Točka zdravja

Kava in zdravje

V prejšnji številki Vestnika smo obljubili, da napišemo še nekaj o učinkih kave na naše zdravje. Kajti še predobro vemo, da so mnogi vneti zagovorniki kave, spet drugi se ostro postavijo proti. Kaj je res in kaj ne?

•    Nam kava res daje moč?
Kava res povečuje naše fizične sposobnosti, saj se mišice po pitju kave počasneje utrudijo. Kofein je namreč nasprotnik telesne snovi – adenozina, ki zavira celično proizvodnjo energije. 

•    Nam izboljšuje koncentracijo in razpoloženje? 
Delno res! Kofein izboljšuje prekrvavitev možganov, zato vodi k efektivnejšemu razmišljanju in večji pozornosti, zato nam gre delo bolje od rok. Rekli smo, da kofein zavira delovanje adenozina, ki je tudi povzročitelj slabega razpoloženja. Zato popita skodelica kave lahko izboljša razpoloženje. Večje količine imajo prav nasproten učinek! Zakaj? 
Kofein namreč poviša tudi količino stresnih hormonov – adrenalina in noradrenalina. Ob prevelikih količinah se zato pojavi živčnost, potenje in depresija!

•    Nam zmanjšuje utrujenost in preprečuje zaspanost?
Delno res! Kofein res prikrije znake utrujenosti, ki pa se nato nenadoma ponovno pojavijo in lahko povzročijo nenadno zaspanost. Zato previdnost pri vožnji z avtomobilom!
 

•    Povzroča rano na želodcu?
Lahko! Snovi v kavi povzročijo povečano izločanje želodčne kisline, ki lahko vodi do nastanka težav kot so zgaga in razjede. Težave so izrazitejše, če kavo popijemo na tešče.
 

•    Vpliva kava na absorpcijo železa in posledično na slabokrvnost?
Res je! Kavni napitki motijo vsrkavanje železa iz črevesja, zato lahko pretirano pitje kave povzroči slabokrvnost!
 

•    Kaj pa naše kosti?
Kofein moti presnovo kalcija. Ob zaužitem kofeinu je obnova kalcija v ledvicah motena nadaljnje 3 ure in tako se z urinom izloči več kalcija. Ker pa  telo želi namestiti primanjkljaj,  kalcij črpa iz kosti, kar lahko vodi v osteoporozo!
 

•    Ščiti zobe pred kariesom?
Morda! Kava vsebuje tanin, ki preprečuje nastajanje bakterijskih zobnih oblog in zobne gnilobe. Vendar pa se moramo zavedati, da kavi ponavadi dodamo nekaj sladkorja, kar pa seveda ne kaže v prid zobem. Prav tako je proti kavi  uperjeno dejstvo, da povzroča obarvanost zob!
 

•    Vpliva na srčni utrip in krvni tlak?
Skupni učinek na krvni tlak je ponavadi neznaten, saj ga kofein skuša tako zvišati kot znižati z nasprotnimi učinki na srce in žile. V začetku in v malih odmerkih upočasni pulz, nato se ta zaradi neposrednega učinka kofeina na srčno mišico pospeši. Nasprotno pa velike količine povzročijo nespečnost, glavobol, omotičnost, pospešeno bitje srca, povečajo krvni tlak in zvečajo tveganje za razvoj srčno žilnih obolenj.
 

•    Kava in vpliv na odvajanje  vode iz telesa (diuretični učinek)?
V začetku žene na vodo, v večjih odmerkih pa njeno izločanje zavre.
 

•    Kako pa so s kavo povezane bolečine?
Kofein je učinkovit analgetik, predvsem za blažitev migrenskih glavobolov! Tudi zato je dodan marsikateremu zdravilu, ki se dobi v lekarni tudi brez recepta. 
 

•    Pa astma?
Kofein resda razširja sapnice (bronhije), vendar zgolj s kavo težavam ne bomo kos! 
 

•    Kofein topi maščobo?
Res je! Kofein pospešuje presnovo, zato je tudi sestavina številnih pripravkov za hujšanje in odpravo celulita.
 

•    Kava in opitost?
Odstrani blago opitost, močno pa poglobi. 

Le kdo je med temi argumenti »za in proti« lahko sodnik in kdo lahko razsodi?!  Zagotovo razum, zlata sredina in zmernost kot vselej!
Zato si brez slabe vesti kar privoščimo kakšno skodelico kave, kapučina s penasto kapo, melanga s kančkom stepene smetane ali makjata z veliko mleka. A izkoristimo ta trenutek še za klepet z osebo, ki nam veliko pomeni, s sodelavcem ali s prijateljem. Sploh v teh poletnih dopustniških dneh, ko je nastopil tudi čas za sprostitev.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj