Točka zdravja

Ko pristanemo na slabem glasu

Najverjetneje se Vam je že kdaj zgodilo, da ste bili na slabem glasu. V mislih imam seveda HRIPAVOST!

Glas je v življenju slehernega izjemno pomemben. Glas je zvok (valovanje zraka), ki nastane pri hitrem odpiranju in zapiranju glasilk, ko skoznje potisnemo zrak. Določa ga več značilnosti: višina, glasnost, barva, melodika, glasovni obseg in nastavek. In zaradi vsega naštetega je glas eden izmed tistih pomembnih značilnosti človeka, ki ga določa. Zato ne pravimo zaman, da se nam tudi razpoloženje sliši »po glasu«.

Kaj je hripavost?
Hripavost pomeni glasovno motnjo v najširšem pomenu besede in je posledica nepravilnosti ene (ali več) značilnosti glasu.  Spremembe opazimo, ali bolje slišimo, v glasnosti (jakosti) in višini glasu, a tudi v njegovi barvi, ki je zelo pomembna pri "branju med vrsticami". Tudi zato je zvok glasu pogosto opisovalec občutkov in razpoloženj, saj je pravzaprav ogledalo naših čustev in telesa in vpliva na vsa povedana sporočila. Mnogokrat porečemo: »Tako sem vesel, da slišim tvoj glas.« Ali pa: »Takoj, po glasu sem vedel, da novice ne bodo dobre. In takrat se mi je zatresel glas in v grlu sem občutil cmok«.   

Vzroki hripavosti?
Vzroki za hripavost so različni.

 • Viroze in vnetja: V zimskem času je hripavost lahko spremljevalka vnetja zgornjih dihalnih poti. To vnetje v 70 % povzročijo virusi in v manj kot 30 % bakterije.
 • Prav tako je lahko hripavost znak gastroezofagealnega refluksa, torej zatekanja želodčne kisline iz želodca nazaj v požiralnik. In pogosto takšni pacienti ne tožijo zaradi težav z zgago, pač pa pogosteje zaradi hripavosti in občutka cmoka v grlu.
 • Hripavost je pogosto posledica pretirane uporabe glasu. Ta se pojavi po dolgem glasnem govorjenju, glasnem petju, vzklikanju, navijanju... Pogosto se pojavlja pri pevcih, govornikih, tudi učiteljih in drugih, ki pri svojem poklicu uporabljajo predvsem glas. Vzrok hripavosti v tem primeru je vnetje glasilk, ki se kaže z rdečico in oteklino.
 • Na barvo glasu lahko vplivajo tudi psihične motnje – glas se lahko ob večjih duševnih pretresih spremeni (tresenje glasu ali iz sebe ne spravimo niti glasu).
 • Tudi nekatera zdravila so lahko vzrok hripavosti (beta blokatorji, ACE inhibitorji, pršila za zdravljenje astme), prav tako pa je hripavost lahko simptom nekaterih bolezni ščitnice, raka...

Zdravljenje?
Zdravljenje hripavosti je odvisno od tega, kaj ga je povzročilo.

 • V primeru hripavosti, ki jo povzroči napačna ali čezmerna uporaba glasu, ali ko gre za posledice vnetja zgornjega dela dihal, k sreči zaležejo že preprosti domači ukrepi. Najpomembnejši del takšnega zdravljenja je, da glasilkam privoščimo počitek in se za dan ali dva odpovemo govorjenju ali ga zmanjšamo na najmanjšo možno mero. To velja tudi za šepetanje, saj šepet, v nasprotju s prepričanjem mnogih, glasilke celo bolj obremenjuje kot glasen govor.
 • Blagodejno na glas deluje tudi vlaženje zraka in inhalacije. Poslužimo se lahko inhalacij fiziološke raztopine ali timijanov in kamilični čaj.
 • V lekarni je na voljo precej pripravkov, ki se dobijo brez recepta. Tako lahko izberemo pastile, ki blagodejno delujejo na sluznico grla in žrela in pripomorejo tudi k regeneraciji sluznice(islandski lišaj, navadni lišaj). Prav tako je priporočljiv dodatek kalcija, ki blagodejno deluje na naše glasilke. Priporočata se tudi vitamin C in cink. Privoščimo si tudi čajne mešanice, ki jim dodajmo med.
 • V pomoč nam je lahko tudi homeopatija. Še posebej pri hripavosti, kjer je vzrok preobremenitev glasilk, se priporoča Arnica.
 • Ob vseh naštetih pripravkih je nasvet farmacevta zagotovo dobrodošel, če želimo učinkovitost.

Kaj lahko za dober glas storimo sami?

 • Ne kadimo in se ogibajmo zakajenim prostorom. Poskrbimo za močne trebušne mišice in mišice prsnega koša, saj z njimi dihamo.
 • Ne pokašljujmo in ne odhrkujmo se pogosto (stalen kašelj močno napreza glasilke in na to mnogi pozabljajo).
 • Ob hripavosti je dobro, da z glasom počivamo (tudi šepet ni priporočljiv).
 • Ogibajmo se sporazumevanju v hrupnem okolju, saj takrat izgubimo nadzor nad glasnostjo in pogosto kričimo, ne da bi se tega zavedali.
 • Prijazno uporabljajmo svoj glas in ga ne “izkoriščajmo” (pretirana uporaba glasu) in ne “zlorabljajmo” ga. To pomeni, da poslušalcev ne poskušajmo z “narejenim glasom” premamiti, da smo drugačni, kakor smo, kajti dolgoročno to ne bo uspešno. Moški namreč pogosto namenoma nižajo glas, ženske ga višajo, kar zahteva stalno napetost mišic grla in lahko vodi do nastanka organskih glasovnih motenj. In roko na srce, še vedno je ob glasu pomembno sporočilo, ki ga ponesemo!
 • Za pravilno uporabo glasu je zelo pomemben dober sluh nas in sogovorcev, zato poskrbimo tudi za to.  
 • Poskrbimo, da bo čim manjkrat prišlo do zatekanja jedke želodčne kisline nazaj iz želodca v požiralnik navzgor.

Vzrokov za nastanek hripavosti je ogromno in kot vidimo je potrebno kar nekaj časa in napora, da se nam dober glas povrne.
Zato z načinom življenja poskrbimo, da bomo ostali na dobrem glasu! V vseh pomenih!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj