Točka zdravja

Ko korak postaja boleč

Mnogo ljudi se oglasi v lekarni in potoži, da je njihovo gibanje oteženo, da so prisotne bolečine in nemalokrat ob pogledu na sklepe naletimo na že prisotno deformacijo. Težave s sklepi so torej zelo pogoste in zaradi načina življenja, navsezadnje tudi zaradi daljše življenjske dobe, strmo naraščajo. 

Bolezni sklepov je več vrst
Bolezni sklepov delimo na vnetne in degenerativne. Pogosto ljudje vse bolezni sklepov napačno označujejo pod imenom -artritis, kar pa pravzaprav ni pravilno, saj končnica -itis označuje vnetje. Degenerativne spremembe torej niso osteoartritis, pač pa gre za artrozo – torej osteoartrozo.  

Kaj je osteoartroza?
Osteoartroza je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki seveda zmanjšuje kakovost življenja. Za osteoartrozo je značilen propad sklepnega hrustanca, ki se mu lahko pridruži tudi vnetje. Prizadeti so lahko sklepi okončin, hrbtenica ali oboje. Najpogosteje prizadeti sklepi so kolena (41%), roke (30%) in kolki (19%) ter hrbtenica. 

Kakšni so simptomi osteoartroze?
Proces osteoartroze tekom časa pripelje do zmanjšanja gibljivosti sklepa, ki ga spremljajo manjše ali večje bolečine. Prvi simptom je torej bolečina, ki je hujša med gibanjem. Sklep med spanjem ali mirovanjem otrdi, vendar okorelost v 30 minutah po začetku gibanja navadno izgine. Ko se osteoartrotične okvare slabšajo, postaja sklep čedalje slabše gibljiv in lahko končno otrdi v upognjenem položaju. Pri osteoartrozi se sklep zaradi pretirane rasti hrustanca, kostnine in drugih tkiv poveča, zaradi neravne površine hrustanca pa med gibanjem škrta. Po začetku bolezenskih znakov osteoartroza počasi napreduje. Tako se razen bolečine, okorelosti, škrtanja v sklepu pridružuje še omejena ali popolna negibljivost ter spremenjena oblika oz. deformacija sklepa. Slabši gibljivosti in manjši splošni aktivnosti se prilagodijo tudi mišice, ki postajajo vedno bolj slabotne in skrajšane, kar dodatno vpliva na slabšo zmogljivost bolnika. 

Kakšen je vzrok osteoartroze?
Osnovno dogajanje pri začetku artroze je mehčanje in izginevanje hrustanca sklepov. Hrustanec v sklepu namreč služi kot zaščitno tkivo, ki blaži obremenitve in zmanjšuje trenje. S staranjem se struktura sklepnega hrustanca spreminja. Prej gladka površina hrustanca postaja vse bolj groba in krhka, hrustanec lahko razpoka. Od hrustanca se lahko odkrhnejo manjši delčki, ki prosto plavajo v sklepu in dodatno povzročajo motnje gibanja in vnetne spremembe. In ko hrustanec tako propada in izginev, se začno posledično kosti med seboj drgniti. In  prav to drgnjenje povzroča bolečino in trenje. 

Zdravljenje osteoartroze?
Glavni cilji zdravljenja je seveda lajšanje sklepne bolečine, zmanjšanje sklepne okorelosti, izboljšanje gibljivosti prizadetega sklepa in s tem tudi kakovosti življenja. Zdravljenje  mora biti prilagojeno posameznemu bolniku in je sestavljeno iz različnih ukrepov: nefarmakološkega zdravljenja (brez zdravil), zdravljenja z zdravili, lahko pa seveda tudi kirurškega zdravljenja, predvsem v primerih, ko so bolečine zelo hude in ko sklep ne more več opravljati svoje funkcije. Takrat tak sklep zamenjajo z umetnim.

Pomoč v lekarni?
V lekarni je precej izdelkov, ki se dobijo brez recepta in ublažijo težave ter upočasnijo napredovanje bolezni. 

  • Glukozamin (Fidiflex, Glukozamin, Voltaflex, …) je telesu lastna snov in je sestavni del hrustanca. Deluje protivnetno in izboljša kakovost sklepne tekočine. Zato so izdelki z glukozaminom namenjeni lajšanju težav, saj s svojim vplivom na presnovo v sklepnem hrustancu upočasnili njegov propad. Varnost in primernost glukozamina je enostavno razložiti z dejstvom, da gre za fiziološko snov, ki se normalno uporablja v telesu. 
     
  • Hondroitin sulfat (Flexiforce) je prav tako pomembna sestavina hrustanca in je sestavljena iz ponavljajočih se enot glukozamin sulfata. Če primerjamo glukozamin in hondroitin sulfat, je absorbcija hondroitin sulfata nižja.
     
  • Omega 3 maščobne kisline so zelo dobrodošle, saj vplivajo na zmanjševanje vnetnega procesa v sklepu, ki je velikokrat sočasno prisoten ob obrabi sklepa. Zato velikokrat svetujemo, da se k glukozaminu doda tudi omega 3 maščobna kislina. 
     
  • Dolgoletni raziskovalni projekti v Skandinaviji in objavljeni izsledki znanstvenih študij so pokazali, da ima šipek pomembno vlogo pri skrbi za gibljive sklepe in vezi, zato je v lekarni na voljo v pripravku Litozin.

Kaj še lahko naredimo sami?
Kot pri vseh težavah, lahko tudi pri težavah z obrabo precej storimo tudi sami. Zagotovo je zelo priporočljiva redna hoja, vsaj 30 minut na dan. Pri osebah, ki imajo napredovano osteoartrozo kolka ali kolena, hoja dostikrat ni mogoča, saj povzroča hude bolečine. Zato so primernejše vaje v razbremenjenem položaju in krepitev mišic (razgibavanje v topli vodi). 
Dodatek vitaminov je prav tako priporočljiv, predvsem vitamin A, C, B6, E in mineral cink, ki vplivajo na obnovo hrustanca. 
Odlično dopolnilo k zdravljenju je lahko tudi homeopatija. Seveda šele na podlagi pogovora in simptomatike lahko izberemo med mnogimi homeopatskimi zdravili: od rhus toxa do bryonie, arnice, dulcamare, …

Vsekakor bo nasvet farmacevta v Pomurskih lekarnah tisti, ki bo pomagal pri izbiri primernega pripravka. In tako verjamem, da bodo koraki v letošnjo pomlad vsaj nekoliko lažji, pot skozi življenje pa veliko bolje uhojena.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj