Točka zdravja

Ko je tudi želodcu vsega dovolj

Vsako leto se po praznikih poveča število ljudi, ki zaradi bolečin, slabosti in bruhanja pomoč poiščejo v lekarni! Seveda so lahko vzroki tovrstnih težav mnogovrstni, a pogosto po praznično pogrnjeni mizi »oglasi«  želodec. Demonstrativno napove, da takšnega garaštva s preobilico mastne, sladke in začinjene hrane, ki jo poplakujejo kozarci penin in drugih napitkov, več ne zmore! Zakaj je želodcu kratkomalo vsega dovolj in kako mu lahko pomagamo, naj nam odgovorijo naslednje vrstice.

V normalnih fizioloških pogojih želodčna sluznica izloča želodčni sok (želodčno kislino in encime, ki sodelujejo pri prebavi) in zaščitno sluz. Želodec izdela vsak dan 1 do 3 litre izredno kisle tekočine. Naloga kisline ni samo razgradnja hranil, pač pa tudi zaščita pred številnimi povzročitelji bolezni. Njeno agresivnost pa blaži želodčna sluznica, ki varuje želodec pred poškodbami. Zato mora obstajati ravnovesje med izločanjem želodčne kisline in zaščitno plastjo želodčne sluznice. Kakor hitro se to ravnovesje poruši, prihaja do težav kot so: bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, občutek polnosti, spahovanje, zgaga, slabost in napenjanje, bolečina za prsnico,…

Vzroki:
Stanje ravnovesja se poruši zaradi notranjih ali zunanjih agresivnih dejavnikov. Med zunanje agresivne dejavnike sodijo stres, karakterne lastnosti človeka (jeza, hitro in pogosto razburjanje), kava, pravi čaj, alkohol, gazirane pijače, kajenje, nepravilna prehrana (močno začinjena, mastna hrana), nepravilen način prehranjevanja (prevelika količina, hitro hranjenje), nekatera zdravila (acetilsalicilna kislina, nesteroidne protivnetne učinkovine),… Prav tako so lahko vzrok notranji agresivni dejavniki: kislina iz dvanajstnika, počasno praznjenje, zmanjšana odpornost sluznice,…

Zdravljenje:
Cilj zdravljenja je doseči zmanjšanje količine kisline v želodcu in okrepitev zaščitne prevleke, ki prihaja s kislino v neposreden stik. To je mogoče doseči z:

 • Antacidi (Rupurut, Rutacid, Gastal, Rennie), ki nevtralizirajo želodčno kislino ter ščitijo želodčno sluznico. Na voljo je več različnih antacidov, ki se razlikujejo po sposobnosti znižanja pH in po trajanju učinka nevtralizacije. Dober antacid nevtralizira samo odvečno želodčno kislino in vzdržuje pH želodca med 3 in 5. V tem področju prebavni encimi ustrezno delujejo in ne povzročajo korozivnih poškodb na sluznici. Če antacid v večji meri nevtralizira želodčno kislino, pride do sekundarne hipersekrecije kisline (povečanega nastajanja kisline). In prav to se zgodi pri uporabi sode bikarbone, ki jo nekateri, napačno, zagovarjajo kot zelo učinkovito. V lekarni je na voljo kar nekaj pripravkov, ki se dobijo brez recepta. Antacidi vplivajo na absorpcijo sočasno vzetih zdravil, zato jih je potrebno jemati v razmiku vsaj 2 ur. 
   
 • Antagonisti histaminskih receptorjev H2 (Ranital S) zmanjšajo izločanje želodčne kisline. Učinek se pojavi kasneje kot pri antacidih, vendar traja dalj časa. 
   
 • Inhibitorji protonske črpalke (Nolpaza control) so novejša zdravila v boju s prekomernim izločanje želodčne kisline in delujejo tako, da najmočneje zavirajo nastajanje le te.
   
 • Poleg uravnavanja kisline pa je pomembno tudi uravnati motiliteto (gibanje) prebavnega trakta (Iberogast kapljice, Karbofin kapsule,…). Zmanjšati je potrebno razdraženost in napihnjenost želodca, zaščititi želodčno sluznico in tako vzročno vplivati na nastanek značilne akutne zgage v času praznikov. Pogosto ljudje napačno segajo po zdravilih in pripravkih za zmanjševanje želodčne kisline. Želodec je poln hrane in posledično izloči želodčno kislino, ki jo bo potreboval za razgradnjo hranil. Če mu mi to onemogočimo, se prebava upočasni, kar dodatno povzroči težave. Zato so pomembni pripravki, ki omogočijo želodcu njegovo funkcijo in hkrati uravnavajo kislost. V lekarni je brez recepta na voljo mnogo zeliščnih pripravkov, ki vsebujejo kamilico, meliso, poprovo meto, korenine zdravilnega gozdnega korena in golostebelnega sladkega korena, plodove navadne kumine, pegasti badelj (pozitivni učinek na obnovo jetrnih celic) in artičoko (spodbuja produkcijo žolča, ki razkraja odvečne maščobe).  Prav tako so pomembne učinkovine, ki zmanjšajo nastajanje črevesnih plinov (karminativi) in blažijo krče v želodcu (spazmolitiki). 
   
 • Homeopatija je zelo učinkovita tudi pri želodčnih težavah. Kadar gre za težave, ki nakazujejo, da je bilo preveč zaužite hrane ali pijače, je učinkovito zdravilo Nux vomica.

Kaj lahko storimo sami?
Nekateri priporočajo mleko in mlečne izdelke, vendar previdno! Po začetnem nevtralizacijskem delovanju kalcij iz mleka povzroči še močnejše izločanje želodčne kisline – zato mleko ni rešitev! Izogibajte se hrani, ki draži želodec (mastna in začinjena hrana, sladice, orehi,…). Obroki naj bodo manjši (4-5 obrokov na dan), zadnji naj bo 2 do 3 ure pred spanjem. Ne telovadite po jedi, ne nosite tesnih oblačil čez pas (stisnejo želodec), ne pijte kave, pravega čaja, alkohola (to so dražeče snovi, ki povečajo izločanje kisline, hkrati pa ovirajo zapiranje mišice na prehodu iz požiralnika), jejte počasi in spite z dvignjenim vzglavjem. Če kadite, opustite kajenje in shujšajte, v kolikor je vaša telesna teža prekomerna! Če veliko sedite (tudi v službi), se pogosto zravnajte, da boste olajšali praznjenje želodca, ne dvigujte težkih bremen in poskusite obvladati stres. Za obvladovanje bolečin se izogibate acetilsalicilni kislini in nesteroidnim protivnetnim učinkovinam.

Priporoča se uživanje vitamina A in E ter cinka, ker povečujejo nastanek mucina - snovi, ki jo telo izloča za zaščito želodčne sluznice. Mnogi uporabljajo tudi sladki koren (Glycyrrhiza glabra), ki spodbuja izločanje zaščitne sluzi v želodcu. Uporaba omenjenega čaja je omejena na nekaj dni! Za učinkovitega se je izkazal tudi zeljni sok, ki vsebuje aminokislino glutamin (ščiti celice prebavne sluznice). 

Najbolje pa seveda je, da poskrbimo za zdravo mero tako pri hrani kot pri pijači. In tako sem prepričana, da tudi kakšen kos praznične potice, ki smo jo zaužili v prijetnem sožitju domačih, prijateljev in znancev, ni povzročil neprijetnosti! 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj