Točka zdravja

Kdaj bodo v lekarni spet na voljo zdravila z ranitidinom?

Neka gospa me je zadnjič ob izdaji zdravil vprašala, ali bo zdravilo z ranitidinom kmalu na voljo. Minili sta namreč že dve leti od umika zdravil s to učinkovino s trga. Od takrat ni pri nas nobenega zdravila s to učinkovino.

Pred dvema letoma smo bili mnenja, da bo umik začasen. Vzrok za umik je bila ugotovitev prisotnosti majhnih količin nečistote, imenovane N-nitrozodimetilamin (NDMA), v zdravilu z ranitidinom. Za NDMA sicer niso nedvoumno dokazali, da škoduje ljudem, a je na podlagi študij pri živalih razvrščen kot verjetno rakotvorna snov za človeka (snov, ki lahko povzroča raka). Spojina je sicer prisotna v našem okolju, najdemo jo v nekaterih živilih in vodnih virih, a ob zaužitju zelo majhnih količin ni pričakovati, da bi bila škodljiva.

Naš optimizem glede vrnitve zdravil na trg je bil posledica predvidevanja, da je prisotnost NMDA v zdravilih z ranitidinom posledica tehnološkega procesa pri sintezi učinkovin. To težavo bi najverjetneje dokaj enostavno odpravili. Dejansko morajo proizvajalci na podlagi novejših zahtev zagotoviti odsotnost NMDA v zdravilih, ki jih izdelajo.

A težava z ranitidinom je globlja, saj podatki kažejo, da prisotnosti NMDA v zdravilu ne moremo pripisati le morebitni kontaminaciji pri izdelavi zdravila. K umiku zdravil z ranitidinom s trga EU so prispevali tudi nekateri dokazi, ki nakazujejo, da NDMA morda nastaja ob razgradnji ranitidina. Pri nekaterih preizkusih zdravil z ranitidinom so opazili naraščajoče ravni NMDA v času roka uporabnosti, posebno pri zdravilih, ki so bila izpostavljena višjim zunanjim temperaturam.

Vsako zdravilo ima določen rok uporabnosti, ki je povezan z dejstvom, da sčasoma lahko prihaja do sprememb v sestavi. Sestavine, tudi učinkovine v zdravilu, lahko sčasoma razpadajo, s čimer se spreminja sestava, kar lahko vpliva na učinkovitost in varnost zdravila. S tega vidika je zelo pomembno, da upoštevamo pogoje shranjevanja zdravil in jih po izteku roka uporabnosti ne uporabljamo.

Obstaja pa še druga skrb. Trenutno namreč še nimamo dokončnega odgovora na vprašanje, ali lahko NDMA nastaja iz ranitidina tudi v telesu. Nekatere študije kažejo, da lahko, druge pa, da ne. Dokler te dileme ne bodo razrešene, realno ni pričakovati, da bi se zdravila z ranitidinom vrnila na trg EU.

Glede na povedano je težko predvidevati, kdaj in ali sploh bomo v lekarnah imeli na voljo zdravila z ranitidinom. Če ste uporabljali zdravilo z ranitidinom, ki vam ga je predpisal zdravnik na recept, se obrnite na zdravnika, ki vam lahko predpiše drugo zdravilo.

Ranitidin je bil na slovenskem trgu prisoten tudi v obliki zdravila, ki je bilo v lekarnah dosegljivo brez predložitve zdravniškega recepta. V lekarni so za samozdravljenje želodčnih težav (npr. zgage) na voljo različna zdravila. Izbiramo lahko med zdravili, ki bodisi nevtralizirajo želodčno kislino (antacidi) bodisi zavirajo izločanje želodčne kisline (zaviralci protonske črpalke). Vsaka skupina zdravil ima svoje prednosti in slabosti. O najprimernejši izbiri zase se posvetujte s farmacevtskim strokovnim delavcem v lekarni, ki vam bo lahko svetoval in pomagal izbrati vam najustreznejšo rešitev.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj