Točka zdravja

Klopi

Slovenija velja za oazo klopov. Ti se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, grmovjih vlažnih in mešanih gozdov, na obrobju gozdov in v travi. Manj jih je v višjih legah in nekako velja, da je zgornja meja, kjer še lahko naletimo na klopa 1600 m. Njihova sezona je od pomladi do pozne jeseni. Torej se je obdobje že pričelo in mnogo ljudi potoži, da jih pogosto od sprehoda v gozd odvrne prav  strah pred klopi.
Katere bolezni prenašajo klopi?
Vsak klop ni okužen in torej ne prenaša bolezni. Težava nastane, kadar gre za vbod oz. ugriz okuženega klopa. Ta namreč med sesanjem krvi vbrizga povzročitelja bolezni. Poglavitni delež okužb s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi, predstavljajo različne bakterije in virusi, ki povzročijo eno od treh bolezni: lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in erlihija.

Lymska borelioza
Lymska borelioza je bakterijska okužba in jo prenašajo klopi, okuženi z bakterijo Borrelia burgdorferi. Odkrili so jo v ZDA v kraju Lyme in iz tega izhaja tudi ime. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je letno prijavljenih med 3000 in skoraj 7000 primerov te bolezni. Prijavna incidenčna stopnja v Sloveniji narašča in je ena najvišjih, v primerjavi z državami Evropske Unije. Prijavljenih je nekoliko več žensk kot moških, vrh obolevanja je v starosti od 50-69 let ter pri otrocih v starosti od 5-9 let.

Na kaj moramo biti pozorni ob vbodu klopa?
Praviloma se po vbodu klopa, na mestu vboda po 48 urah ali več, pojavi rdečina, ki je lahko kolobarjasta (ni nujno) in v nekaj dneh preraste v premer pet centimetrov in praviloma ne izgine pred iztekom enega tedna. Sprva je rdečina enakomerna, nato začne osrednji del bledeti, razvije pa se rdeč obroč, ki se veča. Značilna rdečina se ne pojavi v vseh primerih okužbe, je pa značilna zanjo, zato ob prepoznavi le-te priporočamo takojšen obisk zdravnika. Eritem se lahko širi več tednov, praviloma je povsem neboleč, lahko le blago srbi ali skeli. Nekateri bolniki imajo ob tem dodatne težave, kot so glavoboli, bolečine v mišicah, blago povišano telesno temperaturo.
Rdečina nato praviloma sama izgine, s čimer pa nismo ozdraveli. Čez nekaj tednov se lahko pojavi vnetje sklepov, vnetje srčne mišice ali pa zaradi prodora v živčni sistem bolnik zboli z borelijskim meningitisom. Eritem se lahko občasno pojavi tudi na mestu, kjer klop ni bil prisesan, pri otrocih pa pogosto vidimo številne kolobarjaste eriteme.
 

Kakšne težave povzroča?
Borelija prizadene vsak organ in povzroči njegovo vnetje, zato jo imenujemo tudi veliki posnemovalec, saj poteka podobno kot marsikatera druga bolezen. Ima raznoliko in nespecifično simptomatiko. Tako mnogi tožijo o nenehni utrujenosti, bolečinah v mišicah in sklepih, glavobolih, vrtoglavici,…
V primeru zakasnelega zdravljenja in redkeje tudi v primeru ustrezne terapije, pa lahko bolezen vseeno napreduje in prizadene tarčne organe. Tako lahko pride do vnetja srčne mišice, vnetja centralnega ali perifernega živčnega sistema, tanjšanja kože, motenj vida, paraliz. Kljub zdravljenju manjši skupini bolnikov lahko ostanejo težave, ki jih opredeljujemo z nazivom post-lymski sindrom. Ti bolniki navajajo predvsem neopredeljene bolečine v mišicah, sklepih, imajo pogoste glavobole, motnje v koncentraciji, motnje kratkoročnega spomina, razdražljivost, motnje spalnega ciklusa, zmanjšan libido, depresijo.


Kako se zaščitimo pred klopi? 
Glede na resnost okužb je poudarek na preventivi poglaviten! Potrebno je preprečiti neposreden klopov stik s kožo. To storimo tako, da se zaščitimo s primerno obleko in obutvijo. Priporočajo se svetla oblačila iz gladkih materialov, na katerih klopa lažje opazimo. Hlače naj bodo dolge, obuvala visoka, po možnosti se odločimo tudi za dolge rokave, kape ali rute.
Vsekakor se je smiselno poslužiti tudi repelentov. Repelenti so zaščitna sredstva, ki na koži izhlapevajo in ustvarjajo vonj, ki klope odganjajo. Potreben je zadosten nanos in zavedanje, da učinkujejo le določen čas, zato ga je potrebno ponovno nanašati. V lekarni so repelenti na voljo brez recepta!

Klopi so vsekakor prenašalci bolezni, ki nas upravičeno skrbijo. Zato ob vseh lepotah prebujajoče se narave, ne pozabimo na ustrezno zaščito sebe in družine!

 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj