Točka zdravja

Katera zdravila lahko vplivajo na zobozdravstveni poseg?

Zobozdravstveni posegi v ustni votlini so raznoliki. Poznamo take, kot je recimo odstranitev plakov ali prilagajanje ortodontskega aparata, kjer ne pričakujemo krvavitev. Ob izdrtju zob in kopici drugih posegov, pa lahko pride do krvavitev, rizik teh je lahko manjši ali večji. Ob predvidenih posegih v ustni votlini, pri katerih lahko pride do krvavitve v ustih moramo biti previdni, če uporabljamo zdravila z vplivom na strjevanje krvi. Med taka zdravila prištevamo antitrombotike in antikoagulante. Zobozdravnika moramo seznaniti z uporabo omenjenih zdravil, sam se bo glede na zdravilo in obseg posega nato odločil o morebitnih dodatnih ukrepih. To še posebej velja ob večjih posegih, ki jih praviloma izvede oralni kirurg. 


Zakaj je pred posegom zobozdravnika treba seznaniti z uporabo omenjenih zdravil?

Ta zdravila zaradi vpliva na strjevanje krvi povečajo nevarnost krvavitve. Če gre za manjši poseg zdravljenja z zdravili običajno ni potrebno prekiniti, pred večjim posegom pa moramo izvesti določene preventivne ukrepe, ki vključujejo tudi prilagoditev odmerka ali začasno prekinitev uporabe omenjenih zdravil. 
Zdravljenja z antitrombotiki, recimo acetilsalicilno kislino v odmerku 100 mg, tiklopidin ali klopidogrel praviloma ne prekinemo pred zobozdravstvenimi posegi. Večja previdnost velja ob uporabi novejših antitrombotikov z močnejšim učinkom (prasugrel, tikagrelor) in kombinacijah.


Pri zdravljenju z antagonisti vitamina K, recimo varfarinom, pred načrtovanimi posegi, pri katerih obstaja možnost krvavitev prav tako ni potrebna prekinitev zdravljenja. Mora pa pacient nekaj dni pred načrtovanim posegom obiskati antiagregacijsko ambulanto, kjer ga pripravijo na poseg tako, da mu prilagodijo odmerek zdravila in s tem omogočijo optimalno strjevanje krvi. 


Pred manjšimi posegi prav tako ni potrebna prilagoditev odmerka drugih neposrednih antikoagulantov (apiksaban, dabigatran, rivaroksaban). Mora pa pacient zamakniti ali izpustiti jutranji odmerek pred večjim posegom. Z jemanjem zdravila nadaljuje bolnik 6 do 8 ur po posegu.


Dosedanje raziskava kažejo, da ob zobozdravstvenih posegih običajno tveganje za trombembolični dogodek pretehta tveganje zapletov ob krvavitvi, zato je prepovedana samovoljna prekinitev zdravljenja s katerim koli izmed naštetih zdravil. Opisana zdravila običajno prejemajo bolniki s povišanim tveganjem za pojav krvnih strdkov in so tako zaščiteni pred določenimi dogodki, recimo pojavom kapi, infarkta, venske tromboze ipd. Zaščitna vloga teh zdravil je možna le ob redni uporabi zdravil, vsakršna prekinitev pomeni povečanje tveganja za nastanek krvnih strdkov. Ocene ne moremo podati sami, pač pa je to v domeni zdravnika oziroma zobozdravnika.


Previdnost velja tudi ob uporabi protibolečinskih zdravil. Zobozdravnik lahko predpiše zdravilo, ki ne bo vplivalo na strjevanje krvi, paracetamol ob blažji ali tramadol ob močnejši bolečini. Če si kupite protibolečinsko zdravilo v lekarni, nas seznanite z opravljenim posegom in zdravili, ki jih uporabljate. V takih situacijah se izogibamo analgetikom iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki lahko povečajo možnost krvavitve.


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj