Točka zdravja

Kateri izdelek za zaščito pred soncem ustreza moji koži?

Koža je v evoluciji človeka neprestano v stiku s sončno svetlobo. Razvoj je celo uspel izrabiti del spektra sončne svetlobe za sintezo vitamina D3 v koži, ki je pomemben pri razvoju kosti in našem razpoloženju. Po drugi strani pa je evolucija škodljive učinke UV svetlobe reševala na različne načine. V koži so se razvili pigmenti, ki kožo potemnijo in z absorpcijo preprečijo prodiranje UV svetlobe v globlje plasti kože. Vlogo zaščite so prevzela tudi oblačila, a v današnjem času, ko Sonce tako močno seva, vse to ni dovolj. Pomembno mesto pri zaščiti kože predstavljajo izdelki za zaščito pred soncem, katerih uporaba je v poletnih mesecih nujna oz. lahko bi celo rekli, obvezna!
Vloga lekarniških farmacevtov je, da opozarjamo na škodljive vplive UV sevanja, pomagamo pri izbiri ustrezne zaščite, blažimo morebitne posledice ter svetujemo ljudem z dermatološkimi posebnostmi. Posebno skrb posvečamo zaščiti in negi otroške kože, predvsem zaradi fizioloških posebnosti. Pri njih je pomembna prav vzgoja, saj otroke moramo naučiti, da se bodo tudi kot mladostniki in odrasli odgovorno obnašali na soncu.


1.    ZAŠČITA OTROŠKE KOŽE
Otrokova koža je zelo nežna, precej tanjša kot koža odraslega, vsebuje manj melanina in ob neustrezni zaščiti hitreje izgublja vlažnost. Prav tako nima enake sposobnosti razpršiti UV sevanja kot koža odraslega, zato otrok ne izpostavljamo soncu! Dejstvo je, da otroci pri svoji starosti še niso sposobni oceniti nevarnosti ob pretirani izpostavljenosti soncu. Svoje nelagodje izrazijo šele, ko je škoda že nastala - sončne opekline in globoki napadi celic povzročajo nepopravljivo škodo in na dolgi rok naredijo kožo še bolj občutljivo.
Otrok, mlajših od šest mesecev, ne zaščitimo z zaščitnimi kremami, kasneje pa smemo le-te uporabiti predvsem na nezaščitenih predelih (obrazu, rokah). Otroke na ostalih delih popolnoma zaščitimo z oblačili in s pokrivali, tudi očala niso nikoli odveč. Staršem svetujemo, da za otroke uporabljajo obstojna in vodoodporna zaščitna sredstva, brez dišav ter z anorganskimi ali širokospektralnimi UV-filtri. Nanesemo jih pol ure do petnajst minut pred odhodom v naravo ali vodo in po dveh urah oz. po kopanja, potenju ali brisanju nanos ponovimo.


2.    SKRB ZA ZAŠČITO KOŽE Z DERMATOLOŠKIMI POSEBNOSTMI
Ko gre za ljudi s kožnimi boleznimi ali spremembami na koži, je njihova skrb za zaščito kože ob izpostavitvi soncu še toliko bolj pomembna. Stanje kože se namreč lahko zelo hitro poslabša.
-    Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis je čedalje pogostejša kronična, izredno srbeča ekcematoidna dermatoza. Pri dojenčkih se pojavljajo spremembe po koži obraza, pri majhnih otrocih po zapestjih in gležnjih, pri mladostnikih in odraslih so prizadeti pregibi velikih sklepov, vrat in obraz. Bolniki imajo zato pogosto težave pri izbiri zaščitnih sredstev, ki kožo dodatno ne dražijo. Priporočamo jim izdelke z vlažilnim učinkom, saj je atopična koža izredno občutljiva in srbeča. Izdelki z visokim zaščitnim faktorjem naj vsebujejo anorganska UV-filtra (cinkov oksid ali titanov dioksid), ki v vodi in olju nista topna, kar jima onemogoča prodiranje skozi kožo; sta bolj varna in netoksična. Odbijata oz. sipata UV svetlobo, hkrati jo lahko tudi absorbirata. Opozarjamo vas, da je za dosego zadostne zaščite potreben debel nanos izdelka. Ker pa filtra sipata vidno svetlobo, dajeta koži izrazito bel izgled in jih nekateri smatrajo za neestetske. Ampak naj vas lepotni triki ne zavedejo, ravnajte po navodilih strokovnih delavcev in postavite svoje zdravje na prvo mesto! Prav tako ne pozabite, da je ob koncu dneva potrebno zaščitne kreme sprati s kože in kožo navlažiti. V primeru, da pustite zaščitne kreme na koži čez noč, lahko le-te kožo dodatno izsušijo in stanje še poslabšajo.

-    Rozacea
Rozacea je kronična vnetna kožna sprememba, ki običajno prizadene centralni del obraza. Pogosto se pojavi med tridesetim in petdesetim letom. Problem je prizadetost obraza, vidnega dela telesa, ki obolelim močno poslabša kakovost življenja. Tudi UV sevanje je eden od vzrokov za poslabšanje stanja, zato priporočamo uporabo zaščitnih sredstev z visoko zaščito in anorganskimi filtri, kot sta cinkov in titanov oksid, ki ju bolniki običajno dobro prenašajo.


-    Akne
Akne prizadenejo 80 odstotkov mladostnikov. Pojav aken je za mladostnika, ki vstopa v svet samostojnosti in išče svoj jaz, zelo neprijetna težava. Za njihovo kožo je pomembno čiščenje, vlaženje in prav tako zaščita pred UV sevanjem. Ob izpostavljanju soncu pride do povečanega poroženevanja povrhnjice in posledično do zamašitve por, kar nato pripelje do poslabšanja stanja na koži. Na aknasto kožo nanesemo širokospektralna zaščitna sredstva v obliki lahkih losijonov ali gelov z zaščitnim faktorjem vsaj 30. Zaščitna sredstva v obliki krem, visoki zaščitni faktorji in anorganski filtri so pogosto aknegeni in komedogeni in v kombinaciji z znojem povzročajo poslabšanje ali izbruh aken.
Ker na vsako poslabšanje vplivajo tudi UVA žarki, bolnike opozarjamo, da se zaščitijo tudi ob daljši vožnji z avtomobilom, saj stekla prepuščajo UVA žarke. Pa ne pozabite: Naj ne bo poležavanje na soncu in zagorela polt smisel poletnih dni. Poskrbite, da bo vaša koža zaščitena pred soncem in pri tem ne glejte le na danes, ampak tudi na jutri. Kajti vsaka poškodba na koži morda ni vidna takoj, se pa nalaga in v poznejših letih resno ogrozi vaše zdravje!
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj