blažitev menstrualnih težav. V običajnih odmerkih ni strupena, lahko pa povzroči alergične reakcije pri preobčutljivih posameznikih, za katere seveda ne pride v poštev noben njen drugače še tako koristen zdravilni učinek. Zdravilni so samo cvetovi, zel vsebuje premalo eteričnega olja, lahko pa se uporablja kot dodatek živilom in za nezdravilske napitke.

Misel
Kadar je zdravil preveč, bi bilo bolje z njimi zasuti morje in jo mahniti peš v Ameriko.
Kdor lahko pri zdravljenju shaja s kamilico, je le-ta zanj zadostno in najboljše zdravilo.

Nazaj