Točka zdravja

Ko slišimo samo še šepetanje

V lekarni se vsakodnevno srečujemo z ljudmi, ki poiščejo pomoč zaradi slabšega sluha. Pogost vzrok tovrstnim težavam je ušesno maslo, ki se čezmerno nakopiči v ušesu.
Velikokrat se želji po pomoči pridruži še vprašanje ali je uporaba palčk za čiščenje ušes smiselna in primerna. Rešitve, kaj torej storiti, da svet okrog nas spet zaslišimo v vseh možnih tonih, bomo skušali ponuditi v prispevku.

Ušesno maslo ali cerumen je normalno prisotno v vsakem sluhovodu in ga izločajo številne žleze, ki jim rečemo mastilke. Te so številne predvsem na zadnji in zgornji steni zunanje tretjine zunanjega sluhovoda. Ušesno maslo v normalnih okoliščinah pokriva v tanki plasti vso kožo zunanjega sluhovoda in ga nikakor ne moremo šteti za patološko stanje, saj v normalnih okoliščinah čisti in varuje uho. Cerumen je rumenkast izloček, je netopen v vodi, na zraku pa se sčasoma strdi in oksidira. Praviloma se zaradi svoje židkosti iz sluhovoda izloča sam, izločanje pa pospešuje žvečenje. Sestavljajo ga glikopeptidi, maščobe, hialuronska kislina, encimi, lizosomi in imunoglobulini.

Vzroki zamašitve ušesa z ušesnim maslom
Težave se pojavijo, kadar je izločanje ušesnega masla prekomerno ali njegovo odstranjevanje nepravilno. Pogosteje pa težave nastopijo pri ljudeh, ki imajo anomalije sluhovoda, kar pomeni, da je iztekanje ušesnega masla onemogočeno. Težave so pogostejše in resnejše tudi pri ljudeh, ki nosijo ušesne aparate in pri tistih, ki uporabljajo ušesne čepke.
Več težav lahko nastopi poleti, ker je pogostejše kopanje, plavanje in potapljanje. Voda tako zaide v ušesa, zaradi česar lahko ušesno maslo nabrekne in zamaši sluhovod. Če je prisoten še prah in pesek, so težave lahko izrazitejše.
Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je tudi nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod.

Simptomi zamašenega ušesa
Oseba, ki ima težave z ušesnim maslom, opazi, da se sluh slabša. Pojavi se lahko tudi pritisk v ušesih, vrtoglavica, šumenje, bučanje, odmevanje in glavobol. Prav tako je lahko prisotno srbenje in bolečina, predvsem iz razloga poseganja v uho. Tako se lahko ušesnemu maslu pridružijo še okužbe in poškodbe.
Ker je sluh izjemno pomemben za vzpostavljanje stika z okolico, se lahko težave slabšega sluha pri otrocih izrazijo kot učni neuspehi. Tak otrok namreč težje sledi pogovoru in razlagi snovi v šoli in posledično se lahko poslabša uspeh. Zato je potrebno ob težavah v šoli pomisliti tudi na to možnost.

Zanimivi so naslednji podatki:
Ušesno maslo je vzrok za slab sluh pri 30% starejših ljudi z naglušnostjo. Pri presejalnih testih sluha se je pokazalo, da 20-25 % dojenčkov, starih od 6 do 8 tednov, potrebuje čiščenje zunanjega sluhovoda. Študija je pokazala, da ima 6 % osnovnošolcev zamaške iz ušesnega masla v obeh sluhovodih. Klinične študije so pokazale, da je pri 70 % otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težavam čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.

Kaj lahko storimo?
Za odstranjevanje ušesnega masla je v lekarni brez recepta na voljo precej pripravkov v obliki kapljic ali pršil. Mnogo pripravkov je na osnovi morske vode. Pripravki so odlični za sprotno higieno, saj pomagajo, da ušesno maslo nabrekne, vendar pa ga ne topi.
Veliko boljša izbira za topljenje ušesnega masla so pripravki na osnovi natrijevega karbonata v glicerolu (Cerumenol kapljice), ki ima blago kavstično delovanje, kar pomeni, da raztaplja in mehča ušesno maslo. Prav tako so na voljo pripravki, ki vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki obdajo zamašek in ga raztopijo (A cerumen).
Nekoliko starejši način, ki se danes skorajda ne uporablja več, je uporaba 3% vodikovega peroksida razredčenega z vodo v razmerju 1:1.

Kako uporabljamo kapljice?
Stekleničko je pred uporabo potrebno pretresti. Pomembno je, da kapljice ogrejete na primerno temperaturo, kakor navaja proizvajalec (ponavadi do 40 °C). Najbolje je, da stekleničko potopite v toplo vodo. Nato se uležite in glavo obrnite na stran, uhelj nežno povlecite nazaj in navzgor in počasi vkapljajte ustrezno število kapljic v uho. Bazo uhlja nežno zmasirajte, da se kapljice porazdelijo. Pustite delovati nekaj minut, nato glavo zravnajte, da raztopina in izločki iztečejo in obrišite uho. Odvisno od količine ušesnega masla in stopnje zamašitve se postopek ponavlja, dokler se ne raztopi celoten zamašek ušesnega masla.

V kolikor pa se kljub uporabi kapljic ušesno maslo ni izločilo in šepetanju ni konec, je potreben pregled pri zdravniku, ki se običajno odloči za izpiranje ušes. Če ste predhodno uporabljali kapljice za topljenje ušesnega masla, bo izpiranje učinkovitejše, predvsem pa lažje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj