Točka zdravja

Ko namesto sanj nastopi hrup - Smrčanje

Vzroki, zdravljenje, kaj lahko storimo sami, kaj izbrati v lekarni,...

Spokojen spanec in mirne sanje velikokrat zmoti smrčanje. Da je težava precej pogosta in nadležna, pričajo številni ljudje, ki se po pomoč zatečejo v lekarno. Podatki kažejo, da občasno smrči večina ljudi, res pa je, da je med moškimi smrčanje 50 % pogostejše kot med ženskami.

VZROKI

Smrčanje je zvok, ki nastane, kadar mehko tkivo v zadnjem delu žrela med spanjem zapre dihalne poti. Običajno se to zgodi, če mišice, ki ohranjajo prehodnost teh poti, postanejo preohlapne. Pljuča se trudijo pridobiti vdihani kisik skozi zožene dihalne poti in tako se med spanjem posledično pojavijo grobi, raskavi in nihajoči zvoki, ki se razlikujejo po višini in glasnosti.

Na smrčanje vpliva alkohol, kajenje, debelost, slab mišični tonus, premehka ali prevelika blazina, nepravilnosti žrela in nosu, povečani mandlji, pa tudi nekatera zdravila, ki povečujejo sproščenost mišic (uspavala, mišični relaksanti,...). Prav tako je smrčanje pogostejše, kadar so zožene dihalne poti, kar se zgodi pri astmatikih, alergikih, pa tudi pri prehladnih obolenjih.

Včasih lahko smrčanje opozarja tudi na nevarno zdravstveno motnjo. Najhujša je obstruktivna nočna apneja, pri kateri oseba preneha dihati od nekaj sekund do dveh minut. Posledica tega je upad kisika v krvi, kar lahko povzroči tudi nenadno smrt.

ZDRAVLJENJE

V kolikor je smrčanje posledica alergije, astme ali bronhitisa je potrebno ustrezno zdravljenje bolezni. Smrčanje zaradi nepravilnosti nosu ali žrela zahteva operacijo, večina drugih vzrokov smrčanja pa zlahka odpravimo sami s preprostimi ukrepi.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Če je telesna teža prekomerna, jo je vsekakor potrebno zmanjšati. Prav tako je potrebno opustiti kajenje. Kajenje draži dihala in vodi do nabiranja sluzi, kar povzroča nabreklost sluznice in s tem zmanjšanje prehodnosti dihal. K razvadam, ki jih je potrebno opustiti, sodi tudi alkohol, ki je velikokrat vzrok smrčanju, saj povzroča mlahavost mišic. Izogibajte se uspavalnim tabletam, ki sprostijo mišice in tako poslabšajo smrčanje.

Za spanje izberite udoben položaj in če je le mogoče spite na boku. Obstaja namreč razlog, da spanje na hrbtu ni dobra izbira. V tem položaju se jezik in mehko nebo naslonita na zadnjo steno žrela in zapreta dihalne poti.

Če imate zamašen nos, zaradi prehlada, poskusite z vlaženjem nosne sluznice s fiziološko raztopino in kratkoročno posezite tudi po dekongestivih v obliki kapljic ali pršil (odmašijo zamašen nos). Prav tako se priporoča grgranje s poprovo meto, ki ublaži oteklo sluznico nosu in grla.

Odličen pripomoček v boju s smrčanjem je vratna opornica. Privoščite si penasto, ki je mehka in udobna. Opornica pomaga potiskati brado naprej ter prepreči zapiranje žrela in dihalnih poti.

Včasih tudi suh zrak prispeva k nastanku smrčanja. Zato si pomagajte z vlažilcem zraka v spalnici in pred spanjem poskusite tudi z inhalacijami.

KAJ IZBRATI V LEKARNI?

Poskusite lahko s sprejem Smrčin, ki vsebuje eterična olja ali z nosnim pršilom Asonor.  Prav tako so na voljo nosni trakovi Dihaj lažje, ki se namestijo na nos ter tako privzdignejo in odprejo nosnici ter s tem povečajo pretok zraka. V lekarni je torej na voljo kar nekaj pripravkov, ki se dobijo brez recepta in so odlična rešitev za premagovanje nadležnega smrčanja, ki lahko skali miren spanec.

A navsezadnje: zgolj noči brez smrčanja še ne kažejo na mir in spokojnost v družini, kakor tudi zgolj smrčanje ne more tresti temeljev družinske harmonije.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj