Točka zdravja

Kdaj kašlja ne zdravimo sami?

Kašelj je eden izmed najpogostejših simptomov, zaradi katerega poiščete zdravniško pomoč. Najpogosteje se pojavlja ob virusni okužbi zgornjih dihal. Takrat, razen v redkih primerih, mine brez zapletov, zato si ga lahko lajšate sami. Obstajajo pa določene situacije, ko je treba poiskati zdravniško pomoč. To storite v naslednjih primerih:

  • Pri otrocih, mlajših od enega leta.

Bojimo se zapletov, recimo okužbe spodnjih dihal, ki so pri dojenčkih lahko resen zaplet. Zato je bolje, da otroka pregleda zdravnik.

  • Nosečnost in dojenje

Nosečnica ali doječa mati se mora pred uporabo zdravil prepričati o njegovi varnosti. Nekatera izmed njih lahko namreč škodljivo vplivajo na plod oziroma otroka. Ker ta vpliv pri večini zdravil ni popolnoma razjasnjen, je potrebno, da zdravnik pretehta tveganje in dobrobit.

  • Dalj časa trajajoč kašelj

Vedno, ko traja kašelj dlje kot tri tedne ali se večkrat letno ponavlja je potrebno obiskati zdravnika, saj lahko kaže na posledico neke druge (resnejše) bolezni.

  • Obarvan izmeček

Zelen, rumen ali rjasto obarvan izmeček ob pridruženi vročini lahko kaže na bakterijsko okužbo (bronhitis ali pljučnica). Kri v izmečku je lahko posledica popokanih majhnih žilic ob močnem kašlju. Lahko pa prisotnost krvi kaže na resno obolenje. Kri je takrat temno rdeča, rjasta ali rožnata. Rožnat ali bel penast izmeček kaže na kopičenje tekočine v pljučih, ki je lahko posledica srčnega popuščanja. Na srčno obolenje lahko kažejo utrujenost, oteklost gležnjev in zasoplost ob kašlju.

  • Kašelj z značilnim zvokom

Lajajoč kašelj kaže na prizadetost poklopca in, predvsem pri otrocih, na okužbe z bakterijo (Bordetello pertusis), ki povzroča oslovski kašelj. Lajajoč kašelj, ki je posebno izrazit zvečer ali ponoči, lahko kaže na krup. Najpogosteje prizadene otroke, mlajše od 6 let.

  • Sočasni znaki, ki kažejo na vzrok v določeni bolezni

Kašelj ob obrokih hrane kaže na vzrok v prebavilih. Sočasno prisotna zgaga, poslabšanje simptomov, ko se uležemo, ter izboljšanje po zdravilih proti želodčni kislini kažejo na obolenje zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kašelj, izzvan ob izpostavljenosti določeni dražilni snovi, kot so prah, dim ali pelod, lahko kaže na astmo. Zdravnika obiščite, če ob suhem kašlju začutite bolečine v prsih, ki so posebno močne ob vdihu.

  • Kašelj, ki se pojavlja le ponoči

Kašelj ob enakem času ponoči je lahko posledica srčnega popuščanja. Kašelj pri mlajšem bolniku, ki kašlja le ponoči, med polnočjo in 4. uro zjutraj morebiti kaže na astmo.

Če ste za odpravo težav s kašljem že uporabili zdravilo, dosegljivo brez recepta, in v 7 dneh ni bilo izboljšanja, morate obiskati zdravnika. Slednjega obiščite bolniki s katero od naslednjih kroničnih bolezni: astmo, kronično obstruktivno pljučno bolezen, kronični bronhitis, kronično popuščanje srca. Kadilci morate biti pozorni na vsako značilno spremembo pri kroničnem kašlju, ki lahko nakazuje na nastanek pljučnega raka. Nekatere učinkovine, prisotne v zdravilih, lahko neželeno učinkujejo na dihala in zato povzročijo kašelj. Ta je glavni neželeni učinek po skupini zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje povišanega krvnega tlaka (zaviralci encima angiotenzinska - konvertaza).

Kot rečeno v uvodu lahko kašelj večinoma zdravite sami. A v zgoraj opisanih situacijah raje poiščite pomoč pri zdravniku. Možnost posveta imate seveda tudi z lekarniškim farmacevtom. Pogovor s slednjim bo odpravil dilemo glede upravičenosti samozdravljenja. Hkrati pa vam bo farmacevt, če ne ugotovi preprek, svetoval glede izbire ter uporabe zdravila.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj