Točka zdravja

Ko glivice težijo tudi na dopustu

Pogosta nadloga, ki ženskam zamori dopustniške dni, so vaginalna vnetja. Najpogostejše so glivične okužbe nožnice, ki jih imenujemo tudi vaginalne kandidiaze in so običajno posledica čezmernega razrasta kvasovke Candide albicans. Sama navzočnost glivice še ne pomeni okužbe, kajti ravnovesje z bakterijsko floro uspešno obvladuje njeno razrast. V kolikor pa se naravna flora poruši, se glivice razrastejo in povzročajo težave.

Simptomi:
Pojavi se značilno srbenje, belkast izcedek, ki nima vonja, vaginalna sluznica in zunanje spolovilo je pordelo, mokrenje pa lahko spremlja pekoč občutek. Zelo pomembno je, da so ženske pozorne na barvo izcedka in spremljajoče simptome, po katerih povprašamo, ko ženska poišče pomoč v lekarni. Pravilno prepoznavanje je namreč odločilen dejavnik, na podlagi katerega lahko ponudimo ustrezno zdravilo ali drug izdelek. V kolikor gre za izcedek, ki je zelen, siv ali motno rumen in ima značilen vonj, samozdravljenje ne pride v poštev, saj gre za bakterijsko okužbo.  

Vzroki:
Vzroki za čezmerno razrast glivic so zagotovo zmanjšana odpornost organizma, k čemur nedvomno prispeva stres, ki ga dandanes zelo težko zamejimo. Zelo pogost vzrok je zdravljenje z antibiotiki, ki lahko spremenijo normalno vaginalno floro; menstruacija, nosečnost in jemanje kontracepcijskih tablet, pri katerih pride do nihanja ravni hormonov v telesu. Težave so pogostejše tudi pri osebah, ki imajo sladkorno bolezen.
Vse več žensk se dandanes, kljub temu, da so ovrženi vsi zgoraj našteti vzroki, skorajda ne more znebiti nenehnega izcedka – takoimenovanega belega toka in srbenja. Zagotovo na porast teh težav vpliva tudi uporaba vse mogočih mil in kozmetičnih pripravkov z različnimi dišavami, olji itn., ki ponavadi niso priporočljivi za intimno nego. Ustrezna nega je seveda najpomembnejša, a v današnjem času je opaziti celo prepogostnost umivanja - predvsem pri mladih dekletih. S tem s pomočjo raznih kozmetičnih pripravkov razen nečistoč odstranimo tudi kožne lipide in povzročimo spremembe poroženele plasti kože in sluznice, ki predstavlja obrambni zid pred zunanjim svetom. Tako se ruši zaščitni sloj, ki preprečuje tudi razrast glivic. Tudi uporaba umetnih materialov oblačil, ki ne dihajo, pripomorejo k težavam. 

Zdravljenje:
Zagotovo je najpomembnejša ustrezna higiena z ustreznimi intimnimi mili, ki ustvarijo kisel pH nožnice, kar glivicam otežuje rast in razvoj. V lekarni je na voljo tudi pestra ponudba antimikotikov v obliki krem in vaginalet, ki uničijo glivice. Nekatera izmed teh zdravil in pripravkov se dobijo tudi brez recepta, zato o njih povprašajte v lekarni. 
Pozornost je potrebno nameniti tudi partnerju in ga ustrezno zdraviti, v kolikor je glivična okužba prisotna tudi pri njem. 

Kaj še lahko storimo?
V izogib težavam je nujno potrebno, da vzpostavimo kisel pH nožnice z ustreznimi intimnimi mili. Velikokrat ženske za intimno nego uporabljajo zgolj navadna mila, kar zagotovo ni priporočljivo, zato je v prvi vrsti nujno potrebno, da si ženska za vsakodnevno umivanje priskrbi ustrezen izdelek za intimno nego. V lekarni je na voljo pestra ponudba. Tudi umivanje z rahlo okisano vodo, kar so poznale že naše babice, je še vedno učinkovito. Prav tako je pri težavah dobrodošla kopel s kalijevim permanganatom. 
Ozaveščenost uporabe bombažnega spodnjega perila je velika, le redkokatera ženska pa je striktna pri uporabi bombažnih vložkov med menstruacijo, čeprav lahko s tem veliko pripomoremo k razrešitvi težav. Tudi uporaba probiotikov v obliki vaginalet ali za peroralno uporabo je smiselna. Na voljo so tudi probiotični tamponi, kakor tudi zaščitni tamponi, ki preprečujejo infekcijo nožnice pri kopanju v bazenih ali na morju. Če je ženska dovzetnejša za okužbe, naj o njih kar povpraša v lekarni in jih doda potovalni lekarni! 

S pomočjo teh nasvetov, verjamem, glivične okužbe letos ne bodo dopustovale z vami!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj