Točka zdravja

Ko se kašelj noče posloviti

Zakaj sploh kašljamo?
Čeprav je kašelj pogosto nezaželen in nehoten, sam po sebi ne pomeni bolezni, ampak je zgolj zaščitni refleks, ki ga telo uporabi, ko so dihalne poti vzdražene ali zamašene. Ta refleks se sproži, kadar sluznica, ki obdaja dihala, izloča preveč sluzi. Tovrstno izločanje je namenjeno zaščiti dihal pred okužbami in dražljivimi snovmi, saj se na tak način na to sluz lahko ujamejo in nato izvržejo virusi, bakterije in tujki. In kašelj je le način, da se tega znebi. Nenaden izbruh zraka pri kašlju pomaga držati odprte dihalne poti in preprečuje, da bi okužena sluz zašla v pljuča in bronhije, kjer bi lahko povzročila resne okužbe kot sta pljučnica ali bronhitis.

Kje so vzroki kašlja?
Kašelj še zdaleč ni zgolj simptom prehlada. Vzroki kašlja so namreč mnogoterni in posledično se tudi zdravljenje razlikuje.

  • Prehladni kašelj

Najbolj znan in nas najpogosteje prizadene. Najpogostejši vzrok je akutna okužba dihal, kamor štejemo prehlad, gripo in sinusitis. V teh primerih sproži kašelj čezmerna sluz kot odgovor na okužbo. Če se virusni okužbi pridruži še bakterijska okužba, je lahko kašelj znak pljučnice ali bronhitisa. 

Ločimo suh, dražeč kašelj in moker, produktiven kašelj. Pravilno ločevanja med njima je bistvenega pomena, saj pomaga pri pravilni izbiri zdravila. Suh, dražeč kašelj namreč nima izločka in ga je potrebno ublažiti. Uporabljamo antitusike, ki kašelj pomirijo. V kolikor pa je kašelj produktiven, torej takšen, kjer se izloča sluz, antitusiki niso primerni. Sluz je potrebno namreč izkašljati, v nasprotnem primeru tvegamo, da zaostaja v dihalih in vodi v pljučnico ali bronhitis. Zato je priporočljivo poseči po zdravilih, ki jih imenujemo ekspektoransi. 

  • Alergijski kašelj

Prav tako pogosta oblika kašlja. Ljudje, ki še ne vedo, da so alergični na pomladansko cvetenje (alergijski rinitis) in pričnejo kašljati, tak kašelj pogosto zamenjajo za prehladni kašelj. A ko se kašlju ne pridruži noben drug simptom in ko ne pojenja, četudi smo posegli že po marsičem, je to znak, da je v ospredju alergija. Alergija je avtoimuni odziv našega telesa, ki prepozna pelode trav, dreves in cvetlic za tujek in sproži alergijsko reakcijo. Zdravljenje obsega antihistaminike, ki ublažijo vse simptome, tudi kašelj.

  • Kašelj kot posledica prekomernega izločanja želodčne kisline

To je kašelj, ki je dandanes vse pogostejša težava ljudi. Opisujejo nenehno pokašljevanje, brez simptomov prehlada ali alergij. Običajno se pokašljevanju pridruži tudi občutek cmoka v grlu, lahko pa tudi hripavost. Zgaga, na katero ljudje pogosto pomislijo, ni nujno prisotna.
Tudi tovrstni kašelj se ne bo odzival na zdravljenje z zdravili za kašelj. Terapija mora biti usmerjena na zdravljenje vzroka; v tem primeru želodčne kisline. Poseže se po anatacidih, antagonistih H2 receptorjev ali zaviralcih protonske črpalke.

  • Kašelj kot stranski učinek zdravil

Kašelj je navsezadnje lahko tudi pokazatelj neželenih učinkov določenih zdravil. Tako se pojavlja suh, neproduktiven kašelj kot pogost spremljevalec uživanja zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze. Ti ljudje kašljajo skozi vse leto, brez vseh ostalih simptomov in se ne odzivajo na zdravljenje kašlja z ničemer. Po pogovoru s takšnim pacientom in pregledom terapije ugotovimo, da za zdravljenje kroničnih bolezni uporablja zdravila, ki lahko povzročijo kašelj kot precej pogost stranski učinek. Če se takšnega kašlja želimo znebiti in se ga seveda tudi moramo, je edini način zamenjava terapije za kronično bolezen.

Kot iz napisanega sledi, lahko ugotovimo, da za uspešno zdravljenje in blaženje kašlja je bolj kot sam kašelj pomembna njegova pojavnost, ki nam lahko pomaga najti ključ do njegovega vzroka. Zato je potrebno biti pozoren na pogostnost in trajanje kašlja, na dolžino trajanja enega napada kašlja, na sluz, ki se izloča, njeno barvo in gostoto ter na prisotnost bolečine v prsih. Upoštevati je potrebno še starost bolnika, pridružene druge simptome, bolezni in zdravila. In samo odgovori na vsa ta vprašanja, ki nam jih zaupate v lekarni, nam lahko pomagajo, da na natančni lekarniški tehtnici presodimo in izberemo ustrezno zdravljenje. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj